Anul acesta, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge va fi din nou sărbătorită în întreaga lume la 14 iunie. Marcarea acestei zile este în primul rând un prilej de a mulţumi donatorilor de sânge voluntari pentru darul lor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că fiecare om trebuie să conştientizeze nevoia donării de sânge în mod regulat. Astfel, toate persoanele și comunitățile au acces la livrări sigure și de calitate de sânge și produse din sânge.
Tema campaniei din acest an este donarea de sânge și accesul universal la transfuzia sanguină sigură. Sloganul „Sânge sigur pentru toți” – „Safe blood for all” – crește gradul de conștientizare cu privire la nevoia universală de sânge sigur în furnizarea asistenței medicale. Tema încurajează cu fermitate mai mulți oameni din întreaga lume să devină donatori de sânge și să doneze regulat sânge – acțiuni care sunt esențiale pentru construirea unei baze solide a resurselor de sânge. În același timp, reprezintă o chemare la acțiune pentru toate guvernele, autoritățile și serviciile să furnizeze resurse adecvate, să pună în aplicare sisteme și infrastructuri pentru a crește colectarea de sânge de la donatori; să ofere asistență medicală de calitate; să promoveze și să utilizeze adecvat sângele; să instituie sisteme de supraveghere a întregului lanț de transfuzii de sânge.
Primele transfuzii de sânge datează din secolul al XVII-lea. Medicii timpului știau că sângele era un element vital al corpului și că pierderea acestuia putea avea consecințe tragice asupra pacientului. Donatorii de sânge salvează vieți în fiecare zi, dau din sângele lor, astfel încât victimele accidentelor și cei care au nevoie de transfuzii pentru intervenții chirurgicale pot trăi.
Zilnic, mii de bolnavi internați în spitalele din România au nevoie de transfuzie de sânge pentru a supraviețui. Acești bolnavi așteaptă ca cineva să facă pentru ei gestul admirabil de a dona sânge. Dacă nu ar există donatorii, astăzi mulți oameni nu ar mai fi în viață. Prin gestul lor, donatorii de sânge contribuie la salvarea de vieți omenești.
Este cunoscută nevoia de sânge din unităţile sanitare. Uneori, câțiva mililitri de sânge pot face diferența între viață și moarte. Din cantitatea de sânge donată o singură dată se extrag elementele care pot salva viețile a trei oameni. În plus, pe lângă darul pe care îl facem pentru semenii noștri, există beneficii și pentru propriul organism: sângele este împrospătat, imunitatea organismului și rezistenţa la şocuri creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%.
Vă mulțumim tuturor pentru gestul nobil!
(surse: www.agerpres.ro; www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2019)
prof. Raluca BRAD