Ziua Internaţională a Fericirii este celebrată, anual, la data de 20 martie. A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012.
Pentru ediţia din acest an a Zilei Internaţionale a Fericirii, site-ul oficial al evenimentului, happynessday.org, propune sloganul „Mai fericiţi împreună” (Happier Together). „În vremuri de incertitudine şi conflict, motto-ul din acest an ne reaminteşte că fericirea de durată provine din sentimentul conexiunii cu ceilalţi şi din apartenenţa la ceva mai mare”, arată sursa menţionată.
Chiar dacă lumea în prezent se confruntă cu numeroase dificultăţi şi, de multe ori, nu putem putem schimba cursul evenimentelor, stă în puterea noastră să alegem cum răspundem actualelor provocări.

Fericirea ia multe forme de-a lungul vieții noastre, de la îmbrățișarea părinților și o nouă jucărie, până la o plimbare în natură și o masă delicioasă. Potrivit celui mai îndelungat studiu asupra fericirii, realizat de cercetători de la Harvard pe o perioadă de 85 de ani, fericirea și longevitatea depind de calitatea relațiilor noastre cu cei din jur, fie ei membrii familiei, prietenii sau colegii noștri

Patru simple activităţi pot aduce o schimbare pozitivă atât nouă, cât şi celorlalţi.
În ziua de 20 martie, organizatorii ne propun să oferim complimente şi comentarii pozitive unui număr cât mai mare de oameni. În al doilea rând, suntem încurajaţi să ascultăm cu atenţie şi înţelegere ce au ceilalţi de spus, fără să îi judecăm. Relatarea unui fapt pozitiv şi încurajator îi poate inspira pe cei din jur, ajutându-i să treacă mai uşor peste problemele personale. Nu în ultimul rând, oferirea susţinerii noastre pentru un prieten, un membru al familiei sau un coleg aflat la nevoie poate, de asemenea, să ne sporească sentimentul de împlinire şi fericire.
În ziua de 20 martie 2023, a fost dată publicităţii o nouă ediţie a clasamentului World Happiness Report (Raportul Mondial al Fericirii). Raportul, care a analizat de această dată şi efectele generate de pandemia de coronavirus asupra bunăstării oamenilor, este alcătuit în fiecare an, de oameni de ştiinţă din Statele Unite, în baza unor sondaje de opinie realizate de Gallup Institute.
Finlanda a fost declarată ţara cu cea mai fericită populaţie din lume pentru al şaselea an consecutiv, fiind urmată de Danemarca, Islanda, Israel, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia, Elveţia, Luxemburg şi Noua Zeelandă.
România se află pe locul al 24-lea (scor 6,589), în creştere cu patru poziţii faţă de anul 2022, când s-a clasat pe locul al 28-lea (scor 6,477).
Raportul, publicat începând din 2012, foloseşte în principal sondaje de opinie în care oamenii sunt întrebaţi despre nivelul lor de fericire. Printre criteriile utilizate în vederea evaluării se află Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală şi de corupţie, pentru a se obţine în final un scor general.

Această zi este o bună ocazie să ne amintim de doamna Dr. Mioara Mincu, fondatoarea școlii noastre, cea care ne-a învățat ce înseamnă puterea și valoarea unui zâmbet:

Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un ZÂMBET. Dăruiţi-le voi unul, pentru că nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui.

 

surse: www.agerpres.ro;  www.unica.ro

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 307

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes