Ziua Mondială a Diabetului (World Diabetes Day) are loc în fiecare an pe 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
Logoul acestei zile este cercul albastru – simbolul global al diabetului.
În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Campania pentru 2018 – 2019 are ca temă „Familia şi diabetul”.
La recomandările IDF, campania dedicată acestei zile are o durată de 24 de luni şi are ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la impactul diabetului asupra familiei, precum şi promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea şi educaţia despre diabet.
Pentru anul 2019 sloganul campaniei naţionale este „Diabetul – o problemă a familiei”.
„Familia ta își verifică periodic glicemia? Dacă nu, atunci trebuie să știi că 425 milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet.
Trebuie să mai știi că diabetul poate duce la complicații precum infarct, accident vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare. Anual, circa 1,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul complicaţiilor acestei boli. La fiecare 8 secunde cineva moare ca urmare a diabetului.
Dar ce este de fapt această boală? Este o afecțiune dată de nivelul prea mare al zaharurilor din sânge. Fie organismul uman nu produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii), fie nu poate utiliza eficient acest hormon, care are rolul de a regla nivelul de zaharuri (tipul 2 al bolii).
Dacă diabetul de tip 1, care apare în copilărie, are cauze încă necunoscute, diabetul de tip 2, întâlnit în peste 90% din cazuri, este în mare parte rezultatul supraponderabilităţii şi al inactivităţii fizice.
Schimbările în modul de viaţă al populaţiei din ultimele decenii – alimentaţie nesănătoasă, sedentarism etc. – au dus la majorarea de patru ori a numărului persoanelor afectate de diabet, din anul 1980 și până acum. În prezent, aproape 9% din populaţia adultă a lumii suferă de această boală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO). De aceea, combaterea afecțiunii este una din priorităţile pe agenda instituțiilor internaționale, ținta fiind ca până în anul 2025 să fie stopată creșterea numărului cazurilor de diabet și obezitate din întreaga lume.
Diabetul are costuri ridicate, exprimate nu doar în bani, ci și în ani de invaliditate și de viață, dacă nu este prevenit și depistat la timp. Boala nu poate fi vindecată, însă poate fi ţinută sub control fără medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.
Prevenția diabetului constă într-un stil de viață sănătos, iar depistarea bolii se face printr-o simplă testare a glicemiei, pentru întreaga familie!”
(surse: www.cnas.ro; www.worlddiabetesday.org; foto: www.politicidesanatate.ro)
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, școala noastră organizează, joi – 14 noiembrie – evenimentul GLICODAY – ediția a VI-a.
Activitatea se va desfășura simultan în Galeriile Comerciale Esplanada – Cora Pantelimon, magazinele Kaufland Pantelimon și Kaufland Colentina, între orele 10.00 – 20.00.
Vă așteptăm!
prof. Raluca Brad