Fiecare început de februarie poartă amprenta personalității Doamnei Dr. Mioara Mincu, fondatoarea școlii noastre și cea care a dat numele Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și școlii satului natal, Conțești (jud. Dâmbovița).

Să fim generoși cu ceilalți, să facem bine, să fim dedicați și să ne iubim profesia – sunt doar câteva din îndemnurile pe care Doamna Dr. Mioara Mincu, care azi ar fi împlinit vârsta de 90 de ani, ni le-a transmis.

Este și sărbătoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, care împlinește anul acesta 33 de ani de activitate, dar și a Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu”, care aniversează 14 ani de la înființare.

Echipa Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” şi cea a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” continuă să ducă mai departe la împlinire ţelurile pe care ni le-a lăsat moştenire pentru viitor Doamna Dr. Mioara Mincu. În această zi cu însemnătate am organizat evenimentul EDUCAȚIA PENTRU ȘTIINȚĂ LA TIMPUL VIITOR, la Biblioteca Academiei Române, pentru o prospectare a viitorului Educației aflate la intersecția dintre Știință, Cultură, Tehnologie și Inteligență Artificială.

Alături de cei 150 de invitați, profesori din medii universitare și preuniversitare, am rememorat personalitatea complexă a Doamnei Dr. Mioara Mincu, într-un evenimnet dedicat Educației la intersecția dintre Trecut, Prezent și Viitor.

Le mulțumim tuturor celor care au răspuns invitației noastre, împreună cu care ne-am definit noile direcții în Educația pentru Stiință, pornind de la modelele pe care le avem în Dr. Mioara Mincu și Prof. Ing. Chimist Elisa Leonida Zamfirescu.

Nu găseşti uşor astfel de oameni! Mioara Mincu era o flacără care ardea tot timpul. S-a exprimat frumos prin cuvinte, dar s-a expus grandios prin ceea ce a construit. Era un medic foarte bun, respectată de colegii ei de generaţie şi s-a bucurat de ajutorul lor. Avea colaborări cu românii plecaţi în străinătate. A căutat cu ajutorul lor să arate lumii întregi că  femeia este un element principal şi indispensabil într-o societate care vrea să progreseze, căci pe lângă activitatea pe care o desfăşoară în cele mai diverse domenii, ea este generator de educaţie. Eu nu pot să mă gândesc la Mioara Mincu ca la un suflet plecat. Ea este prezentă prin tot ce a făcut, ea are vârsta faptelor ei!” (Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghiţa Jinescu)

Doamna doctor Mioara Mincu a fost o prietenă și lungă colaboratoare a revistei Știință&Tehnică, alături de care am susținut sute de Conferințe, în Universități, dar și în Cămine Culturale, pentru că ne doream să ducem Cunoașterea și în sate. În Caravana Știință&Imaginație 2023 avem și doi doctori, așa că munca Doamnei Doctor este dusă mai departe, iar Liceul ce îi poartă numele și Școala Sanitară „Carol Davila” sunt prezente la toate marile noastre evenimente.” – a spus domnul prof. Alexandru Mironov, directorul Revistei Știință&Tehnică.

În primul rând, Doamna Dr. Mioara Mincu era un eminent medic: te diagnostica uitându-se la tine. Însă, a preocupat-o nu numai tratamentul medical, ci și tratamentul social. Sub îndrumarea dumneaei, s-a înființat primul serviciu de asistență socială din Capitală. Pot să vă spun că nu a existat pacient care să i se adreseze și să nu primească îngrijire medicală și în același timp o evaluare a tuturor problemelor sale: probleme familiale, sociale sau de alt tip. Dumneaei nu a uitat și nu a neglijat pacienții pe care i-a avut la debutul carierei în comuna natală Conțesti (jud. Dâmbovița). Absolut toți cei care au cunoscut-o și chiar cei care nu au cunoscut-o, dacă i s-au adresat și au cerut un sfat medical sau social, nu au fost niciodată refuzați. În comuna natală a ajutat o serie de colectivități (școli, grădinițe, brutării, etc.) în materie de promovare și păstrare a sănătății. Așadar, nu și-a uitat rădăcinile și i-a sprijinit pe oamenii de acolo în măsura posibilităților pe care le-a avut. Spiritul Doamnei Dr. Mioara Mincu a străbătut generațiile, iar comportamentul dumneaei a fost imprimat profesorilor, care la rândul lor l-au transmis celorlalte generații. Cred că și în ziua de astăzi a rămas ceva din influența Doamnei și că o bună parte dintre absolvenți duc mai departe viziunea Doamnei Dr. Mincu, fiind adevărați educatori pentru sănătate.” (dr. Cătălina Niculescu – medic pediatru și fost profesor al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”)

Doamna Dr. Mioara Mincu a pus bazele Școlii Postliceale „Carol Davila” deoarece a dorit să existe o pregătire profesională pentru persoanele cu studii liceale. În calitate de director al Spitalului „Ion Cantacuzino”, venise în contact cu personal medical cu o pregătire profesională de patru ani (Liceul Sanitar). Iar pentru că vârsta acestor cadre era prea mică pentru a face o specializare profesională, a gândit imediat înfiinţarea unei şcoli particulare sanitare, necesară numărului mare de persoane care doreau să profeseze în domeniul asistenţei medicale.

Primele cuvinte care-mi vin în minte, când mă gândesc la Doamna Dr. Mioara Mincu, sunt bunătate, iubire, corectitudine, disciplină şi mult devotament pentru profesia aleasă. Am cunoscut-o pe domnia sa în anul 1968, pe când activa ca profesor la Şcoala Tehnică Sanitară „Pitar Moş”. Doamna Dr. Mioara Mincu era o persoană zâmbitoare, de o mare bunătate, dar în acelaşi timp cu o personalitate foarte puternică. Chiar şi atunci când avea probleme, ne primea pe toţi cu zâmbetul pe buze. Doamna Dr. Mincu a fost într-adevăr un spirit vizionar, militând toată viaţa pentru prevenirea îmbolnăvirilor, reducerea riscurilor pentru sănătate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. (Florica Ştefănescu – fost profesor al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”)

În fiecare an, pe 10 februarie, toate gândurile noastre se vor îndrepta spre cea care a fost numită Doamna nursingului românescDoamna dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.

Cu dăruire față de semeni şi harul de a transmite cunoştinţe, a format şi îndrumat echipele de profesori şi generaţii de elevi, care au iubit-o şi îi poartă un profund respect pentru totdeauna.

Scurtă biografie

Mioara Mincu, născută Slăniceanu (n. 10 februarie 1933, Conțești, județul Dâmbovița – d. 2 februarie 2008, București) a fost medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, pedagog și publicist. A fost în fruntea mișcării feministe din România și în anul 1992 a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR), organizație a cărei Președinte executiv a fost până în 2008. Dr. Mioara Mincu a fost membră a Centrului Demografic al OMS, a birourilor UNICEF și UNESCO și membră a S.M.S.P.R.

A învățat la școala primară, care îi va purta mai târziu numele, din satul natal. După absolvirea liceului, s-a înscris la Facultatea de literatură „Mihail Eminescu” din București; dar, după un an de studii, a abandonat literatura în favoarea medicinei. A absolvit Institutul de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (în prezent Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”), promoția 1958.

Activitate

Asistent universitar la catedra de Sănătate Publică a UMF și director al Policlinicii Stela, apoi director Policlinica Batiștei și director al Spitalului „Ion Cantacuzino” din Bucuresti (1981-1989). Medic sef al sectorului II din București (1979-1983). Medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, în urma susținerii tezei: „Educația sanitară pentru tineri” (conducător științific, prof. dr. V. Coroi, UMF, 1977).

A promovat educatia sanitară în presă (Magazin, Știință și Trehnică, Femeia, Sănătatea, Luceafărul etc.) și la Radio România.

A fost în fruntea mișcării feministe din România. În anul 1992 a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR) și a fost președinte executiv până în 2008.

În 1990, a înființat Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” din București, școală de 3 ani, pentru calificările: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare.

La propunerea Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila” și a Confederației Naționale a Femeilor din Romania (CNFR), și din inițiativa doamnei dr. Mioarei Mincu, generalul dr. Carol Davila a fost ales membru post-mortem al Academiei Române, în anul 2003, la 175 de ani de la nașterea sa.

Membră a Centrului Demografic al OMS, al birourilor UNICEF și UNESCO. Membră a S.M.S.P.R.

În anul 1996 a început construirea unui Centru de Cultură și Sănătate în satul natal Conțesti (jud. Dâmbovița).

La inițiativa Confederației Naționale a Femeilor din România, condusă de doamna dr. Mioara Mincu, în 1997, a fost instituit Premiul „Elisa Leonida-Zamfirescu“, care se acordă pentru merite în domeniul științei și tehnicii unor personalități feminine. Premiul este reinstituit în anul 2023 de către Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și Școala Gimnazială „Dr. Mioara Mincu” din Conțești (jud. Dâmbovița).

A avut o bogată activitate publicistică, a înființat o bibliotecă pentru asistenții medicali, a fost coordonator de manuale.

 (sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Mioara_Mincu)

 

prof. Raluca Brad

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 696

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes