Pe 1 decembrie 2017, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României.

În urmă cu 99 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naționale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul național unitar român.

1 Decembrie 1918 a fost momentul hotărâtor în istoria neamului românesc, în care țara noastră și-a reîntregit granițele, prin unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Astfel, s-a îndeplinit dorința românilor de a trăi liberi și uniți.

1 decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în anul 1990 și are o însemnătate aparte în istoria țării noastre. În fiecare an, la București, în orașul unirii – Alba Iulia, dar și în toate orașele mari din întreaga țară au loc parade militare, manifestări culturale și ceremonii prilejuite de aniversarea acestei zile, evenimente care îi reunesc pe toți românii.

 

1 decembrie, Ziua Națională a României – istoric

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, la care au participat 1.228 de delegați (deputați) aleși, a votat unirea Transilvaniei cu România și a cerut organizarea sub forma unui singur stat național. Vasile Goldiș rostește cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluție, care începe cu cuvintele: „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. Rezoluția a fost adoptată atunci cu ovații prelungite.

La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanți, care au primit cu entuziasm și aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Legea a fost votată apoi de către Adunarea Deputaţilor, în şedinta din 29 decembrie 1919.

Ziua Națională a României nu a fost sărbătorită mereu pe data de 1 decembrie. Între anii 1866-1947, România celebra Ziua Națională pe data de 10 mai, ziua în care Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, în anul 1866.

Între anii 1948-1989, ziua de 23 august era considerată sărbătoarea națională. După căderea comunismului, a fost promulgată legea nr.10 din 31 iulie 1990, potrivit căreia ziua de 1 decembrie era declarată zi națională și sărbătoare publică. Ulterior, această dată a fost inclusă și în Consituția României din 1991.

 

Manifestațiile de 1 decembrie 2017 vor pregăti, cu un an în avans, desfășurarea de forțe care va avea loc în  2018, când România va sărbători Centenarul, împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Vor fi organizate evenimente și parade de 1 decembrie în mai multe orașe din țară, la care vor participa mii de soldați și echipamente de luptă.

( sursa: http://www.digi24.ro )

 

LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR ȘI CELOR CE IUBESC ROMÂNIA!

 

Prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 146

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes