Ziua Pământului 2022 este celebrată pe 22 aprilie.

Tema de anul acesta este „Investiți în planeta noastră”. Cu această ocazie se trage un semnal de alarmă privind protejarea mediului înconjurător.

Data de 22 aprilie a fost stabilită drept Ziua Pământului de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2009. În ultimii ani, Ziua Pământului a fost sărbătorită pe 22 aprilie şi de Google, prin doodle-uri create special.

„În fiecare an, pe 22 aprilie, oamenii de pe tot globul se unesc pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la protecția mediului. Acest eveniment global este cunoscut sub numele de Ziua Pământului. Astăzi, aproximativ 1 miliard de oameni din 193 de țări participă la Ziua Pământului și se hotărăsc să protejeze mediul și biodiversitatea. Acum, este momentul pentru Ziua Pământului 2022. Investiți în planeta noastră și construiți un viitor prosper și echitabil este tema completă de Ziua Pământului 2022 prin care organizația EarthDay cere companiilor din întreaga lume să ia măsuri pentru un viitor mai verde.

Fiecare guvern, fiecare afacere și fiecare individ din această lume are o voce. Nu va exista o singură persoană care să le poată face pe toate. Dar acum este momentul, împreună, putem face diferența. Trebuie să acționăm ca o echipă!”- este îndemnul organizației EarthDay.

„Dacă nu acționăm acum, schimbările climatice vor dăuna din ce în ce mai profund economiilor, vor crește deficitul, vor reduce profiturile și perspectivele de angajare și ne vor afecta pe toți. 
Ziua Planetei Pământ, scurt istoric

Ziua Pământului, cunoscută și ca Ziua Internațională a Mamei Pământ, este sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie. Scopul principal este de a crește gradul de conștientizare cu privire la preocupările tot mai mari legate de suprapopulare, pierderea biodiversității și deteriorarea calității mediului.   
Ziua Planetei Pământ a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a atrage atenția clasei politice față de dezinteresul pe care îl arăta mediului înconjurător. Prima dată acest moment a fost marcat prin manifestații antipoluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani. Ca urmare a acestor manifestații, senatorul american Gaylord Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei etc. Data de 22 aprilie a fost stabilită drept Ziua Pământului de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2009. Din 1970 și până astăzi, în fiecare an, 22 aprilie a fost sărbătorită drept Ziua Pământului și se organizează manifestații care urmăresc să aducă în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului înconjurător.

(surse: https://www.libertatea.ro/lifestyle/ziua-pamantului-2022-4089279)

Tendințele de căutare în materie de mediu din România au fost prezentate, joi, de Google, în contextul în care pe 22 aprilie este sărbătorită Ziua Pământului. Datele se bazează pe căutările înregistrate în perioada ianuarie-aprilie 2022 și relevă subiectele de interes ale oamenilor din diferite zone. Un subiect aflat „în top” în mai multe țări europene, „veganismul” este pe locul 2 la căutări în România, unde cel mai căutat termen de căutare pe teme ecologice, în perioada menționată, a fost „energie solară”.

Potrivit unei informări Google, ce compară rezultatele din România cu cele din alte 20 de țări:

în Germania, Ungaria, Irlanda, Elveția și Marea Britanie, „veganismul” a fost subiectul numărul unu în căutările pe teme eco, iar în 19 din cele 20 de țări analizate, printre care și România, a fost în top 10.

Aproape toate țările au avut „reciclare” în top 10 căutări. „Bunuri folosite” și „magazin second-hand” au fost în top 10 subiecte de căutare eco în 15 din cele 20 de țări analizate.

„Mașină electrică” este în top 10 cele mai căutate subiecte eco în 18 din cele 20 de țări incluse în analiză – inclusiv în România, în timp ce „energie solară” a fost între primele două căutări în Turcia, Spania, Africa de Sud, România, Portugalia, Franța și Polonia – în special în țări cu un climat mai cald.

Topul celor mai căutate subiecte legate de mediu și ecologie în România, în perioada ianuarie – aprilie 2022: 1. Energie solară, 2. Veganism, 3. Reciclare, 4. Poluare, 5. Mașină electrică, 6. Energie eoliană, 7. Sustenabilitate, 8. Turbină eoliană, 9. Energie regenerabilă, 10. Bunuri folosite.

O tendință care se observă în toate țările este că oamenii vor să afle cum să acționeze concret sau să afle informații despre soluții climatice, estimează Google pe baza analizei căutărilor online. Potrivit comunicatului de presă, creșterile în căutări pentru „soluții de energie verde”, alături de căutări legate de sustenabilitate le-au depășit de 7 ori în volum pe cele precum „criză climatică”, „eco-anxietate” sau „poluare cu plastic”. Acest lucru sugerează, potrivit sursei citate, că oamenii acceptă tot mai mult realitatea problemelor de mediu și vor să răspundă proactiv acestora – sau cel puțin să se informeze despre soluții. În România, cea mai mare creștere în căutările eco a avut-o „turismul responsabil”.

(sursa: https://www.edupedu.ro/ziua-pamantului-ce-cauta-romanii-pe-google-cu-privire-la-mediu-energia-solara-veganismul-dar-si-poluarea-si-bunurile-folosite-in-top/)

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 365

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes