Invitată la evenimentul online „Sănătatea în tranziție – 2019 versus 2021”, organizat de școala noastră cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, doamna Carmen MAZILU, Președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) – filiala București, a vorbit despre „Siguranța lucrătorilor din sănătate – o prioritate pentru siguranța pacientului”.

2021 a fost desemnat Anul Internațional al Lucrătorilor din Sănătate în semn de apreciere și recunoștință pentru devotamentul lor în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Tema campaniei lansată de OMS este „Protect. Invest. Together”. Aceasta subliniază nevoia urgentă de a investi în lucrătorii din domeniul sănătății.

În acest an, este necesar să ne unim forțele pentru ca lucrătorii din domeniul sănătății să fie susținuți, protejați, motivați, să beneficieze de echipamentele și materialele necesare pentru a oferi asistență medicală sigură în orice moment, nu numai în timpul pandemiei. Este nevoie de investiții suplimentare în lucrătorii din domeniul sănătății.

„În 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să evidențieze rolul important al asistenţilor medicali și al moaşelor în asigurarea sănătății populației lumii. Iată că anul acesta, prin campaniile lansate, se subliniază faptul că lucrătorii din domeniul Sănătății și Îngrijirilor medicale au nevoie de tot sprijinul nostru pentru a rămâne în siguranță.

Lucrătorii din sănătate au nevoie de sprijinul nostru. În ultimul an, cea mai mare presiune a fost pe domeniul sănătății și pe echipele din domeniul sănătății. Aplauzele nu sunt suficiente! Este nevoie de investiții în domeniul sănătății și în forța de muncă din sănătate. Sănătatea și lucrătorii din domeniul sănătății nu reprezintă un cost, ci o investiție.

Asistentul medical are un rol complex în cadrul echipei de îngrijire. Acesta desfășoară o serie de activități independente: stabilește necesarul de îngrijiri generale acordate pacienților, inițiază intervenții pentru salvarea vieții pacientului, completează evidențele medicale la zi, oferă pacientului, familiei, comunității informații utile despre păstrarea stării de sănătate și adoptarea unui stil de viață sănătos, furnizează servicii de îngrijiri generale de sănătate de natură curativă și de recuperare, identifică și raportează situațiile de risc pentru pacienți și pentru personalul medical etc. Pe lângă acestea, realizează o serie de activități interdependente: colaborează cu ceilalți membrii ai echipei, cu ceilalți lucrători din alte departamente sau domenii și cu aparținătorii; de asemenea, îndeplinesc și activități dependente: respectă recomandările medicului în procesul de îngrijire. Toate aceste activități vin ca urmare a competențelor asistenților medicali: de a stabili în mod independent îngrijirile de sănătate necesare, de a colabora cu alți membri ai echipei medicale, de a iniția în mod independent măsuri pentru menținerea în viață în situații de criză, de a oferi sprijin și consiliere persoanelor care necesită îngrijire, de a asigura o comunicare eficientă cu ceilalți „actori” din domeniul sanitar etc.

Pandemia COVID-19 a dezvăluit provocările și riscurile uriașe cu care se confruntă lucrătorii din domeniul sănătății la nivel global: infecțiile asociate asistenței medicale, violența, stigmatul, tulburările psihologice și emoționale, bolile și chiar moartea. Lucrul în medii stresante face lucrătorii din domeniul sănătății mai predispuși la erori care pot duce la rănirea pacientului.

În urma crizei actuale, provocată de pandemia COVID-19, asistenții medicali suportă multe poveri emoționale și fizice, cum ar fi îngrijirea pacienților critici și numărul mare de decese, orele suplimentare, costumul de protecție, carantinarea, teama de contaminare combinată cu anxietatea că ar putea transmite virusul, fie că este vorba de o persoană dragă sau de un străin de la magazinul de unde merg la cumpărături. Toate acestea alcătuiesc un mediu perfect pentru epuizarea fizică și emoțională a asistenților medicali.

„Siguranța lucrătorilor din sănătate: o prioritate pentru siguranța pacienților” a fost tema aleasă de OMS pentru Ziua Mondială a Siguranței Pacienților celebrată la 17 septembrie 2020. Un mediu de lucru sigur contribuie la servicii medicale de siguranță. Conform OMS, este necesară „reducerea riscului de vătămare asociată cu îngrijirea medicală la un nivel minimum acceptat.” Acest fapt este posibil doar dacă sistemul de sănătate este creat pentru a facilita acordarea unor servicii sigure și de calitate.

Anul trecut, OMS a lansat Carta „Siguranța lucrătorilor din sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”. De asemenea, ICN a emis Raportul bazat pe analiza datelor furnizate de organizațiile naționale afiliate – „Protejarea asistenților medicali de Covid-19 – o prioritate”.

La nivel global, s-a făcut apel la acțiuni urgente și durabile care privesc siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății și a pacienților.

Asistentul medical este un profesionist important din sistemul de sănătate. Totuși…„nu suntem îngeri, nu suntem eroi. Suntem oameni care ne-am dorit această carieră. Suntem foarte bine formați pentru ceea ce facem și nu ne dorim altceva decât să ne facem profesia și să fim protejați.”

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=YWDYdqeTLGk

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 175

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes