Primul schimb de experiență din cadrul European Nursing Module ( ENM ) din acest an școlar a debutat luni, 09 octombrie 2017, cu întâlnirea dintre cadrele didactice, elevii noștri și cei 6 studenți sosiți de la Örebro University – Örebro ( Suedia ), Karel de Grote University – Antwerp ( Belgia ) și Berner Bildungszentrum Pflege – Berna (Elveția).
Prof. Raluca Simion, coordonator al Comisiei Proiecte și Programe Internaționale: „Ne bucurăm să vă avem alături de noi! Timp de două săptămâni va fi un program care ne va ajuta să ne cunoaștem mai bine, să aflăm lucruri noi despre sistemele de sănătate, tradițiile și cultura din țările noastre. Prima zi a acestui schimb de experiență vă oferă deja ocazia, prin intermediul prezentărilor la care veți asista, să aflați informații noi despre România, despre Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, despre sistemul sanitar românesc și profesia de asistent medical.”
Prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”: „Bine ați venit în România! Ne bucurăm pentru că ați ales școala noastră pentru acest schimb de experiență. În următoarele două săptămâni veți învăța lucruri interesante atât de la profesorii noștri, cât și din spitalele în care veți merge. Așteptăm cu interes impresiile voastre la finalul acestei experiențe.
Știu că este prima zi a acestui schimb și mai aveți nevoie de timp pentru a vă obișnui, dar sunt convinsă că vă veți adapta și veți participa cu plăcere la activitățile din program. Noi vă vom fi alături, vă vom sprijini!
Mulțumesc elevilor noștri pentru participarea numeroasă la acest eveniment. Remarc prezența elevilor de anul I, care doresc să afle informații despre aceste schimburi internaționale. Mulți au afirmat că vor să se implice în aceste programe.
Vă doresc să aveți parte de o experiență frumoasă! Mult succes!”
A urmat o prezentare susținută de prof. Raluca Brad, care a oferit mai multe informații despre școala noastră, iar prof. Raluca Simion a vorbit despre țara noastră, stârnind curiozitatea și în același timp dorința oaspeților noștri de a vizita România.
Eleva Raluca Sandu ( anul III B AMG ) a oferit o imagine de ansamblu asupra sistemului de sănătate românesc printr-o prezentare bine documentată.
Întrebați despre așteptările pe care le au de la acest schimb de experiență, studenții străini ne-au răspuns:
Liselot Van den Broeck (Belgia): „Am ales să vin în București pentru că am auzit că aici sunt oameni foarte amabili. Doresc să fiu asistent medical deoarece consider că este una dintre cele mai frumoase profesii.”
Evelyne Schmocker (Elveția): „Am dorit să îmi împlinesc un vis mai vechi de a vizita România. Vreau să practic această profesie pentru că îmi place să lucrez cu oamenii.”
Malin Kjellman Jerkner (Suedia): „Vreau să văd ceva nou, ceva diferit de Suedia. Mi s-a părut cea mai interesantă țară atunci când a trebuit să aleg unde să plec pentru schimbul de experiență. Sunt interesată de diferențele dintre sistemul de sănătate din România și cel din țara mea.”
Caroline Andersson (Suedia): „Nu am mai fost în România, este o nouă provocare și poate un nou loc în care îmi voi petrece vacanțele. Am ales să fiu asistent medical deoarece în Suedia este o profesie care îți oferă numeroase oportunități, îți poți găsi ușor un loc de muncă, este apreciată și salariul este unul bun.”
Prof. Raluca Siomion a prezentat programul din următoarele două săptămâni, ce va cuprinde: instruire clinică în spitale de stat și private, sub coordonarea profesorilor de nursing: Mirela Avram, Cristina Costache, Anca Mihai, Daniela Vlădescu, Raluca Brad; de asemenea, vor avea loc vizite la obiectivele turistice din București. Prin acest program se dorește realizarea obiectivelor ENM ce vizează sesizarea diferențelor referitoare la sistemele sanitare, dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare, dezvoltarea conceptului de multiculturalitate.
prof. Raluca Brad