Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - Ziua Mondială a Alimentaţiei - 2020

Dovada clară că încă evoluăm: O arteră din ce în ce mai prezentă la generațiile noi

Oamenii nu au spus „adio” evoluției, arată un studiu recent realizat la Universitatea din Adelaide, ...

A fost descoperit un nou organ în corpul uman

Misterele corpului omenesc continuă să se descopere. Oamenii de știință care făceau studii despre c...

Săptămâna Internaţională „Diversitate în îngrijiri”

În perioada 19 – 23 octombrie 2020 se desfășoară Săptămâna Internaţională „Diversitate în îngri...

Asistentul medical - „O voce care să conducă - O viziune pentru asistența medicală viitoare”

Inovarea asistenților medicali în fața unei crize globale a sănătății fără precedent va fi punctul c...

  • Dovada clară că încă evoluăm: O arteră din ce în ce mai prezentă la generațiile noi

  • A fost descoperit un nou organ în corpul uman

  • Săptămâna Internaţională „Diversitate în îngrijiri”

  • Asistentul medical - „O voce care să conducă - O viziune pentru asistența medicală viitoare”

Ziua Mondială a Alimentaţiei - 2020

Ziua Mondială a Alimentaţiei - 2020

Anual, la data de 16 octombrie, circa 150 de state ale lumii marchează Ziua Mondială a Alimentaţiei, notează site-ul oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).

Scopul instituirii acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea naţională şi internaţională în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei, de a încuraja o atenţie sporită asupra producţiilor agricole, de a promova un transfer de cunoştinţe, dar şi de echipamente către ţările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, de a încuraja cooperarea economică şi tehnică între ţările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultura, silvicultura, piscicultura, nutriţia şi dezvoltarea rurală.

Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 şi a cerut guvernelor şi organizaţiilor internaţionale, naţionale şi locale să celebreze în fiecare an Ziua Mondială a Alimentaţiei, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.

În România a fost instituită, prin Legea nr 47/2016, Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare la aceeaşi dată. Studiile arată că cea mai mare parte a veniturilor cetăţenilor români este utilizată pentru cumpărarea de alimente. În acelaşi timp, România risipeşte în fiecare an, conform rapoartelor UE, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente.

Anul acesta, Ziua Mondială a Alimentaţiei 2020 marchează cea de-a 75-a aniversare a FAO într-un moment excepţional, deoarece ţările din întreaga lume se confruntă cu efectele pe scară largă ale pandemiei globale COVID-19, prilej pentru a analiza viitorul pe care trebuie să-l construim împreună (www.fao.org).

Potrivit FAO, acţiunile colective cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentaţiei, fac ca aceasta să fie una dintre cele mai sărbătorite zile din calendarul ONU. Manifestările promovează conştientizarea şi acţiunea la nivel mondial pentru cei care suferă de foame şi pentru nevoia de a asigura diete sănătoase pentru toţi.

Creşterea constantă a foametei, începând din 2014, împreună cu creşterea obezităţii, indică în mod clar necesitatea accelerării şi extinderii acţiunilor pentru consolidarea sistemelor alimentare şi protejarea mijloacelor de trai ale oamenilor.

Aproape 690 de milioane de oameni sunt înfometaţi, în creştere cu 10 milioane faţă de anul 2019. Pandemia COVID-19 ar putea adăuga între 83 - 132 de milioane de oameni la acest număr, în funcţie de scenariul de creştere economică.

Viitoarele noastre sisteme alimentare trebuie să ofere diete accesibile şi sănătoase pentru toţi şi mijloace de trai decente pentru lucrătorii din sistemul alimentar, păstrând în acelaşi timp resursele naturale şi biodiversitatea şi abordând provocări precum schimbările climatice, arată FAO.

Aproximativ 14% din alimentele produse pentru consumul uman se pierd în fiecare an între etapele în care sunt cultivate sau crescute până când ajung pe piaţa angro. Mai multe alimente sunt irosite în etapele de vânzare cu amănuntul şi consumatorii. (sursa: agerpres.ro)

Educația timpurie privind obiceiurile alimentare sănătoase, alegerea unei alimentații echilibrate, evitarea risipei alimentare reprezintă comportamente responsabile care trebuie încurajate pentru a avea și pe viitor motive pentru a sărbători Ziua Mondială a Alimentației. Mănâncă sănătos și trăiește frumos!

 

prof. Raluca Brad

 

Citit 145 ori Ultima modificare Vineri, 16 Octombrie 2020 21:34
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG