Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este marcată în fiecare an la 10 octombrie. Această zi a fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educaţie publică pentru înţelegerea cât mai bună a bolilor mintale şi a tulburărilor de comportament.
Într-o perioadă în care lumea se confruntă cu consecinţele şi impactul fără precedent al sănătăţii mintale şi impactul pandemiei de COVID-19 asupra a miliarde de oameni, Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (WFMH) lansează campania Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, tema din 2021 fiind „Mental health in an unequal world” („Sănătatea mintală într-o lume inegală”).

„Această temă, aleasă pentru 2021, va evidenția faptul că accesul la serviciile de sănătate mintală rămâne inegal, între 75% și 95% dintre persoanele cu tulburări mintale din țările cu venituri mici și medii nu pot accesa deloc serviciile de sănătate mintală și accesul în țările cu venituri ridicate nu este mult mai bun. Lipsa investițiilor în sănătatea mintală disproporționată față de bugetul general de sănătate contribuie la lacuna în tratamentul sănătății mintale”.

„Multe persoane cu o boală mintală nu primesc tratamentul la care au dreptul și pe care îl merită și împreună cu familiile și îngrijitorii lor continuă să experimenteze stigmatul și discriminarea. Decalajul dintre cei care au și cei care nu au crește din ce în ce mai mult și există o nevoie nesatisfăcută continuă în îngrijirea persoanelor cu probleme de sănătate mintală”, se precizează pe site-ul instituţiei.

Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (WFMH) este singura organizaţie internaţională multidisciplinară care se ocupă de toate aspectele sănătăţii mintale. A fost fondată în 1948 pentru a promova, printre toţi oamenii şi naţiunile, prevenirea tulburărilor psihice şi emoţionale, tratamentul şi îngrijirea adecvată a celor cu astfel de tulburări şi promovarea sănătăţii mintale.           
„Deşi criza COVID-19 este, în primă instanţă, o criză de sănătate fizică, ea poate duce în anumite cazuri la o criză majoră de sănătate mintală, dacă nu se iau măsuri. O bună sănătate mintală este esenţială pentru funcţionarea societăţii. Trebuie să fie punctul central al recuperării / revenirii fiecărei ţări în urma pandemiei COVID-19. Sănătatea mintală şi bunăstarea unor întregi societăţi au fost grav afectate de această criză, care reprezintă o prioritate ce trebuie abordată urgent”, se arată în Raportul politic al Naţiunilor Unite – „COVID-19 şi nevoia de acţiune în domeniul sănătăţii mintale” – din mai 2020, precizează site-ul https://wfmh.global/.
În 30 septembrie 2021, la Bruxelles (Belgia), a avut loc lansarea Coaliţiei paneuropene de sănătate mintală. Cu acest prilej, dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa, declara că „începem să ne unim forţele pentru a ne întări exact de unde începe totul: sănătatea şi bunăstarea noastră mintală”, potrivit site-uluihttps://www.euro.who.int.         
„Cel puţin 150 de milioane de oameni din regiunea europeană a OMS trăiau cu o afecţiune de sănătate mintală înainte de pandemia COVID-19 şi doar o parte dintre aceştia primeau sprijinul de care aveau nevoie. Evident, lucrurile s-au deteriorat de la debutul pandemiei. Şi cu toţii am fost afectaţi. În luna iulie a acestui an, la Summitul asupra sănătăţii mintale de la Atena, convocat de OMS şi găzduit de guvernul Greciei, decidenţii politici şi experţii din cele 53 de ţări din regiunea europeană au lansat un apel pentru ca sănătatea mintală să fie plasată în centrul recuperării. Astăzi, răspundem la acest apel prin lansarea Coaliţiei paneuropene pentru sănătate mintală”, declara directorul regional al OMS pentru Europa.
Tulburările psihice și neurologice reprezintă mai mult de 10% din bolile la nivel global. Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10 – 20 de ani mai devreme decât populația generală.

Suicidul curmă viața a aproape 800.000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, iar 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.      
„Ne aflăm din nou în mijlocul unei alte crize globale care are ca rezultat extinderea inegalităților în materie de sănătate, economice și sociale. Campania Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din 2021 ne oferă o ocazie să ne reunim și să acționăm împreună pentru a evidenția modul în care inegalitatea poate fi abordată pentru a ne asigura că oamenii sunt capabili să se bucure de o bună sănătate mintală”.

surse: https://wfmh.global/; http://wmhd2021.com/template.php?file=about-the-global-campaign.html; https://basilica.ro/10-octombrie-ziua-mondiala-a-sanatatii-mintale/; https://www.agerpres.ro/documentare/2021/10/10/10-octombrie-ziua-mondiala-a-sanatatii-mintale–793193

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 142

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes