Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima dată la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007.

Tema ediţiei din 2020 a acestei zile este „Asistentul medical şi diabetul” (The Nurse and Diabetes), potrivit un.org. Astfel, este evidenţiată importanţa atribuţiilor avute de asistenţii medicali specializaţi în cadrul echipelor medicale care îngrijesc bolnavii de diabet. Educaţia terapeutică şi sprijinul psihologic acordat suferinzilor sunt doar două dintre aceste atribuţii.

Asistenţii medicali alcătuiesc, în prezent, peste jumătate din personalul medical de pe mapamond, punctează un.org. Este esenţial ca un număr semnificativ de asistenţi medicali să beneficieze de instruire specială, astfel încât să îi asiste cât mai eficient pe bolnavii de diabet.

 Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI. Este a şasea cea mai frecventă afecţiune cronică din întreaga lume. Pacienţii cu diabet de tip 2 au o speranţă de viaţă redusă cu 8,5 ani în comparaţie cu restul populaţiei şi, la fiecare şase secunde, la nivel mondial, o persoană diagnosticată cu diabet moare, notează forumdiabet.ro.

Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populaţie are toleranţă scăzută la glucoză, adică prediabet.           
Nu mai puţin de 50% dintre persoanele care trăiesc cu diabet zaharat tip 2 mor din cauze cardiovasculare, precum accident vascular cerebral, infarct miocardic sau insuficienţă cardiacă.
Ediţia din 2020 a Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului zaharat este cu atât mai importantă cu cât are loc în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit Forumului Român de Diabet, datele existente până la acest moment arată că persoanele cu diabet zaharat sunt în prima linie în ceea ce priveşte agravarea stării de sănătate. În cazul infectării cu virusul SARS-Cov-2, persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de deces cu 75% mai mare decât persoanele care nu au diabet zaharat tip 2.   
În România, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până la 1 noiembrie 2020, din totalul deceselor analizate (7.153), 33,8% dintre persoanele decedate în urma infectării cu noul coronavirus aveau şi diabet.

 Pentru scăderea incidenţei bolii în rândul populaţiei şi prevenirea complicaţiilor, este esenţială o politică unitară şi transparentă la nivel naţional pentru prevenţie în diabet.

La 20 octombrie 2020, Parlamentul României a adoptat Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului. Actul normativ cuprinde următoarele trei direcţii de acţiune: I. Educaţia populaţiei pentru adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil; II. Screening pentru depistarea precoce a diabetului; III. Prevenţia sau întârzierea instalării diabetului. După promulgarea legii de către preşedinte, ţara noastră se va număra printre puţinele din lume care au o lege prin care se reglementează prevenţia diabetului zaharat. 

În România, există o îndelungată tradiţie dedicată cercetării şi tratării diabetului zaharat. În anul 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa, injecţia cu insulină, a salvat milioane de vieţi.

Conform site-ului Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, www.societate-diabet.ro, în 1934 au fost înfiinţate, la Spitalul Colţea, două saloane de diabet în clinica profesorului Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, profesorul Ioan Pavel a iniţiat „Registrul de Diabet’”, pentru ca în 1942 să se înfiinţeze la Spitalul Colţea Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa. Doi ani mai târziu, Ioan Pavel a publicat monografia „Le Diabete”, prima de acest gen din ţară şi printre puţinele publicate în lume. Pentru această lucrare a fost distins, în 1946, cu premiul Academiei de Ştiinţă de la Paris. În 1949, profesorul Pavel creează o clinică de nutriţie şi dietetică ce se transformă, ulterior, în clinica de diabet. Centrul antidiabetic se mută de la Spitalul Colţea, la Spitalul Cantacuzino.     
Societatea Română de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice a fost fondată în 1957. Anul 1967 înseamnă înfiinţarea specialităţii de diabet, nutriţie şi boli metabolice în România, care, în 1970, se regăseşte ca specialitate independentă. Prima serie de specialişti îşi începe activitatea în 1976.       
(sursa: agerpres.ro)

 „Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat anul 2020 ca Anul Internaţional al Asistenţilor medicali şi al Moaşelor şi lansează un apel către autorităţi de a se asigura că forţa reprezentată de aceste două categorii de personal sanitar este suficient de puternică pentru a ne asigura că „oricine şi oriunde primeşte îngrijirea medicală de care are nevoie”.

În domeniul diabetului zaharat, rolul asistentului medical ca principal furnizor de educaţie terapeutică pentru persoanele afectate de această patologie cronică este unul bine definit. Asistenţii medicali sunt parte a echipei complexe de îngrijire care ajută persoanele cu diabet şi familiile lor să înţeleagă şi să îşi gestioneze cât mai corect boala cu scopul de a evita complicaţiile cronice, de a creşte calitatea vieţii şi de a evita decesele premature.

Diabetul zaharat este cunoscut ca un factor de risc pentru formele severe de infecţie cu SARS-CoV-2 dar acest risc poate fi semnificativ redus prin menţinerea unor valori ale glicemiei cât mai apropiat de limitele recomandate. Echipa de îngrijire, din care fac parte medicii diabetologi şi asistenţii medicali, la care se adaugă medicii de familie, alţi medici specialişti, psihologi, are un rol important în oferirea de sfaturi legate de gestionarea glicemiei şi celorlalte comorbidităţi, în asigurarea continuităţii tratamentelor şi mijloacelor de monitorizare, precum şi în oferirea suportului continuu pentru pacienţii cu diabet şi familiile lor.

Ne unim azi, mai mult ca niciodată, sub sloganul Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli metabolice: „ Împreună suntem mai buni, mai puternici, decât fiecare dintre noi”.

Multă sănătate şi putere de muncă tuturor cadrelor medicale în lupta pentru sănătatea celor care au nevoie de noi!” – sursa: federatiaromanadiabet.ro/ziua-mondiala-a-diabetului

În fiecare an, școala noastră marchează Ziua Mondială a Diabetului Zaharat prin evenimente menite să sprijine activitatea medicală și care au ca scop principal prevenția, sub sigla care ne reprezintă: Educație pentru Sănătate.

Proiectul „GlicoDay”, în cadrul căruia în ultimii 6 ani au participat sute de elevi și cadre didactice ale școlii noastre, în calitate de voluntari, iar mii de persoane au beneficiat de testarea gratuită a glicemiei, este o  acțiune din seria celor realizate de oameni pentru oameni.

Anul acesta, din cauza pandemiei covid-19, acțiunile noastre s-au desfășurat online și, timp de două zile, elevii și profesorii lor au participat la întâlniri cu specialiști din domeniu.

 

Prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 173

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes