Un număr de 10 elevi din anul II de studiu şi 10 elevi din anul III, în anul şcolar 2013-2014, calificarea Asistent Medical Generalist, efectuează în perioada 7 – 27 Aprilie 2014, stagii de instruire practică în Clinica Internaţională Royal Artemis Medical Center din oraşul Pafos, Cipru.
Această activitate este organizată în cadrul proiectului „Professional Skill Development Of Nursing Students”, derulat în cadrul Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, Leonardo Da Vinci, secţiunea IVT.
Stagiile clinice se vor realiza integral (72 de ore, conform numărului de ore prevăzut în Curriculum Naţional) pentru modulele: M 24 “Cardiologie şi nursing în cardiologie” – pentru elevii din anul II de studiu şi M 47 “Puericultură, pediatrie şi nursing specific” – pentru elevii din anul III de studiu. Cele 8 ore/ zi de practică vor fi urmate de cursuri de limba engleză.
Încă din prima zi, elevii şi-au început stagiul în clinică şi au participat la un curs de 2 ore de limba engleză, conform programului, ne transmite prof. Lidia Mariana Moise, coordonatorul proiectului . „Toţi elevii au completat jurnalele de practică. Sunt mulţumiţi şi încântaţi de tot ceea ce au văzut şi au învăţat în primele două zile. Doi dintre elevi, Ioana Pânzaru şi Silvia Stoian Ciuvăţ, au asistat în sala de operaţii la intervenţiile chirurgicale ale unui medic chirurg care a studiat în România.
Elevii din anul II au învăţat să facă o electrocardiogramă şi au exersat unii pe alţii. Alţii au învăţat tehnica sondajului vezical. Au asigurat condiţiile de microclimat, au supravegheat funcţiile vitale ale pacienţilor internaţi”, a spus prof. Lidia Moise, care îi însoţeşte pe elevi în Cipru pe toată durata stagiului.
Cateva impresii ale elevilor participanti
Gabriela Nenciu, elevă anul III AMG
„În prima zi de practică ]n cadrul proiectului Leonardo da Vinci, noi, cei din anul III am vizitat departamentul de pediatrie, însă am profitat de ocazie și am petrecut o bună parte din timp în Terapie intensiva, dializa și sală de operație, desigur împărțiți pe grupe, urmând să strângem materiale pentru planurile de îngrijiri și proiectele de cercetare în nursing. Colegele noastre din sala de operații au asistat la 2 intervenții chirurgicale, un caz de hernie inghinală și unul de ocluzie intestinală. Colegii noștri de la dializă au asistat la dializarea a doi pacienți, iar cei de la terapie intensivă au monitorizat o pacientă aflată acolo doar pentru observare și un pacient cu pancreatită acută care a fost transferat în cursul zilei într-un alt departament. Personalul clinicii a fost deosebit de amabil cu noi, explicându-ne cu răbdare toate procedurile ce au loc în fiecare sector al clinicii. Ne-au fost explicate procedurile de rutină și monitorizarea pacienților și am avut și ocazia să monitorizăm semnele vitale, intrând în contact direct cu pacienții. Întreg personalul vorbește în clinică în limbă engleză și dialogul cu pacienții se realizează tot în limbă engleză, fiind în marea majoritate turiști veniți în vacanță. Ne-a fost foarte ușor să discutăm cu pacienții, să asistăm la consulturile medicilor și să înțelegem discuțiile personalului. Ne-am simțit extraordinar de bine veniți, mai ales că am întâlnit în clinică pe dl Dr. Louis, care a făcut facultatea de medicină în România și este vorbitor de limbă română și 2 asistente medicale românce, care lucrează acolo. A fost foarte plăcut să auzim vorbindu-se acolo și limbă română.”
{gallery}stories/2014/proiectcipru{/gallery}
Elevii nostri in actiune, in Clinica Royal Artemis Medical Center din Pafos, Cipru:
Observation, learning and practice în the Laboratory and în the Practice Room
{gallery}stories/2014/proiectcipru/royal{/gallery}