Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei

Ce te-a inspirat să alegi profesia de asistent medical?

Oricine a ales profesia de asistent medical are o poveste în spate cu care a pornit la drum. Am fost...

Noi locuri de practică pentru elevii noștri

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” își îndeplinește, de peste 30 de ani, misiunea de a pregă...

Alege o carieră stabilă pentru un viitor sănătos!

Într-o perioadă dificilă, vocația de a-i ajuta pe cei care au mai multă nevoie îi determină pe mulți...

Sănătatea este scumpă când nu prevenim nimic...

În primul episod al celui de-al doilea sezon al podcastului de inteligență financiară „La bani mărun...

  • Ce te-a inspirat să alegi profesia de asistent medical?

  • Noi locuri de practică pentru elevii noștri

  • Alege o carieră stabilă pentru un viitor sănătos!

  • Sănătatea este scumpă când nu prevenim nimic...

cdavila 1 cover 1170x250 2020 3

Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei

Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei

La 24 martie este marcată în fiecare an Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei (TBC – abrevierea pentru „bacilul de tubercul”), cu scopul de a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli, dar şi de a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia.

Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul care provoacă afecțiunea, fapt ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.     
În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca zi mondială de luptă împotriva TBC, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fundaţia Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga, precizează site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.   
În fiecare an, 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză (TBC). În ciuda faptului că este o boală care poate fi prevenită şi vindecată, 1,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza tuberculozei. Cele mai vulnerabile persoane în faţa TBC, care pot ajunge la deces, sunt cele cu HIV, precizează site-ul www.who.int/campaigns/world-tb-day/world-tb-day-2021.

Acelaşi site atenţionează că majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de TBC trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, dar TBC este prezentă în întreaga lume. Aproximativ o jumătate din toate persoanele cu TBC se află în Bangladesh, China, India, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Filipine şi Africa de Sud.          

În fiecare zi, aproape 4.000 de oameni își pierd viața din cauza TBC-ului și aproape 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de această boală care poate fi prevenită și vindecată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 63 de milioane de vieți din anul 2000.
În 2021, sloganul Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este „The Clock is Ticking”, care transmite mesajul că la nivel mondial nu mai este suficient timp să acţioneze în conformitate cu angajamentele luate de liderii globali, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, care pune în pericol procesul de eradicare a TBC şi asigurarea unui acces echitabil la prevenire şi îngrijire, întrucât foarte multe dintre eforturile medicilor şi spitalelor sunt canalizate, în actuala situaţie, către vindecarea bolnavilor cu COVID-19.

OMS face apel către toate guvernele, comunităţile afectate, organizaţiile şi societatea civilă, partenerii naţionali şi internaţionali, să-şi unească eforturile pentru a se asigura că nimeni nu rămâne în afara acestor măsuri.  

În România, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică. Ministerul Sănătăţii derulează un amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel naţional. Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” beneficiază de cofinanţare din fonduri europene nerambursabile, la care se adaugă contribuţia din bugetul Ministerului Sănătăţii. Beneficiarul acestui Proiect este Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 - 2023) şi este axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar, conform site-ului https://screeningtb.ro/.

Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a discriminării cu scopul creşterii accesului la servicii durabile, de înaltă calitate, reprezintă direcţii de bază în implementarea programului de screening în grupul ţintă definit. În activitatea de screening, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” foloseşte caravane mobile, dotate şi acreditate pentru screening radiologic şi diagnostic molecular rapid al tuberculozei. 

 sursa: https://www.agerpres.ro/documentare/2021/03/24/24-martie-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-tuberculozei--683030 

 

prof. Raluca Brad

Citit 118 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Martie 2021 12:44
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG