„În luna octombrie a avut loc Săptămâna Internaţională „Diversitate în îngrijiri” (Diversity in Care), la Universitatea de Ştiinţe Aplicate VIVES – Facultatea de Nursing, cu sediul în Kortrijk – Belgia.

VIVES este o universitate cu sedii în trei mari oraşe din Belgia – Bruges, Roeselare şi Kortrijk, avȃnd o ofertă educaţională pentru peste 2.000 de studenţi în nursing şi peste 2.500 de studenţi în îngrijiri de sănătate.

La invitaţia domnului John Callens, lecturer Public Health & Health Promotion şi a doamnei Nele Vandeputte, responsabili Relaţii internaţionale, am participat la eveniment împreună cu Thierry Landry, director de Dezvoltare, din partea şcolii noastre.

Alături de reprezentanţi ai unor importante universităţi din Spania, Olanda, Germania, Franţa, Danemarca, Lituania şi România, am luat parte la o serie de prezentări şi workshop-uri, într-un program intens pentru invitaţi, profesori şi studenţi ai Universităţii Vives.

A fost o reală oportunitate pentru un schimb de informaţii și idei. Ne-a oferit posibilitatea de a cunoaşte şi înţelege mai bine sistemul de educaţie sanitară adoptat de majoritatea instituţiilor de profil din Vest, având ca bază centrarea pe nevoile studentului, posibilităţile şi capacităţile diferite de învăţare şi îndeplinire a standardelor de calitate impuse în pregătirea teoretică şi practică a viitorilor asistenţi medicali şi implementarea programelor ce urmăresc creşterea adaptabilităţii cadrelor medicale, în condiţiile actuale de diversitate socio-culturală.

Cu această ocazie, am avut posibilitatea de a vizita partea logistică, ce vizează realizarea segmentului de pregătire  practică în şcoală, sălile de exersare a manualităţii şi îndemânării, dar şi laboratoarele de simulare, destinate creşterii puterii de asimilare integrată a cunoştinţelor şi de gestionare a îngrijirilor.

Această săptămână internaţională a reprezentat ocazia de a întâlni reprezentanţi ai unor importante instituţii educaţionale din Europa, de a stabili conexiuni, posibile colaborări, proiecte Erasmus, proiecte de internship pentru elevii noştri şi pentru studenţii străini, proiecte internaţionale ale studenţilor de la Vives Belgia în inovaţie şi antreprenoriat.

A fost o ocazie pentru a ne face cunoscuţi, ca şcoala importantă de nursing, cu reale calităţi în stabilirea unor legături pe plan internaţional. Iar ideile despre calitate, performanţă, excelenţă, ne-au îmbogăţit perspectiva şi viziunea despre propria şcoală şi elevi.”

 

prof. Gelu Costache

șef Catedra Balneofiziokinetoterapie și Recuperare

 

Thierry Landry, director de Dezvoltare: „VIVES Belgia este cea mai mare școală de nursing din Belgia. Sunt organizați ca adevărați profesioniști în domeniul nursing-ului. Prioritatea lor este studentul. Totul este gândit pentru a-i oferi cele mai bune condiții pentru pregătirea teoretică și practică. Au legături strânse cu spitalele, dar au și săli de simulare, dotate cu manechine performante, săli de demonstrație și spații de lucru pentru studenți. Pentru noi, ei reprezintă un exemplu de bună practică.

Pe parcursul evenimentului, au fost stabilite legături cu reprezentanți din Franța, Germania, Lituania și Spania, în scopul creării de noi oportunități de colaborare în viitorul apropiat, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice ale școlii noastre.”

 

În luna mai, în cadrul școlii noastre, s-a desfășurat o primă întâlnire cu John Callens, lecturer Public Health & Health Promotion și Martine Dorme, coordonator și expert simulatoare – Katholieke Hogeschool voor Gezondheidszorg – de la VIVES University, Belgia. Au avut loc discuții despre organizarea școlii și proiectele derulate; au fost prezentate detalii despre învățământul sanitar din țara noastră, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” fiind cea mai mare instituție de învățământ preuniversitar sanitar particular din România, care pregăteşte de 29 de ani asistenţi medicali. Oaspeții noștri au asistat și la o lecție deschisă, alături de elevii anului 3, calificarea asistent medical generalist.

La întâlnire au participat membrii ai echipei manageriale, cadre didactice ale școlii noastre, și preşedintele Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” – prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu.

Participarea reprezentanților școlii noastre, la evenimentul desfășurat în Belgia, este un pas important pentru realizarea unui parteneriat bilateral de durată și dezvoltarea unor proiecte comune.

 

prof. Raluca Brad

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 287

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes