Ziua internaţională a persoanelor vârstnice este marcată anual, la 1 octombrie, cu scopul de a promova drepturile acestora, dar şi pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, prin incluziune socială, lipsită de discriminare.

Această zi a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluţiei nr. 45/106. Sărbătoarea vârstnicilor a fost iniţiată în 1982, prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

În 2023, Ziua Internaţională a persoanelor vârstnice este marcată având ca temă „Îndeplinirea promisiunilor din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului pentru persoanele în vârstă: de-a lungul generaţiilor” (Fulfilling the Promises of the Universal Declaration of Human Rights for Older Persons: Across Generations). Aceasta se concentrează pe drepturile persoanelor în vârstă din întreaga lume, pe activitatea comunităţii internaţionale în jurul solidarităţii între generaţii, care oferă soluţii durabile pentru îndeplinirea promisiunilor Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

În anul 2020 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat perioada 2021 – 2030 „Deceniul ONU al îmbătrânirii sănătoase”.

Decada îmbătrânirii sănătoase este o colaborare globală care reunește guverne, societatea civilă, agenții internaționale, profesioniști, mediul academic, mass-media și sectorul privat pentru o perioadă de 10 ani de acțiuni concertate, catalizatoare și colaborative pentru a promova vieți mai lungi și mai sănătoase.

Deceniul ONU al îmbătrânirii sănătoase (2021 – 2030) își propune să ofere tuturor oportunitatea de a adăuga viață anilor. Acesta urmărește să reducă inechitățile în materie de sănătate și să îmbunătățească viața vârstnicilor, a familiilor lor și a comunităților prin acțiuni colective desfășurate în patru domenii: schimbarea modului în care gândim, simțim și acționăm față de înaintarea în vârstă; dezvoltarea comunităților în vederea promovării abilităților vârstnicilor; furnizarea de servicii de îngrijire integrată și de sănătate primară centrate pe persoană, care să răspundă vârstnicilor; acces la îngrijire de calitate pe termen lung pentru persoanele în vârstă care au nevoie de acest serviciu.

Populația mondială îmbătrânește. Starea de sănătate a persoanelor în vârstă este o preocupare importantă la nivel global, dar aceasta poate varia semnificativ între țări și regiuni. În general, sănătatea persoanelor în vârstă poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv accesul la servicii medicale, nivelul de trai, stilul de viață și politicile de sănătate publică.

Până în anul 2030, pe glob, 1 din 6 oameni va avea 60 de ani sau mai mult. Până în anul 2050, populația lumii constând din persoane cu vârsta de 60 de ani și peste se va dubla (2,1 miliarde). Numărul persoanelor cu vârsta de 80 de ani sau peste este de așteptat să se tripleze între anii 2020 și 2050, ajungând la 426 de milioane.

Conform raportului stării de sănătate a populației din România al Institutului Naţional de Statistică (INS) din anul 2021, în România trăiesc peste 3,6 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8 în ianuarie 2020, la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, în ianuarie 2021. De asemenea. numai 26,4% dintre persoanele de 65 – 74 ani şi 10% dintre persoanele de 75 ani şi peste au declarat că au o stare de sănătate bună sau foarte bună. Cu cât vârsta este mai mare, cu atât creşte posibilitatea ca o persoană să sufere de boli cronice, astfel încât proporţia persoanelor de 55 – 64 ani care suferă de cel puţin o boală cronică trece de 40% (43,4%), iar după vârsta de 65 de ani persoanele care suferă de boli cronice devin majoritare.

Este important de menționat că starea de sănătate a persoanelor în vârstă poate fi îmbunătățită și menținută printr-un stil de viață sănătos, includerea în programe de prevenție și screening medical regulat, dar și prin sprijinul comunității și al sistemelor de asistență medicală.

surse: www.insp.gov.ro; www.un.org

Îmbătrânirea populației este și trebuie să fie văzută drept un progres al omenirii, iar persoanelor în vârstă trebuie să le fie recunoscută contribuția valoroasă la dezvoltarea societății prin experiență, cunoștințele, diversitatea și echilibrul pe care îl pot aduce. Această zi reprezintă o bună ocazie să le arătăm prețuirea, respectul și dragostea noastră. Zile senine și multă sănătate le dorim tuturor!

„O societate care nu își prețuiește persoanele în vârstă își neagă rădăcinile și își periclitează viitorul.” (Nelson Mandela)

 

 prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 172

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes