DSC 0431Elevii anului II şi III au participat miercuri, 30 aprilie a.c., la seminarul „Etică și deontologie în profesia de asistent medical”, susținut de doamna Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR, Filiala București. 

Prin dezvoltarea parteneriatului şcolii noastre cu OAMGMAMR, urmărim orientarea în carieră pentru elevii din anii terminali.

Discuțiile abordate au evidențiat importanța respectării normelor de conduită în activitatea medicală. Aflată în slujba directă a oamenilor, profesia de asistent medical pune accent pe etica profesională atunci când facem referire la cadrele medicale. „Încă de la început, medicina a fost însoțită de o gândire etică. Activitățile de îngrijire a bolnavilor trebuie susținute de o „morală forte”, a afirmat d-na Carmen Mazilu.

Este primordial ca, prin acțiunile noastre, să nu facem rău altora; „să maximizezi beneficiile și să duci la diminuarea efectelor negative, să fii capabil să alegi dintre mai multe alternative pe cea care duce la traume mai mici”, mai spune doamna Mazilu.

Asistenţa medicală este un drept fundamental la care fiecare om trebuie să aibă acces, conform Declaratiei Drepturilor Omului. Din păcate, uneori, acest drept este încălcat brutal. Asistentul medical are datoria să trateze în mod egal toți pacienții, evitând discriminarea de orice natură.

Doamna Carmen Mazilu a vorbit și despre drepturile pacienților de a fi informați, de a-și exprima consimțământul asupra tratamentului, de a li se respecta intimitatea și confidențialitatea informațiilor privind starea de sănătate.

Un aspect important al exercitării profesiei de asistent medical îl constituie stabilirea unei relații de încredere între cadrul medical și pacient. De asemenea, compasiunea, onestitatea, demnitatea, respectul sunt alte calități pe care un asistent medical trebuie să le dezvolte.

Malpraxisul este o realitate cu care se confruntă orice sistem medical. „Eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implică răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale.” Totuși, uneori, asistentul medical poate fi exonerat de răspundere dacă prejudiciul adus pacientului nu s-a produs din vina sa directă, ca de exemplu: condiții de lucru – dotare insuficientă cu echipament de diagnostic și tratament; efecte adverse, complicații și riscuri în general acceptate ale metodelor de investigație și tratament; infecții nosocomiale etc.

Discuțiile au continuat pe baza unor studii de caz ce ridicau problema respectării normelor de etică și deontologie profesională.

Binele omului este să aibă o activitate a sufletului în conformitate cu virtutea.”( Aristotel )

Raluca Brad, prof. nursing

   {gallery}2014/seminarcarmenmazilu{/gallery}

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 299

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes