Joi, 19 octombrie 2017, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi-a deschis din nou porţile pentru elevii, profesorii și directorii liceelor bucureştene şi din zonele limitrofe.
Cu această ocazie, am reluat proiectul Cafeneaua Liderilor din Învățământul Preuniversitar.
Tema dezbaterilor a fost „Noi dăm șansa viitorului în educație”.
Doamna director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Aurelia Șova, a mulțumit colaboratorilor noștri prezenți la eveniment, pentru orientarea elevilor către o profesie de viitor, către o școală preocupată de creșterea calității serviciilor medicale. Domnia sa a declarat: „Ne întâlnim pentru a analiza rezultatele colaborării noastre în orientarea profesională a tinerilor absolvenți de liceu. Prin activitățile pe care le-am desfășurat împreună am reușit să orientăm tinerii liceeni către profesia de asistent medical. Este de remarcat faptul că elevii au înțeles nevoia de dezvoltare a sistemului medical românesc și nevoia de cadre medicale bine pregătite. Este foarte importantă implicarea dumneavostră în determinarea tinerilor de a se forma pentru a avea un loc de muncă în țara noastră.”
Prof. Anca Grecu, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, responsabil Catedra Farmacie: „Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” organizează lunar „Cafeneaua Liderilor din Învățământul Preuniversitar”, sub formă de întâlniri cu directorii şi profesorii liceelor bucureştene şi din împrejurimi, care are ca obiectiv oferirea de suport în orientarea şcolară şi profesională a tinerilor liceeni, sub deviza Educaţie pentru Sănătate.
Suntem preocupati de educaţia elevilor şi dorim să fie bine informaţi şi îndrumaţi, iar aceste dezbateri despre învățământul românesc și problemele cu care se confruntă lansează idei și soluții pentru o educație de calitate.”
Moderatorul întâlnirii a fost prof. dr. Vasile Constantin, responsabil Catedra Balneofiziokinetoterapie și Recuperare.
La finalul întâlnirii, a fost propusă o nouă temă de interes pentru liderii din învățământ: „Educația – calea către un viitor sănătos”, care va contura idei legate de importanța educației pentru sănătate.
În cadrul evenimentului Ziua Porților Deschise au fost organizate şi activităţi dedicate elevilor liceeni de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Colegiul Tehnic Mihai I, Colegiul Tehnic „Media”, Colegiul Tehnic „Petru Rareș”, Liceul Tehnologic „Elie Radu”, Colegiul Național „Matei Basarab”, Colegiul Naţional „Octav Onicescu”, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, Liceul de Metrologie „Traian Vuia”, Liceul Tehnologic „Theodor Pallady”din Bucureşti.
Întâlnirea dintre elevii Şcolii „Carol Davila” cu liceenii le-a oferit acestora din urmă prilejul de a cunoaşte aspecte ale vieţii de elev în „Carol Davila” şi perspectivele pe care școala le oferă pentru a deveni asistent medical.
Elevii au avut ocazia să cunoască cele 3 calificări profesionale prin participarea la următoarele activități:
-„Asistentul medical în Europa” – Schimb de experiență din cadrul Modulului European de Nursing cu participarea studenților din Belgia, Elveția și Suedia
-„Primii pași în kinetoterapie” – Calificarea Asistent medical de Balneofiziokinetoterapie și recuperare
-„Automedicația” – Calificarea Asistent Medical de Farmacie
-„Biblioteca vie” – Calificarea Asistent Medical Generalist
Prof. Alina Grecu ( șef Catedra Științe Socio-Umane ), prof. Nicoleta Oprea și prof. Raluca Kiyak le-au prezentat detalii despre admitere și activitățile organizate de școala noastră.
Catedra de Balneofiziokinetoterapie și recuperare a desfășurat ateliere interactive cu elevii, care să-i atragă spre frumoasa profesie de asistent medical de balneofiziokinetoterapie. Prof. Gelu Costache și prof. Andrei Ghelț au lucrat cu tinerii liceeni pe diferite patologii ale coloanei vertebrale și au conceput exerciții de gimnastică medicală pentru tratarea cifozei, o afecțiune frecventă în rândul copiilor și tinerilor. „Liceenii s-au implicat în identificarea deformărilor coloanei vertebrale și efectuarea unor exerciții de gimnastică medicală. La finalul activității, liceenii „kinetoterapeuți” au descoperit frumusețea și dinamica acestui domeniu medical. Iar noi, profesorii, am observat cât de dornici sunt aceștia să învețe și să profeseze în domeniul medical.” – ne-a declarat prof. Andrei Ghelț.
„Calificarea Asistent Medical de Farmacie a prezentat, în cadrul Zilei Porţilor Deschise, o activitate de informare – consiliere intitulată „Automedicaţia”, pornind de la ideea că, recent sondajele de specialitate arată un consum crescut de medicamente, ceea ce ar putea influenţa negativ starea de sanătate a populaţiei.
Echipa de cadre didactice de specialitate, formată din prof. Arina Cristea, prof. Iulia Leuciuc, prof. Elena Păduraru, a expus informaţii legate de utilizarea medicamentelor ce pot fi obţinute fară prescripţie medicală (O.T.C.), recomandate în tratamentul răcelilor comune, alergiilor, în contracepţia de urgenţă sau în tratamentul unor infecţii. De asemenea, au fost abordate aspecte legate de abuzul de substanţe medicamentoase, de concentraţiile în care sunt utilizate aceste substanţe. S-a subliniat faptul că trebuie evitate pe cât posibil efectele adverse, intoxicările.
Alegerea subiectului s-a dovedit a fi oportună, tinerii oaspeţi arătându-se extreme de interesaţi. Acestia au interacţionat cu echipa de profesori, punând întrebari suplimentare legate de pregătirea teoretică şi practică în domeniul farmaceutic din cadrul şcolii noastre. De asemenea, elevi ai şcolii din clasa II A – AMF – Alice Petcu, Simona Coaja, Gabby Batchaby – au furnizat liceenilor informaţiile solicitate legate de motivele pentru care să opteze pentru calificarea Asistent Medical de Farmacie; au vorbit și despre viaţa de elev atât la cursuri, cât şi în farmaciile din marile lanţuri bucureştene, unde se desfăşoara stagiile practice.
La încheierea activităţii, feedback-ul primit din partea liceenilor a fost pozitiv, aceştia considerând că este oportun să participe frecvent la astfel de dezbateri, care să contribuie la dezvoltarea lor, la acumularea de cunoştinţe noi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos; au promis că vor reveni curând în sălile de curs ale Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
„Biblioteca vie” a fost locul unde cărțile vorbesc, unde elevii de liceu au găsit informații de interes pentru vârsta și problemele lor. Activitatea s-a bucurat de prezența unui număr mare de utilizatori, dornici să afle informații și să împărtăşească problemele lor de viață legate de subiectele abordate de cele trei „cărți vii”: prof. Cristina Costache – „Contracepție sau avort? Planifică neprevăzutul!”, prof. Claudia Săndulescu – „Consumul de droguri”, prof. Anca Mihai – „Adolescenţa și tulburările de alimentaţie. Anorexia și bulimia pot începe chiar cu prima dietă.”
Din discuțiile purtate cu elevii s-au identificat problemele reale ale adolescenților și factorii care determină sau favorizează aceste probleme.
Prof. Anca Mihai ne-a declarat: „Tulburările de alimentație sunt cauzate de stres, programul școlar și climatul familial. Foarte mulți tineri au tulburări de comportament din pricina lipsei de afecțiune, comunicării deficitare în familie și traumelor emoționale (agresivitatea unui părinte, divorț, pierderi ). La toate acestea se adaugă și lipsa cunostințelor necesare pentru a gestiona toate problemele. Liceenii și-au manifestat dorința de a deveni elevi ai școlii noastre în viitor și totodată au fost foarte încântați de informațiile primite, de atmosfera detașată și călduroasă cu care au fost întâmpinați de către cadrele didactice și elevii noștri.”
Prof. Cristina Costache: „Deși sursele de informare sunt multiple, educaţia sexuală a reprezentat întotdeauna un subiect greu de abordat din diverse motive. Un studiu la nivel global, realizat pentru „World Contraception Day” (Ziua mondială a contracepţiei) arată că tinerii (mai ales adolescenţii), indiferent de gradul de cultură şi educaţie al societăţii din care fac parte, aleg să facă mai degrabă sex neprotejat decât protejat şi ştiu prea puţine lucruri despre opţiunile eficiente de contracepţie.
Dinprea multă pudoare și ca urmare a sincopelor în educație și în comunicarea cu un adult avizat, fie el părinte sau profesor, tinerii manifestă ignoranţă şi lipsă de educaţie. Astfel, transformă avortul într-o metodă contraceptivă folosită foarte des. Deşi au informaţii cu privire la metodele contraceptive moderne, încă nu şi-au conturat un stil de viaţă sănătos şi responsabil privind propria sexualitate. Iată de ce elevii care ne-au vizitat cu ocazia „Zilei Porţilor Deschise” au descoperit cu surpriză și plăcere „cartea” care a răspuns numeroaselor întrebări specifice vârstei. Am constatat o mare deschidere din partea liceenilor, iar discuțiile și informațiile pe care le-am oferit, cu siguranță i-au făcut mai avizați, mai puțin expuși riscurilor în luarea unor decizii greșite.”
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” își propune să organizeze lunar întâlniri cu cadre didactice de conducere şi elevii liceelor bucureştene şi din împrejurimi, în vederea consolidării unui parteneriat ce are ca scop oferirea de suport în orientarea şcolară şi profesională a tinerilor liceeni, sub deviza Educaţie pentru Sănătate. De asemenea, începând de anul trecut, am lansat un nou concept – „Cafeneaua Liderilor din Învățământul Preuniversitar”, în cadrul căruia au loc dezbateri despre învățământul românesc și problemele cu care se confruntă, se lansează idei și soluții pentru o educație de calitate.
Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este o instituţie de învăţământ preuniversitar particular acreditată, cu experienţă de 28 de ani în Educaţia pentru Sănătate, care pregătește asistenți medicali pentru trei calificări profesionale acreditate: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare.
Fondată în 1990 şi condusă până în anul 2008 de către Doamna Dr. Mioara Mincu, şcoala îşi continuă activitatea și misiunea de a forma Educatori pentru Sănătatea Europei.
Rolul evenimentelor derulate este de a aduce elevii de liceu cât mai aproape de profesia de asistent medical. „Profesia de asistent medical este cea mai căutată la nivelul Uniunii Europene, iar noi suntem cea mai bună și mai mare școală sanitară privată din țară și membră în elita instituțiilor de educație medicală de pe continent”, afirmă domnul Prof. Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu, președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila.
Mulțumim tuturor cadrelor didactice și elevilor școlii care s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment!
prof. Raluca BRAD