Românii sărbătoresc 1 mai, Ziua Internațională a Muncii, alături de alte peste 80 de țări de pe Glob. Iată ce semnificație are această zi și de ce sunt reglementate cele opt ore de lucru pe zi.

În fiecare an la 1 Mai se sărbătoreşte, începând din 1889, Ziua Internaţională a Muncii. Această dată nu a fost aleasă nicidecum întâmplător, ci este legată de un eveniment istoric din Statele Unite.   

Revoluţia industrială, la nivel global, a însemnat introducerea unor maşini şi utilaje noi care funcţionau în continuu. Se muncea în condiţii grele timp de 10 – 16 ore pe zi, motiv pentru care, spre sfârşitul secolului al XIX-lea, clasa muncitoare a început să ducă o luptă constantă pentru a obţine ziua de lucru de 8 ore. 

Astfel că, în 1884, în încercarea de a le face muncitorilor viaţa mai uşoară, în cadrul convenţiei naţionale de la Chicago, Federaţia Organizaţiilor Meşteşugăreşti şi a Uniunilor Sindicale (care a devenit mai târziu Federaţia Americană a Muncii) a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca opt ore să constituie ziua legală de muncă de la şi după 1 mai 1886. În anul următor, Federaţia şi-a reiterat proclamaţia declarând că va fi susţinută de greve şi demonstraţii.

La 1 mai 1886, peste 300 000 de muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au mărşăluit pentru a-şi susţine cauza, fiind prima dată când a fost sărbătorită ziua de 1 Mai. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au participat 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunse la peste 65.000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morţi şi răniţi.

În 1889, Congresul Internaţionalei a II-a a decretat 1 Mai ca Zi Internaţională a muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Primele manifestaţii au avut loc în 1890, atât în SUA, cât şi în principalele ţări europene. De atunci, an de an, în această zi muncitorii au prilejul să-şi exprime public cererile privitoare la condiţii mai bune de muncă. 

În România, în perioada comunistă, această zi era celebrată prin ample manifestații la care participau toți oamenii. Era un prilej de a se „raporta marile realizări’”. Pentru prima dată, ziua de 1 Mai a fost marcată începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti.

După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi speciale, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong și altele.

(sursa: https://a1.ro/news/social/)

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 236

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes