Școala Postliceala Sanitară „Carol Davila” dorește să ofere elevilor de liceu o perspectivă cât mai clară asupra profesiei de asistent medical prin organizarea lunară de întâlniri, în cadrul cărora sunt prezentate activităţi specifice.
Joi, 24 noiembrie 2016, liceenii au asistat la activități organizate pentru fiecare calificare profesională, au avut ocazia să interacționeze cu elevii și cadrele didactice din școala noastră și să afle informații despre viața de elev la „Carol Davila”.
La eveniment au participat peste 100 de liceeni din liceele bucureştene şi din zonele limitrofe: Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”, Liceul Tehnologic „Sfântul Pantelimon”, Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Şcoala Centrală, Liceul Tehnologic „Ion I.C. Brătianu”, Liceul Teoretic „Ion Ghica” – Răcari, Liceul Tehnologic „Iordache Golescu”- Găeşti.
Oaspeții, însoțiți de numeroși elevi ai școlii, coordonați de prof. Alice Ragazan, prof. Maria Baldovinescu şi prof. Simona Radu, au participat la activitățile fiecărei calificări profesionale: Concursul „Profilaxie și terapie prin mișcare”, „Kinetoterapeut pentru o zi”, „Doza de sănătate”.
La Concursul „Profilaxie și terapie prin mișcare” – ediţia a III – a , concurenţii – elevi ai claselor de anul I, II și III, calificările Asistent medical generalist și Asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare, au reuşit să reţină atenţia liceenilor, prin lucrările şi demonstraţiile practice prezentate: ,,Platfusul – o afecţiune des întâlnită la copii” ,,Nomofobia – Boala omului modern”, ,,Tratamentul recuperator al unei cifoze dorsale”, ,,Hidrokinetoterapia aplicată în Sindrom Down”, ,,Kinetoterapia în aer liber”, ,,Cea mai bună încălţăminte este lipsa încălţămintei – mersul desculţ”.
Pentru calificarea asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare a fost organizat atelierul „Kinetoterapeut pentru o zi”. Domnul profesor Andrei Ghelţ, împreună cu elevii clasei I B – BFKT, au lucrat cu tinerii liceeni veniți în vizită, au conceput exerciții și metode de prevenire și tratare a scoliozei. Liceenii s-au implicat în această activitate, descoperind dinamica și frumusețea domeniului medical de recuperare, arătând chiar interes în urmarea profesiei de asistent medical de balneofiziokinetoterapie.
„Doza de sănătate” a fost propunerea Catedrei de Farmacie pentru liceenii aflați în vizită. Aceștia au participat la o dezbatere pe tema automedicației, la invitația elevilor de la calificarea asistent medical de farmacie și a cadrelor didactice prezente – prof. Anca Grecu, prof. Arina Cristea și prof. Roxana Constantinescu.
Automedicația este o practică destul de frecventă în ziua de azi și reprezintă tratarea problemelor de sănătate cu medicamente destinate special acestui scop, fără supravegherea unui medic. Vorbim despre automedicație atunci când un pacient interpretează după bunul plac tratamentul care i-a fost prescris, întrerupându-l înainte de termenul precizat de medic, modificând dozele și modul de administrare sau luând chiar alte medicamente decât cele prescrise de medic.
Mihaela Mocanu și Alina Petre, eleve în anul I, au prezentat clasele de medicamente care pot fi eliberate din farmacii fără prescripție medicală și au antrenat elevii participanți la discuții pe această temă.
Tinerii oaspeți au fost deosebit de interesați, au pus întrebări și au primit răspunsuri despre medicamentele pentru răceală și gripă și despre modul corect de administrare.
George Pancu, elev în anul II, le-a împărtășit liceenilor motivele pentru care a ales Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și calificarea asistent medical de farmacie. El le-a prezentat modul în care se desfăsoară pregătirea teoretică și cea practică, începând din anul I, în cele mai mari lanțuri de farmacii din București.
Tema propusă de Catedra de Farmacie a fost interesantă pentru elevii participanți, care au fost dornici să afle cât mai multe informații despre medicamente și au promis că vor reveni pentru următoarea „doză de sănătate.” ( prof. Anca Grecu – șef Catedra Farmacie ).
Vom continua consolidarea parteneriatelor cu liceele din București și județele limitrofe, din dorința de a-i aduce pe elevii de liceu cât mai aproape de profesia de asistent medical și cu scopul de a le oferi suport în orientarea şcolară şi profesională, sub deviza Educaţie pentru Sănătate. De asemenea, prin Proiectul „Învățați să ajutați”, echipe formate din cadre didactice și elevi ai școlii prezintă în licee oferta educațională a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și tehnici de prim ajutor în situații speciale.
prof. Raluca Brad
{gallery}stories/2016/2811portideschise{/gallery}