Îți dorești să afli mai multe informații despre profesia de asistent medical în Anglia sau Elveția? Crezi că poți face față provocării de a lucra în afara țării? Vino miercuri, 3 aprilie 2019, ora 12.30, sediul Viitorului, sala A1 și vei afla toate detaliile de la elevele noastre, participante la schimbul European Nursing Module din luna martie! Simona Biru Diaconu și Daniela Ștefania Ilie ne vor prezenta jurnalul experienței lor de 2 săptămâni petrecute în Anglia, respectiv Elveția.

 

Joi, 14 martie 2019, a avut loc sesiunea de diseminare din cadrul progrmalui ENM , la care elevii participanți au prezentat experiențele lor profesionale și culturale câștigate în stagiile de instruire clinică desfășurate pe perioada schimbului ENM de la noi din țară.

Au participat cei 15 elevi străini din Olanda, Spania, Belgia, Elveția, Anglia, Norvegia, dar și elevii școlii noastre, atât cei care i-au însoțit pe aceștia în stagiul de practică de 2 săptămâni la Spitalul Bagdasar-Arseni, cât și cei dornici să afle informații despre sistemele de sănătate și de educație din țările studenților oaspeți.

Elevii participanți la program au împărtășit, într-o sesiune de diseminare și feedback la finalul programului, toate experiențele trăite în cele 2 săptămâni în România, dar în special experiențele acumulate în stagiul de practică. La eveniment au participat: doamna director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” – prof. Aurelia Șova, prof. limba engleză și coordonator ENM – Alina Ioniță, prof. instruire clinică Mirela Avram, profesori ai școlii și elevii noștri din toți anii de studiu.

 

Iată impresiile participanților la schimbul Modulului European de Nursing din luna martie 2019:

Marthine – Norvegia: „Recomand cu încredere elevilor să participe la un schimb de experiență ENM în România. Pe mine m-a îmbogățit cu adevărat la nivel uman, spiritual, profesional. În ciuda nenumăratelor diferențe care există între sistemul sanitar norvegian și cel din România, nu am putut să nu remarc asemănările. Implicarea față de pacient este unul dintre punctele comune, tehnicile de nursing, suportul emoțional oferit pacientului, grija asistenților față de nevoile biologice, dar și psihologice ale acestuia.”

 

Linda – Elveția: „Este impresionant să vezi, cum în ciuda anumitor lipsuri, cadrele medicale reușesc să ofere servicii de calitate pacienților! Să vezi cum oamenii fac atât de mult cu puțin, este uimitor!”

 

Gorka – Spania: „Un aspect diferit între cele două sisteme este uniforma. În Spania, cadrele medicale, în funcție de grad, poartă o uniformă de culoare diferită; în România, medicii și asistenții purtau uniformă identică. Eu cred că este important să se diferențieze poziția fiecărui cadru medical, astfel încât pacientul să nu adreseze medicului întrebări care ar trebui adresate asistentului, și invers! În primul rând, astfel se eficientizează timpul fiecăruia, în beneficiul pacienților.”

 

Robyn – Belgia: „Sunt încântată că am avut ocazia să observ relația dintre medici și asistenți, care, în spitalele din România, este un foarte strânsă; aici ei formează o adevărată echipă, se ajută, se susțin reciproc. În Belgia, în schimb, medicii îi tratează pe asistenți cu superioritate, și acest lucru se simte permanent. Din acest motiv este o atmosferă tensionată!”

 

Eline – Olanda: „În privința tehnicilor de nursing nu am sesizat mari diferențe între Olanda și România. Poate ar trebui să existe mai multe dispensere cu dezinfectant peste tot în spital și saloane. E destul de uimitor faptul că diferențele culturale m-au făcut să reflectez foarte mult asupra diferențelor legate de cele două sisteme! Uneori, priveam asitenții cum își făceau treaba și mă gândeam că la noi e un pic diferit. Apoi, conștientizam că, deși lucrurile se întâmplă diferit de la o țară la alta, până la urmă important este că asistenții își îngrijesc pacienții corespunzător, iar asta se întâmplă cu siguranță!”

 

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este printre puţinele şcoli care oferă elevilor posibilitatea interacţiunii cu studenți din alte ţări, fie prin participarea la schimburile de experienţă, fie prin contactul pe care îl realizează cu studenţii în timpul activităţilor din şcoală. În cadrul Comisiei de Proiecte şi Parteneriate internaționale se desfășoară mai multe activităţi cu specific internațional. Cea mai importantă activitate este conturată de Modulul European de Nursing ( ENM ).

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este prima școală din București ce a devenit membru al modulului, activând din anul 1999.

 

 

prof. Alina Ioniță – coordonator Comisia de Relații și Proiecte Internaționale, responsabil European Nursing Module

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 71

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes