În fiecare an, la 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Federation şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.
Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, reprezentată de bolile cardiovasculare.
La nivel mondial, anual se înregistrează 18,6 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară, an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare, conform site-ului https://www.romanianheart.ro/.
Boala cardiovasculară este situată pe locul I în topul cauzelor de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, publicată pe site-ul https://ehnheart.org/. Este responsabilă de aproximativ jumătate din totalul deceselor înregistrate în fiecare an.
Anul acesta, mesajul Zilei Mondiale a Inimii este: USE HEART FOR EVERY HEART!
Folosește inima înseamnă a gândi diferit – pentru a lua deciziile corecte. Înseamnă să acționezi cu curaj – pentru a-i ajuta pe alții, pentru a te implica în această cauză importantă. Inima este singurul organ pe care îl poți auzi și simți. Este primul și ultimul semn de viață. Inima are potențialul de a ne uni pe toți ca oameni.
Folosește-ți inima pentru oameni!
Accesul la tratament și sprijin pentru cei cu boli cardiovasculare (BCV) variază foarte mult în lume. Peste 75% dintre decesele cauzate de BCV apar în țările cu venituri mici sau medii, dar accesul poate fi o problemă oriunde. Prin implicarea în evenimente globale, cum ar fi Ziua Mondială a Inimii, precum și în activități locale, suntem împuterniciți să contribuim la schimbarea vieții întregii omeniri.
Folosește-ți inima pentru natură!
Poluarea aerului este responsabilă pentru 25% din toate decesele cauzate de BCV, luând viețile a 7 milioane de oameni în fiecare an. Fie că sunt acțiuni imediate, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta în loc de călătoria cu mașina sau sunt eforturi pe termen mai lung, cum ar fi sprijinirea legislației, fiecare dintre noi poate contribui la o planetă mai sănătoasă.
Folosește-ți inima pentru tine!
Stresul poate dubla riscul de a avea un atac de cord. Exercițiile fizice, relaxarea și obținerea unui somn de calitate ajută la scăderea nivelului de stres. Rezistând la obiceiurile zilnice induse de stres, ne putem maximiza sănătatea inimii.
Pentru a funcționa eficient, inima necesită să mâncați sănătos, să nu consumați alcool, să nu fumați, să faceți mișcare și să efectuați examene medicale profilactice.
Un stil de viață echilibrat și monitorizarea constantă a stării de sănătate a sistemului cardiovascular reduc riscul apariției și agravării bolilor de inimă sau a atacului cerebral. Aveți o singură inimă. Aveți grijă de ea!
surse: https://world-heart-federation.org/world-heart-day/
prof. Raluca Brad