Ziua Europei, sărbătorită în fiecare an pe 9 mai, este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze pacea și unitatea în rândul europenilor.

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată Declarația Schuman. La 9 mai 1950, la cinci ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, în cadrul unui discurs ținut la Paris, propunea plasarea producției de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune, pentru a se controla în acest fel producția de armament și posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat.

Inițiativa lui Robert Schuman, de a apropia statele europene și de a pune în comun resursele de care dispun, pare a fi considerată piatra de temelie a Uniunii Europene din zilele noastre.

Statele Beneluxului și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei și, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută și ca Piața Comună, și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât și Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de construcție europeană i s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania și Portugalia (1986), Suedia, Austria și Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria, în 2007, Bulgaria și România și în 2013, Croația.

(surse: europa.eu; agerpres.ro)

 

„Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este o instituție de învățământ europeană în deplinătatea cuvântului.

Fondatoarea școlii, Doamna Dr. Mioara Mincu, a înființat încă din  anul 1995 un laborator de integrare europeană, unde elevii au colaborat cu mari personalități din România și Europa, pentru a defini și contribui la spiritul european din perspectiva românească. Într-o perioadă în care foarte puține instituții ale statului român, dar și din alte țări europene nu vedeau această necesitate, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” deschidea drumuri, genera idei în  vederea dezvoltării conceptului de Educație pentru Sănătate și a formării educatorului pentru sănătatea Europei. Toate acestea luau naștere datorită spiritului vizionar al Doamnei Dr. Mioara Mincu.

În anul 1999, la Trondheim (Norvegia),  Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” devine membră cu drepturi depline a Modulului European de Nursing, o asociație ce reunește cele mai bune instituții de formare a asistenților medicali din Europa. 

Educatorii pentru sănătate nu pot fi formați la cele mai înalte standarde calitative decât în context european. Unitatea în diversitate este un principiu fundamental și România are  (trebuie să aibă) o contribuție cât mai mare.

Activitatea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” se înscrie cu succes în această dimensiune și reprezintă un exemplu bun de urmat în educația preuniversitară.

De 5 ani suntem foarte activi în cadrul programelor Leonardo și Erasmus + și avem numeroase parteneriate cu multe companii din Europa pentru promovarea absolvenților școlii. Astfel, mulți dintre ei sunt profesioniști de bază ai sistemelor de sănătate din diferite țări ale Europei.

Fie că decidem să ne începem cariera de educator pentru sănătate în România, fie că alegem orice altă țară din Europa sau din lume, sănătatea europeană, dar mai ales a Europei depinde și de noi !”

Prof. Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu – Președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 113

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes