În fiecare an, mii de asistenţi medicali români aleg să profeseze în Germania, Irlanda şi Marea Britanie. Mulţi iau contact cu reprezentanţii angajatorilor din Europa încă de pe băncile școlii, apoi emigrează imediat după absolvire. Germania este una din alegerile preferate de tinerii asistenți medicali. Reprezentanţii firmelor de recrutare îi consiliază gratuit pe CEI care vor să plece.

Germania caută personal medical şi infirmieri pentru îngrijire la domiciliu

Una dintre cele mai mari provocări pentru guvernul de la Berlin este asigurarea personalului calificat necesar în sistemul medical şi de îngrijire la domiciliu. Ministrul federal al Sănătăţii vrea să înfiinţeze cel puţin 8.000 de posturi noi. Însă, în sistemul sanitar şi de îngrijire la domiciliu, deja există 36.000 de posturi neocupate. (Sursa:https://m.adevarul.ro/international/europa/In-germania-cauta-personal-medical-infirmieri-ingrijire-domiciliu-1_5b7a9d06df52022f75971af7/index.html)

Îngrijirea persoanelor vârstnice – o problemă socială

În Germania, lipsa personalului în îngrijirea vârstnicilor devine din ce în ce mai urgentă. Asistenţii străini contribuie tot mai mult la combaterea acestui deficit. Însă nu toată lumea este entuziasmată de acest lucru. Potrivit cifrelor preliminare ale Ministerului Federal al Sănătății, în Germania există aproximativ 3,3 milioane de persoane care au nevoie de îngrijire. Numărul lor crește rapid din cauza societății în curs de îmbătrânire. Nu este exclus ca până în 2030, numărul lor să depăşească patru milioane.

Cu toate acestea, există o acută lipsă de îngrijitori. Potrivit Agenției Federale de Ocupare a Forței de Muncă, în martie 2017, din cele 14.600 de posturi disponibile în domeniul îngrijirii medicale, numai 3.000 au fost ocupate de oameni care căutau un loc de muncă. În viitor, deficitul ar putea fi şi mai mare. Fundația Germană pentru Protecția Pacienților estimează că în următorii opt ani, Germaniei îi vor lipsi 200.000 de asistenți medicali cu normă întreagă. De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Fundația Bertelsmann, deficitul va crește până la 500.000 de angajaţi până în 2.030. Prea puțini tineri doresc să devină îngrijitori, iar dacă se întâmplă, aceștia renunţă de obicei la slujbă după numai câțiva ani. Eugen Brysch, unul dintre şefii Fundației Germane pentru Protecția Pacienților spune: „Mulți asistenţi renunţă la locul de muncă pentru că ating limitele lor fizice și emoționale.”     

Pentru a face faţă lipsei de forţă de muncă, Germania caută personal cu precădere în țările în care salariile asistenţilor medicali sunt mai scăzute sau în care există o rată ridicată a șomajului, cum ar fi statele din Europa Centrală, Europa de Est, Balcani sau chiar Filipine. Opiniile celor din branşă cu privire la lucrătorii aduşi din străinătate sunt divergente. Gernot Kiefer, șeful Asociației Centrale a Asigurărilor Publice de Sănătate, declara pentru cotidianul „Frankfurter Allgemeine Zeitung” că „utilizarea persoanelor de altă origine decât cea germană în sistemul de îngrijire medicală are un potenţial mare.

Limba germană – deosebit de importantă în branşă

Germania dorește să creeze 8.000 de noi locuri de muncă în sistemul de îngrijire a bătrânilor cu ajutorul unui program de urgență. Iniţiativa este o picătură într-un ocean, având în vedere faptul că fiecărui cămin dintre cele aproximativ 13.500, i-ar reveni nici măcar un singur post cu normă întreagă.                                                                                                   

Conservatorul bavarez Georg Nüßlein spune că nu îşi face iluzii: „Știm cât de dificilă va fi ocuparea acestor 8.000 de noi locuri de muncă pentru că mai întâi trebuie să găseşti oamenii.” Totuşi, „dacă plătim mai bine angajaţii, reducând stresul și schimburile în care trebuie să lucreze aceştia, va creşte numărul celor care doresc să munceasă în acest domeniu”, crede Nüßlein. Atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, sistemul nu poate funcţiona în absenţa asistenţilor medicali din străinătate. Problema este adesea lipsa de competențe lingvistice. În special în discuţiile cu persoanele în vârstă, suferinde de demenţă și adesea singure, comunicarea este deosebit de importantă.

(Sursa: Christoph Hasselbach – https://www.dw.com/ro/germania-caut%C4%83-%C3%AEngrijitori-pentru-persoanele-v%C3%A2rstnice/a-42428805)

 

prof. Raluca BRAD

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 212

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes