Ziua Internaţională a Asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN), este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a lui Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.          

Prin marcarea acestei zile, se recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global. Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia.

Un nou raport al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali lansat astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical, solicită ca asistenții medicali să fie arhitecții și proiectanții viitoarelor sisteme de sănătate, și nu doar furnizori de îngrijiri.

Raportul „Asistenții Medicali: O voce pentru conducere – O viziune pentru viitorul îngrijirilor de sănătate” demonstrează rolul vital al asistenților medicali în succesul serviciilor de sănătate și peldează pentru o mai mare implicare a asistenților medicali leaderi, în toate organizațiile de sănătate și la toate nivelurile, inclusiv la nivel guvernamental. 

Constatări ale raportului:

Asistenții medicali trebuie să fie creatorii sistemelor de sănătate, nu doar persoanele care furnizează servicii.

Sănătatea să fie inclusă în toate politicile guvernamentale, iar asistenții medicali cu experiență să asigure conducerea în toate organizațiile din cadrul sistemelor de sănătate și a departamentelor guvernamentale.

Guvernele să adopte noua strategie globală pentru profesia de asistent medical și să integreze recomandările acesteia în strategiile naționale de sănătate. 

Guvernele să adopte planuri pe termen lung privind forța de muncă și să devină autosuficiente în ceea ce privește oferta de asistenți medicali autorizați, cu date transparente care să arate progresele înregistrate în atingerea acestui obiectiv.

Să fie schimbată versiunea care descrie investițiile în locurile de muncă, educația și liedership-ul asistenților medicali, drept costuri guvernamentale, astfel încât să recunoască că o astfel de cheltuială reprezintă o investiție în sănătatea, siguranța, securitatea și liniștea fiecărui cetățean.

Raportul subliniază că profesia de asistent medical s-a aflat în centrul răspunsului la pandemie și că efectul COVID  și-a pus amprenta, evidențiind necesitatea investițiilor. Pandemia a arătat clar că asistenții medicali au fost cei care au condus răspunsul, 90% dintre îngrijiri fiind efectuate de către ei, și că tot ei sunt cei care au văzut de aproape punctele slabe, fragilitățile și lacunele ce trebuie abordate în conceperea viitoarelor sisteme de sănătate.  

Raportul ICN subliniază transformările pe care asistenții medicali le-au condus în timpul pandemiei, spirjinul de care are nevoie forța de muncă a asistenților medicali, și necesitatea ca viitoarele sisteme de sănătate să depășească cu mult nivelul de  pregătirea pentru pandemiii și să fie adaptate  la toate nevoile de sănătate viitoare.

În fiecare an, ICN, fondatorul Zilei Internaționale a Asistentului Medical, conduce festivitățile și apelul la acțiune.

Președintele ICN, Annette Kennedy, a declarat că anul acesta sărbătorim Ziua Internațională a Asistentului Medical și aducem omagii celor 27 de milioane de asistenți medicali ai lumii care au demonstrat curaj, compasiune, competențe și capacitate de leadership excepționale în fața pandemiei. Au salvat multe vieți, dar din păcate mii dintre ei și-au sacrificat propria viață. Ne vom aminti de ei astăzi și întotdeauna. 

Cercetările ICN sugerează că 80% dintre asistenții medicali se confruntă cu probleme de sănătate mintală, epuizare, depresie, tulburare de stres posttraumatic și violență legată de COVID și că va fi nevoie de 13 milioane de asistenți medicali pentru a acoperi deficitul global în următorii câțiva ani. De aceea, este esențial ca guvernele să acționeze acum pentru diminuarea riscului de creștere a ratei de rotație și pentru îmbunătățirea retenției asistenților medicali. Investițiile, creșterea salariilor, îmbunătățirea condițiilor și strategiile de retenție nu pot fi negociabile, dacă vrem să ne salvăm sistemele de sănătate.  

Dacă am îmvățat o lecție din această pandemie, susține Annette Kennedy, aceea este că avem nevoie de sisteme de sănătate puternice și rezistente, pregătite pentru necunoscut și care vor menține o societate sănătoasă. De asemenea, trebuie să abordăm problema inegalităților din centrul sistemelor noastre actuale de sănătate, dintre care nu cea mai mică este inegalitatea de gen. În profesia de asistent medical, 90% feminină, vocea noastră tot nu este auzită destul de tare, iar aceasta înseamnă că avem nevoie de mai multe funcții de conducere.

Datele OMS și ICN arată că 50% dintre țări dețin un Asistent șef guvernamental (GCN) autentic și funcțional, dar chiar și acolo unde există această poziție, precum și alți asistenți medicali experți în funcții, aceștia nu sunt folosiți eficient și adesea sunt excluși din dezbaterile importante și din forumurile decizionale. De exemplu, chestionarul ICN adresat Asociațiilor Naționale de asistenți medicali (NNAs) arată că doar 42% dintre GCNs au fost implicați în procesul deciziobnal,  44% dintre asistenții medicali specialiști au fost implicați în decizii privind prevenirea și controlul infecțiilor, și 40% dintre asistenții medicali cu experiență au fost implicați în procesul decizional la nivel înalt. 

Directorul Executiv ICN, Howard Catton, a declarat că ICN continuă să solicite tuturor guvernelor să numească un Asistent șef guvernamental și consideră că este scandalos că multe dintre ele nu dețin încă o astfel de funcție.

Asistența medicală ne poate asigura un viitor mai bun în domeniul sănătății, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, vocea asistenților medicali trebuie să fie auzită și trebuie să se acționeze în consecință. Asistenții medicali sunt cei care au văzut de aproape lacunele din sistemele noastre de sănătate, în timpul pandemiei, și ei sunt cei care au capacitatea de a le transforma. Raportul ICN, continuă Catton, subliniază că asistenții medicali trebuie să fie arhitecții și proiectanții viitoarelor sisteme de sănătate, nu numai furnizori de servicii. Nu este vorba doar despre acest rol cheie al asistentului șef la nivel guvernamental, ci despre asigurarea că asistenții medicali sunt prezenți, că sunt consultați în mod sistematic și regulat în luarea deciziilor strategice importante. 

Viziunea ICN a viitoarelor sisteme de sănătate plasează asistenții medicali în prim plan și îndeamnă la investiții radicale. Mai multe investiții în retenția, în locurile de muncă, leadershipul și educația asistentelor medicali, nu este doar „ceva ce ar fi frumos să avem”, ci este o chestiune de securitate națională și globală. Economia și siguranța noastră depind de soliditatea sistemelor noastre de sănătate, care trebuie să depășească cu mult pregătirea pentru pandemii.

surse: https://www.icn.ch/news/international-nurses-day-new-icn-report-says-covid-19-shows-nurses-must-be-architects-future;

https://www.oamr.ro/potrivit-unui-nou-raport-icn-covid-19-demonstreaza-ca-asistentii-medicali-trebuie-sa-fie-arhitectii-viitoarelor-sisteme-de-sanatate/

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 143

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes