În fiecare an, la 21 septembrie, este marcată Ziua Mondială pentru combaterea bolii Alzheimer pentru a creşte gradul de conştientizare asupra acestei afecțiuni şi pentru a înlătura stigmatul care persistă în jurul acesteia şi a tuturor tipurilor de demenţă.
Alzheimer’s Disease International (ADI), federaţia internaţională a asociaţiilor de Alzheimer şi demenţă din întreaga lume, continuă campania de anul trecut – „Cunoaşteţi demenţa, cunoaşteţi boala Alzheimer”, care s-a concentrat pe informarea pentru primirea unui diagnostic. În acest an, federaţia pune un accent pe sprijinul post-diagnostic, ca urmare a evoluţiilor cercetărilor recente şi a potenţialelor descoperiri în domeniu, potrivit www.alzint.org.
Cu prilejul acestei zile este lansat, în fiecare an, raportul mondial Alzheimer. Denumit în 2022 – „Viaţa după diagnostic: navigarea prin tratament, îngrijire şi sprijin.” – susţine acţiunile demarate oferind o perspectivă globală asupra modelelor de îngrijire după primirea unui diagnostic şi a celor mai bune practici, studii de caz, comentarii şi perspective atât pentru persoanele care trăiesc cu demenţă, cât şi pentru îngrijitorii acestora, continuând şi lupta împotriva barierelor existente.
Lansată de către Federaţia internaţională pentru Alzheimer, în 1994, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Ziua Mondială pentru combaterea bolii Alzheimer este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală, pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.
Impactul bolii Alzheimer asupra lumii, în prezent, este în creştere, iar stigmatizarea şi dezinformarea care înconjoară această afecţiune reprezintă probleme care necesită acţiuni ample, la nivel internaţional, se subliniază pe www.worldalzmonth.org. Organizaţii şi persoane de pretutindeni se pot implica în a sprijini tema campaniei discutând despre demenţă cu familia, prietenii şi colegii. Campania poate fi urmărită şi pe reţelele de socializare.
Alzheimer’s Disease International, fondată în 1984, cuprinde în prezent 105 de asociaţii axate pe bolile de demenţă şi Alzheimer. Are statut consultativ din 2012 pe lângă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Misiunea ADI este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor afectate de această maladie şi a familiilor acestora.
Această afecţiune a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.). Afectează 50-60% dintre persoanele cu demenţă. Alte tipuri de demenţă includ demenţa vasculară, demenţa cu corpuri Lewy şi demenţa frontotemporală. De asemenea, demenţa poate afecta uneori şi persoanele cu vârsta sub 65 de ani. Aceasta este cunoscută sub numele de demenţă cu debut tânăr.
Demenţa afectează, în prezent, peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume; un nou caz de demenţă apare la fiecare 3 secunde.
prof. Raluca Brad