Ziua Internațională a asistenților medicali (International Nurses Day) este sărbătorită  în întreaga lume, la 12 mai.

Cu această ocazie, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” urează LA MULȚI ANI! tuturor colegilor și colaboratorilor! 

 

 

Lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), această dată marchează ziua nașterii lui Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.

 

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (International Council of Nurses – ICN) este o federație ce reunește 130 de asociații naționale de asistenți medicali (NNAs), reprezentând peste 16 milioane de asistenți medicali din întreaga lume. Fondată în anul 1899, ICN este prima organizație internațională pentru profesioniștii din domeniul sănătății, cea mai extinsă la nivel mondial.

ICN militează pentru asigurarea de îngrijire medicală de calitate, accesibilă tuturor, pentru dezvoltarea politicilor de sănătate, avansarea cunoștințelor de îngrijire medicală, pentru recunoașterea la nivel mondial  a profesiei de asistent medical și asigurarea unei forțe de muncă competente în domeniul îngrijirilor.

 

Tema anului 2017 pentru această zi, stabilită de ICN, „Asistenții medicali — vocile care conduc spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, subliniază și recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global, ca fiind esențiale pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care au fost adoptate de Organizația Națiunilor Unite, în anul 2015, pentru a înlocui Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), după cum se menționează pe www.icn.ch.

Acestea conțin 17 obiective care acoperă o gamă largă de probleme de dezvoltare durabilă pentru lume, cum ar fi eliminarea sărăciei, foametei, îmbunătățirea sănătății și a educației, combaterea schimbărilor climatice și multe altele. Cele 191 de state membre ale ONU au convenit să atingă aceste noi obiective până în 2030, potrivit www.who.int.

 

De ce ar trebui să fie informați asistenții medicali despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă?

Asistenții medicali au grijă de ceilalți – își aleg profesia pentru a îmbunătăți sănătatea persoanelor aflate în suferință. Aceasta este vocația lor, având la bază dinamica drepturilor umane și a justiției sociale.

Schimbarea în domeniul îngrijirii medicale este posibilă fiindcă în ultimii ani s-au făcut eforturi uriașe pentru reducerea sărăciei extreme, prin îmbunătățirea accesului la educație și la serviciile medicale la nivel mondial.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă fac referire, de fapt, la sănătatea noastră. Neîndeplinirea lor  afectează sănătatea fiecăruia dintre noi, a comunităților în general.

 

„Asistenții medicali răspund nevoilor de sănătate ale oamenilor din toate mediile și pe toată durata vieții. Rolurile lor sunt fundamentale în realizarea mandatelor globale cum ar fi acoperirea universală de sănătate și obiectivele de dezvoltare durabilă.“ – afirmă Dr. Margaret Chan, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății

 

„Bogăția națiunilor noastre depinde de sănătatea populațiilor noastre, iar sănătatea populațiilor noastre depinde și de asistenții medicali. Este timpul ca vocea asistenților să fie auzită. Fiecare, cel puțin o dată în viață, a fost sau va fi îngrijit de un asistent medical. De aceea, indivizii, comunitățile și factorii de decizie ar trebui să le acorde mai multă atenție. Investiția în această profesie este esențială pentru creșterea economică și pentru asigurarea asistenței medicale universale.” – spune dr. Judith Shamian, presedintele ICN.  

 

„Asistenții medicali din România au un rol vital și incontestabil în dinamica contextelor sociale în care profesează. Investiția în educația profesională continuă este ingredientul cheie care va aduce schimbări reale, atât asupra profesiei, cât și a impactului și modalității în care aceasta este percepută la nivelul societății. “ – declară Mircea Timofte, Președinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România

 

Profesia de asistent medical are o tradiție puternică în studierea factorilor determinanți ai sănătății.

Ethel Bedford Fenwick, unul dintre membrii fondatori ai Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, consideră că asistenții medicali ar putea aduce cele mai mari beneficii bolnavilor, în mod individual, dar și colectiv. Ea a cerut asistenților medicali să fie mai mult decât instrumente pentru ameliorarea suferinței: să fie și mesagerii prevenirii sale. 

Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății nu sunt noțiuni noi pentru profesia de asistent medical. De fapt, se află chiar în centrul profesiei. Asistenții medicali au sarcina de a fi ambasadori și lideri în acest domeniu. Această profesie se extinde mult dincolo de obiectivele legate de sănătate și include acei determinanți cu impact asupra sănătății și bunăstării.

Obiectivele de dezvoltare durabilă reprezintă o hartă care etalează o viziune a unei lumi sănătoase, pașnice și prospere. Aceste obiective pot fi atinse iar asistenții medicali au de jucat un rol foarte important.

 

Evoluția profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaș în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, servicii bazate pe aparatură și echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiei.

 

Asistenții sunt de multe ori singurii profesioniștii din domeniul sănătății accesibili pentru mulți oameni în timpul vieții lor. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistență medicală pentru populația aflată în zone dezavantajate. Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia.

 

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat vineri, 12 mai 2017, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical, cea de a III-a ediţie a Simpozionului de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și modern în medicină și farmacie”.

Organizarea simpozionului are ca scop cinstirea memoriei fondatoarei primei şcoli postliceale sanitare particulare din România după 1990, Doamna Dr. Mioara Mincu, și continuarea ţelului domniei sale, acela de a dezvolta şi profesionaliza Educaţia pentru Sănătate.

Au fost prezentate peste 25 de lucrări susținute de participanți din țară și străinătate, care au abordat teme din domeniul farmaciei, medicinei și științelor conexe (biologie, psihologie, fizică, chimie, matematică). Vom reveni cu detalii în articolul următor.

 

(Surse: http://www.icn.ch/publications/2017-nursing-a-voice-to-lead-achieving-the

sustainable-development-goals/

http://www.oamr.ro)

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 97

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes