Instituțiile din subordinea Ministerului Culturii organizează o serie de evenimente pentru a marca Ziua Culturii Naționale. Personalitatea centrală a evenimentelor organizate la nivel național va fi Mihai Eminescu, născut în 15 ianuarie 1850. Mai multe muzee din țară vor avea accesul gratuit duminică, 15 ianuarie, sau chiar program prelungit.

Conform unui program al Ministerului Culturii și compozitorii români sunt celebrați în cadrul evenimentelor culturale, programele concertelor sau recitalurilor, punând accent pe creația românească.

Programul complet al evenimentelor:

Evenimente-ZCN-Ianuarie-2023

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București organizează evenimentul „Dor de Eminescu”, care va cuprinde un program de muzică și poezie dedicat poetului național. Evenimentul marchează cei 173 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești și va avea loc în sala Victor Ion Popa din Sos. Kiseleff nr. 30, începând cu orele 11:00, 15 ianuarie 2023. Cei mici vor avea posibilitatea să participe la ateliere de creație, iar pentru cei mari sunt pregătite momente de muzică și poezie.

Filarmonica George Enescu celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert susţinut de Corul Filarmonicii pe scena mare a Ateneului Român, în 15 ianuarie 2023, ora 11:00. Programul conţine muzică românească din creaţia unora dintre cei mai importanţi compozitori autohtoni de ieri şi de azi: Paul Constantinescu (Patru madrigale pe versuri de Mihai Eminescu), Gheorghe Cucu (Haz de necaz), Alexandru Velehorschi (Omul zici c-a născocit), Gheorghe Dumitrescu (Cântecul oltencelor din oratoriul „Tudor Vladimirescu”), Constantin Râpă (Cântec de iarnă, Cântec satiric), Cornelia Tăutu (Suită românească), Dan Dediu (Cor din opera „O scrisoare pierdută), George Enescu (Cor de bărbaţi din opera „Oedipe”), Sabin Păutza (Te Deum).

Teatrul Național București invită publicul de toate vârstele la o sărbătoare a teatrului, duminică, 15 ianuarie. În foaierul Sălii „Ion Caramitru”, are loc o micro-expoziție realizată de Muzeul TNB: De la Teatrul cel Mare la Teatrul Național „I.L. Caragiale” – 170 de ani de istorie.

Se organizează și un tur ghidat gratuit al TNB, cu ocazia Zilei Culturii Naționale – sunt locuri disponibile pentru orele 11:00 și 17:00.  
Copii sunt așteptați la întâlnirea cu actorul Marian Râlea, de la ora 11:00, la Sala Media a TNB. Tot pentru publicul tânăr, în cadrul Programului tnb.edu, vor avea loc în aceeași zi și două tururi ghidate gratuite la care s-au înscris deja grupuri de elevi, programate de la orele 12:30 și 15:00.

Teatrul Național București a pregătit pentru cei care nu se vor putea deplasa la sediul teatrului și un program de transmisii online care pot fi accesate pe computer sau alte dispozitive. Pe tot parcursul Zilei Culturii Naționale, spectatorii vor putea urmări pe TNB-TV (canalul de YouTube al TNB), înregistrarea Conferinței „Caragiale în teatru și pretutindeni”. Totodată, se pot viziona primele episoade din noua serie Podcasturile Teatrului Național București care prezintă interviuri cu actorii TNB, realizate de actorul Marius Bodochi, directorul artistic al teatrului.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) organizează pe 15 ianuarie 2023, între orele 11:00- 13:00, un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale. Vor fi lansate trei volume de sinteză și înaltă calitate grafică și tipografică care prezintă opera a trei artiști cu o contribuție excepțională la configurarea artelor plastice din România: Theodor Pallady (1871-1956), Constantin Flondor (n. 1936) și Ioan Aurel Mureșan (n. 1956).
Invitați: acad. Sorin Alexandrescu, Vlad Bedros, Vladimir Bulat, Liliana Chiriac, Ilinca Damian, Călin Dan, Cătălin Davidescu, Ruxandra Demetrescu, Daria Ghiu, Bedros Horasangian, Ion Grigorescu, Adrian-Silvan Ionescu, Sorina Jecza, Doina Mândru, Ioan Aurel Mureșan, Carmen Mușat, Alina Șerban.
Evenimentul va avea loc în Sufrageria Regală, accesul se va face prin Spațiile istorice ale Muzeului Național de Artă al României. Accesul va fi gratuit în limita a o sută de persoane, fără programare prealabilă.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi va oferi bilete gratuite de vizitare, în ziua de 15 ianuarie 2023. Totodată, va organiza un program pentru familii cu copii, cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani – „De la vechii cronicari, la povești pe harta României” – ora 10:30, preț 35 lei/ copil.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”  – pe 15 ianuarie 2023, toți vizitatorii vor avea intrarea gratuită la muzeu. Duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 12:00, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la evenimentul „Grigore Antipa și Emil Racoviță, vizionari ai științei românești”, organizat împreună cu Asociația Science & Technology. Invitații evenimentului, dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Acad. dr. Dumitru T. Murariu, dr. Oana Paula Popa și dr. Traian Brad ne vor purta într-o călătorie în timp prin opera și viața acestor doi vizionari ai științei românești. Vom afla despre vasta operă științifică, organizatorică și diplomatică a dr. Grigore Antipa, cel care a fost deschizător de drumuri în mai multe domenii ale științei, primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autorul conceptelor de biosociologie şi bioeconomie precum și un diplomat apreciat de cele mai de seamă personalităţi ale epocii sale. Totodată, participând la această conferință, putem afla despre viața și opera lui Emil Racoviță. Înscrierea la eveniment se face pe: https://antipa.ro/rezervari/, iar participarea este gratuită în limita locurilor disponibile.

Cei care nu vor fi în București în acest weekend trebuie să știe că vor avea loc evenimente culturale și în alte orașe ale țării.

Muzeul Naţional Bran marchează Ziua Culturii Naționale prin proiectul „MIHAI EMINESCU, POETUL NEAMULUI ROMÂNESC”, care îşi propune accesul la cultură al elevilor și iniţierea lor în cunoaşterea personalităţilor culturii naţionale. Acesta se va desfăşura în cadrul Muzeului Naţional Bran, vineri 13 ianuarie, după orele de curss ale elevilor.

Pe data de 15 ianuarie 2023, accesul publicului vizitator la sediul Muzeului Național „George Enescu” din Sinaia va fi gratuit.

Opera Națională Română din Iași a pregătit pentru 15 ianuarie un recital special, dedicat marelui poet român Mihai Eminescu, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași. Soliștii Operei ieșene vor interpreta, de la ora 18:30, lieduri și romanțe pe versurile celui mai cunoscut poet român. De asemenea, artiștii instrumentiști Radu Cotoman (vioară), Ioana Costăchescu (violă), Emerich Ghercă (violoncel), Adrian Fântână (contrabas), Cătălin Simerea (flaut), Silviu Butnaru (clarinet) vor interpreta pagini muzicale de referință din creații românești precum „Rapsodia română nr. 1” de George Enescu, dar și cântece insiprate din folclor printre care „Ciocârlia”, „Mocirița” și „Ciuleandra”. La recital va participa și Corul de Copii al ONRI, dirijat de Raluca Zaharia și acompaniat la pian de Mădălina Pancu. Cei mici vor prezenta momente muzicale după versurile poeziilor „Revedere”, „Somnoroase păsărele” și „Floare albastră”.

 

 

sursa: www.edupedu.ro

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 511

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes