Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - Tehnici de îngrijire și aplicații în sala de demonstrație

Ziua Naţională a Ambulanţei – 115 ani

Sirenele ambulanţelor vor suna miercuri, la ora 10.00, în toată ţara, pentru a marca Ziua Naţională ...

Ziua Porților Deschise la SABIF

Cu ocazia împlinirii a 115 ani de existență a Societății de Salvare din București, Serviciul de Ambu...

Rezultate excepționale la examenele susținute de cadrele didactice ale școlii

Vești foarte bune pentru echipa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”! Toți colegii noștri, car...

Asistent medical de farmacie - o profesie în slujba oamenilor

Încă de când eram mică am avut o înclinație către profesiile în halate albe. Îmi iubesc familia, da...

  • Ziua Naţională a Ambulanţei – 115 ani

  • Ziua Porților Deschise la SABIF

  • Rezultate excepționale la examenele susținute de cadrele didactice ale școlii

  • Asistent medical de farmacie - o profesie în slujba oamenilor

cdavila 1 cover 1170x250 2020 3

Tehnici de îngrijire și aplicații în sala de demonstrație

Tehnici de îngrijire și aplicații în sala de demonstrație

Elevii clasei I - C, calificarea asistent medical generalist,  au avut oportunitatea de a beneficia de încă o sesiune de training susţinută de prof. Gelu Costache, în care au fost exemplificate şi exersate tehnici de manevrare şi manipulare a pacientului. Astfel, elevii au aplicat la sala de demonstraţii a şcolii cunoştinţele teoretice acumulate de-a lungul procesului educațional.

Cunoaşterea temeinică e tehnicilor şi exersarea lor reprezintă o condiţie absolut necesară pentru a preveni atât accidentarea pacientului, dar şi a asistentului medical. Cu atât mai mult cu cât necesitatea manevrării şi manipulării survine permanent pe tot parcursul procesului laborios de îngrijire a omului.

Manevrarea pacientului reprezintă un factor de risc semnificativ pentru apariţia afecţiunilor musculoscheletale în rândul personalului medical, fiind una dintre cauzele majore ale accidentelor datorate suprasolicitărilor, această sarcină fiind considerată ca foarte solicitantă pentru coloana vertebrală.

Dintre tipurile de manevrări, repoziţionarea pacientului în pat şi ridicarea / transferul pacientului sunt considerate ca fiind cele mai frecvente cauze ale leziunilor determinate de manevrarea pacientului. Realizarea condiţiilor preliminare pentru o bună mobilizare / transfer necesare, suficiente şi interdependete, presupune cunoştinţe temeinice în tehnica medicală (evaluarea resurselor materiale), biomecanică şi semiologie (evaluarea stării şi resurselor pacientului), fizică, mecanică şi biomecanică (evaluarea resurselor cadrului medical), comunicare profesională (asigură cooperarea pacientului şi munca în echipă) şi, nu în ultimul rând, o bună cunoaştere a tehnicilor de îngrijire a pacientului.

Elevii anului I au participat cu entuziasm şi deosebit interes la exerciţiile ce au avut ca scop aprofundarea şi fixarea cunoştinţelor în ceea ce priveşte execuţia acestor tehnici.

În partea a doua a acestei sesiuni de training, elevul Vlad Năstase, anul III - C, calificarea asistent medical, coordonat de prof. Cristina Costache, a susţinut demonstraţii privind acordarea primului ajutor în cazul victimei inconștiente (resuscitarea cardiorespiratorie), primul ajutor în cazul obstrucţionării căilor aeriene (manevra Heimlich). Totodată elevii au fost organizaţi pe grupe de lucru pentru a exersa tehnicile prezentate.

 

prof. Cristina Costache

prof. Gelu Costache

Citit 212 ori Ultima modificare Joi, 08 Iulie 2021 13:15
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG