În fiecare an, la data de 14 iunie, se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge (World Blood Donor Day), prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității donării de sânge și de a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost sărbătorită pentru prima dată în Johanesburg, Africa de Sud, în 2004, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a hotărât ca ziua de 14 iunie să fie una dintre cele opt inițiative globale de sănătate.
Această zi a fost aleasă de OMS și ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, doctor şi profesor de anatomie patologică la Universitatea din Viena, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930, pentru descoperirea grupelor de sânge. Născut pe 14 iunie 1868, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.
Fiecare om trebuie să conştientizeze nevoia donării de sânge în mod regulat.
Sângele este o resursă importantă, atât pentru tratamentele planificate, cât şi pentru intervenţiile de urgenţă. Este, de asemenea, vital pentru tratarea răniţilor în situaţii de urgenţă de orice fel (dezastre naturale, accidente, conflicte armate etc.).
Componenta cheie a unui sistem eficient de sănătate o reprezintă faptul de a oferi pacienţilor accesul la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente, potrivit OMS.
Ziua aceasta oferă, de asemenea, o oportunitate de a chema la acțiune guvernele și autoritățile naționale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate și pentru a pune în aplicare sisteme și infrastructuri pentru a crește colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.
Sângele și produsele sanguine sigure și transfuzia lor sunt un aspect critic al îngrijirii și sănătății publice. Acestea salvează milioane de vieți și îmbunătățesc sănătatea și calitatea vieții multor pacienți în fiecare zi. Nevoia de sânge este universală, dar accesul la sânge pentru toți cei care au nevoie de el nu este. Deficitul de sânge este deosebit de acut în țările în curs de dezvoltare.
Tema globală a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge se schimbă în fiecare an ca recunoaştere a persoanelor altruiste care donează sânge pentru oameni necunoscuţi.
În acest an, sloganul campaniei este „Give blood, give plasma, share life, share often” – „Dă sânge, dă plasmă, împarte viaţă, împarte des” și se concentrează pe pacienţii care au nevoie de suport pentru transfuzii pe tot parcursul vieţii; de asemenea, subliniază rolul pe care fiecare persoană îl poate juca, oferind un dar valoros așa cum sunt sângele sau plasma. Evidenţiază și importanţa donării regulate de sânge sau plasmă pentru a crea o aprovizionare sigură şi durabilă de sânge şi produse sanguine, care pot fi întotdeauna disponibile, în întreaga lume, astfel încât toţi pacienţii care au nevoie să poată primi tratament în timp util.
Ţara gazdă a evenimentului global al Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge 2023 este Algeria prin Serviciul Naţional de Transfuzie de Sânge.
surse: www.who.int; www.agerpres.ro
Prof. Raluca Brad