Ziua Internațională a Asistentului Medical (International Nurses Day) este sărbătorită în întreaga lume la 12 mai. Prin marcarea acestei zile, se recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global. Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia.
Lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), această dată marchează ziua nașterii lui Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.
International Council of Nurses (ICN) este o federație de peste 130 de asociații naționale de asistenți medicali din întreaga lume, reprezentând peste 28 de milioane de asistenți medicali ce își desfășoară activitatea pe întreg mapamondul.
Tema Zilei Internaționale a Asistenților Medicali 2024 este: „Asistenții noștri. Viitorul nostru. Puterea economică a îngrijirilor medicale” (Our Nurses. Our Future. The economic power of care). Prin alegerea acestei teme este evidențiată puterea economică a îngrijirilor, care contribuie la economii sănătoase.
Președinta ICN, Dr. Pamela Cipriano, a explicat raționamentul ce stă la baza temei alese:
„În ciuda faptului că reprezintă coloana vertebrală a îngrijirilor de sănătate, profesia de asistent medical se confruntă adesea cu constrângeri financiare și cu o subapreciere socială. Continuând tema noastră generală „Asistenții noștri. Viitorul nostru.” și acțiunile politice din Carta pentru schimbare, ICN a ales ca tema anului 2024 să se axeze pe puterea economică a îngrijirilor, cu scopul de a remodela percepțiile și a demonstra modul în care investițiile strategice în profesia de asistent medical pot aduce beneficii economice și sociale considerabile.
Considerăm că acum este momentul pentru o schimbare de perspectivă. Am văzut în repetate rânduri cum crizele financiare duc adesea la restricții bugetare în îngrijirile de sănătate, de obicei în detrimentul serviciilor de asistență medicală. Această abordare reducționistă nu ia în considerare valoarea economică substanțială și adesea subestimată pe care profesia de asistent medical o aduce îngrijirilor de sănătate și societății, în ansamblu.
Adesea, factorii de decizie politică, administratorii din domeniul îngrijirilor și chiar publicul general nu sunt conștienți sau sunt dezinformați cu privire la randamentul investițiilor pe care îl poate oferi o finanțare adecvată în profesia de asistent medical, în special în perioade tulburi din punct de vedere financiar, precum cea din prezent. Pornind de la lecțiile învățate din pandemia COVID-19 și recunoscând amenințarea din ce în ce mai mare asupra sănătății populației din întreaga lume, din cauza conflictelor, a crizei climatice și a instabilității financiare, considerăm că este momentul să milităm pentru o schimbare de perspectivă și politică.”
În raportul de anul acesta al Zilei Internaționale a Asistentului Medical, se arată că investițiile în locurile de muncă, în educația și leadershipul în domeniul asistenței medicale au drept rezultat un excelent randament al investiției. Din păcate, și opusul este adevărat: acolo unde investițiile lipsesc, sistemele de sănătate se prăbușesc, oamenii se îmbolnăvesc, nu mai sunt capabili să muncească, iar efectul este că economiile țărilor în care trăiesc, nu prosperă.
„Deficitul global de asistenți medicali reprezintă un obstacol pentru întreaga lume, nu doar în ceea ce privește Sănătatea pentru toți, cât și în ce privește prosperitatea pentru toți. Este necesar ca guvernele să vadă imaginea de ansamblu, să investească în profesia de asistent medical și să culeagă roadele care, cu siguranță, vor urma.” – afirmă Dr. Pamela Cipriano.
Astăzi, aproximativ jumătate din populația lumii, 4.5 miliarde de oameni, nu beneficiază de servicii esențiale de îngrijire a sănătății. În plus, îngrijirea de slabă calitate se reflectă în niveluri ridicate de morbiditate și mortalitate, contribuind cu până la 15% la numărul total de decese din unele țări, multe dintre acestea putând fi prevenite. Pe lângă imperativul drepturilor omului de a aborda acest aspect, există și un stimulent economic uriaș. În fiecare an, sănătatea precară reducere PIB-ul global cu 15%. Pe măsură ce țările depun eforturi pentru a reconstrui și a consilida sistemele de sănătate și economiile, investiția strategică în profesia de asistent medical apare ca o cale esențială de dobândire a unei dezvoltări și a unei reziliențe susținute. Raportul privind Ziua Internațională a Asistentului Medical dezvăluie puterea economică a profesiei de asistent medical, prezentând o analiză aprofundată a modului în care creșterea profesiei de asistent medical poate cataliza îmbunătățiri transformatoare pentru furnizarea serviciilor de îngrijire, dezvoltarea economică, pace și bunăstarea societății. (conform Raportului ICN)
(sursa: https://www.icn.ch/how-we-do-it/campaigns/international-nurses-day)
Cu ocazia acestei zile importante pentru asistenții din întreaga lume, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” urează „LA MULȚI ANI!” tuturor colegilor și colaboratorilor!
prof. Raluca Brad