El este doar un om. Un OM care…

– S-a născut pentru a salva! Îi stă în fire să vibreze ori de câte ori observă persoane în nevoie, intervine proactiv și este departe de a renunța până când situația nu se schimbă.

 – Nu obosește prea ușor! Programul în ture, raportul de gardă, vizitele medicale, recoltarea probelor pentru analize, administrarea tratamentului, completarea documentelor specifice… și ziua continuă! Orele trec în timp ce asistentul medical este martor și protagonist al dramelor sau reușitelor pacientului său.

̵  Găsește soluții la timp! O dată cu experiența, asistentul medical va dezvolta o capacitate extraordinară: aceea de a reacționa prompt și adaptat atât în situații limită, cât și în cazurile cu potențial de criză.

 – Găsește vorbele potrivite pacientului său! Creativ și bine informat despre problematica medicală a pacientului, asistentul medical își ajustează discursul astfel încât persoana cu care lucrează să înțeleagă actul terapeutic și să coopereze pe tot parcursul său.

 ̵ Trăiește plăcerea de a veni la muncă! Curios despre ce-i mai poate oferi ziua de azi, nerăbdător să descopere progresele pacienților de ieri, sperând în inovațiile din cercetare, asistentul medical își întreține energia, pentru că muncește din convingere și consideră că nu există pe lume profesie mai dinamică și mai împlinitoare decât a sa.

 ̵ Relaționează umăr la umăr cu medicul, infirmierul și colegul! Echipa medicală este întotdeauna cea care îi restabilește pacientului starea de sănătate. Fără comunicare permanentă, fără încredere unul în celălalt, fără coordonare și mai ales fără o mare doză de responsabilitate față de actul medical – reușita demersului terapeutic va fi compromisă. Asistentul medical își descoperă și își asumă rolul de mediator, este cel care pune în fapt recomandările medicului și coordonează activitatea colegilor infirmieri.

 – Știe să aibă grijă de nevoile proprii pentru a putea funcționa eficient pe parcursul lungilor ore de lucru! Deși această profesie nobilă se definește prin dedicație, este deosebit de important ca asistentul medical să-și conștientizeze limitele și să se îngrijească de propria sa stare. Până la urmă, el este un model de bune practici pentru pacientul său. Dacă apar primele semne de burnout (fatigabilitate, iritabilitate, indispoziție, scăderea imunității), își este sieși dator să fie atent la propriile trebuințe, pentru că doar în stare de echilibru poate să susțină efortul fizic și psihic continuu. Este o profesie solicitantă din toate punctele de vedere, consum ce necesită a fi compensat cu un stil de viață sănătos, începând cu alimentația și timpul de recreere.

 ̵ Are cunoștințe de specialitate solide, care să-i permită să observe simptomele bolii, dar și să înțeleagă contextul apariției acesteia! Este prieten cu cititul! Se informează despre ce apare nou în lumea medicală, rămânând deschis în ceea ce privește formarea continuă.

 ̵ Are fermitate în reacții! Un asistent medical determinat inspiră siguranță și înlătură panica pacientului.

 ̵ Are blândețea vocii care alină, încurajează și susține efortul pacientului său!

 ̵ Are atenția trează, deoarece este conștient de importanța fiecărei secunde!

 ̵ Are chipul preocupat și mersul alert!

 ̵ Are umorul la el, pentru că zâmbetele fac minuni! O vorbă spusă cu dibăcie poate face suportabile și cele mai „nesuferite” intervenții. Râsul diminuează anxietatea și cu siguranță contribuie la crearea acestei legături profund umane dintre asistentul medical și pacient.

 ̵ Are memoria antrenată! O va utiliza permanent, fie că este vorba despre administrarea tratamentului sau despre respectarea protocoalelor și tehnicilor.

̵ Are voință cât pentru două persoane! Pentru el și pentru pacientul ce este deja epuizat în lupta sa cu durerea, asistentul medical găsește energia pentru a susține fizic și psihic efortul

de a redobândi starea de sănătate.

̵ Are somnul liniștit, căci este conștient și mulțumit de ceea ce a făcut în ziua precedentă! Pentru fiecare pahar de apă pe care amână să-l bea, pentru fiecare disconfort fizic pe care îl resimte, pentru fiecare dată când spune: știu că doare, dar curând va fi mai ușor…

 Are respectul meu, al tău, al nostru!

 

 

șef Catedra Socio-Umane

prof. psiholog,

Simona Alina Grecu

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 140

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes