An de an, de 1 Martie, parcă ne recăpătăm speranța, optimismul, credința în mai bine. Martie este momentul în care oamenii încep să caute primul ghiocel, ca semn al venirii primăverii. Acum, frigul începe să se împletească cu razele soarelui, întunericul cu lumina și viața învinge. Acest triumf al reînvierii și regenerării este invocat prin Mărțișorul pe care-l dăruim celor dragi, în semn de noroc.

 

TRADIȚII DE MĂRȚIȘOR

În unele zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine, însemna că şi copilului îi va merge bine în viaţă şi va fi sănătos.

În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti.

Folcloristul Simion Florea Marian scrie că mărţişorul serveşte celor care îl poartă „ca un fel de amuletă”, dar cine doreşte ca acesta să aibă efectul dorit „trebuie să-l poarte cu demnitate”.

În zilele noastre, Mărţişorul se poartă o perioada de timp bine determinată şi nu mai este purtat la gât, ci la încheietura mâinii sau este prins în piept, cu convingerea că toate dorinţele se vor împlini. După ce este dat jos, nu se aruncă, ci se prinde în ramurile unui pom fructifer pentru a-i aduce belșug. (sursa: realitatea.net)

 

Cu ocazia zilei de 1 Martie vă dorim să aveți zile cu soare și senin în suflet!

O primăvară cu sănătate, bucurii și împliniri!

 

 Presentation1

 

prof. Raluca BRAD

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 107

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes