20 de elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din Bucureşti vor efectua anul viitor stagii de pregătire clinică în Pafos, Cipru, într-o clinică internaţională particulară, în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene, în cadrul programului Erasmus+.
La finalul acestui an şcolar, un număr de 32 de elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” au beneficiat de oportunitatea de a participa la stagii de pregătire practică în ţări din Europa precum Finlanda, Elveţia, Danemarca, Belgia, Spania, Anglia şi Cipru, prin intermediul proiectelor pe care şcoala le desfăşoară. Prin deschiderea pe care le-o oferă această interacţionare directă cu universităţi de nursing europene şi spitale sau centre de îngrijire la domiciliu din cadrul unor sisteme de sănătate din alte ţări, foarte bine organizate, elevii noştri primesc o pregătire la standarde europene atât teoretică, conform unui curriculum european, cât şi practică.
Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este membră a Modulului European de Nursing (ENM) încă din anul 1999 şi în cadrul parteneriatului cu alte 28 de şcoli şi universităţi de nursing din 14 ţări europene, şcoala organizează anual câte 3 schimburi de experienţă în cadrul cărora elevii noştri au posibilitatea de a efectua stagii de câte 2 săptămâni în spitale din Europa. De asemenea, şcoala noastră primeşte vizita a circa 30 de studenţi/an, din diferite centre universitate din străinătate. Astfel de schimburi au avut loc şi prin încheierea unor acorduri bilaterale cu alte universităţi din Spania şi Finlanda sau prin derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene.
În acest an şcolar un număr de 20 de elevi din anii II şi III de studiu, de la calificarea Asistent Medical Generalist, au desfăşurat stagii clinice de 3 săptămâni în clinica internaţională „Royal Artemis Medical Center” din Pafos, Cipru, în cadrul proiectului Leonardo da Vinci LLP – LdV/IVT/2013/RO/042 „PROFESSIONAL SKILL DEVELOPMENT OF NURSING STUDENTS”, finanţat prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţieie şi Formării Profesionale cu un grant de 54.760 euro.
„Prin participarea noastră la aceste stagii din Cipru, ne-am evaluat potenţialul, ca viitori profesionişti în educaţia pentru sănătate. Activitatea desfaşurată a însemnat instruirea clinică pentru modulul de cardiologie (anul II) şi pentru modulul pediatrie (anul III). Elevii noştri au dovedit seriozitate, responsabilitate, dar şi o bună pregătire teoretică şi practică dobândită în şcoala noastră. Au efectuat tehnici (sub supravegherea mentorului) cu multă pricepere, au participat la intervenţii chirurgicale (în secţia de pediatrie), la investigaţii de ultimă generaţie şi la dializarea unor cardiaci sau a unor copii cu comorbiditate IRC (insuficienţă renală cronică). Un grup de elevi a însoţit ambulanţa în cazuri de mare urgenţă. Unul dintre elevii noştri a făcut resuscitare cardiorespiratorie unui pacient cu infarct miocardic acut”, spune Maria Parlog, profesorul de nursing care i-a însoţit pe elevi în acest stagiu.
Programul de 3 săptămâni a cuprins pe lângă învăţământ clinic şi un training de limbă engleză şi limbă greacă precum şi multe activităţi culturale: vizite la muzee, situri arheologice şi alte obiective istorice ale Ciprului, excursii, participare la evenimente locale tradiţionale şi la cursuri de gastronomie specifică. Toate acestea au contribuit la o deschidere atât în plan profesional dar şi cultural şi personal a elevilor, arată coordonatorul proiectului, prof. Lidia Moise.
„Noi, cei 20 de elevi participanţi în acest proiect al şcolii am avut posibilitatea de a ne cultiva spiritul de echipa si de a ne perfecţiona tehnicile de îngrijire ale pacienţilor, învăţate pe parcursul şcolii”, spune Issabelle Tomescu, elevă în Anul III C, AMG.
„M-am implicat activ în acest schimb de experienţă, ca şi colegii mei, deoarece cei din echipa medicală de acolo ne-au îndrumat şi asistat în multitudinea de proceduri medicale pe care le-am efectuat: începând de la igiena corporală, supraveghere, urmărire a semnelor vitale şi până la pregatirea psihică a pacienţilor în vederea efectuării unor proceduri sau intervenţii chirurgicale, recoltarea probelor biologice, administrarea medicaţiei (per os, subcutanat, intramuscular şi parenteral), ori aplicarea branulelor şi a sondei vezicale şi multe altele.
Pe lângă exercitarea procedurilor deja învățate teoretic la orele de curs și practic în spitalele de la noi din țară, ceea ce am învățat eu în această experiență este comunicarea eficientă cu micii pacienți și aici nu mă refer numai la comunicarea verbală ci şi la cea nonverbală, unde atitudinea noastră, mimică feței și gesturile sunt antidotul fricii, a temerilor pacienților, pentru a obține încrederea acestora și a realiză o bună empatie. Empatia este o artă ce cere să identificăm nu doar simptome, ci și sentimente, nu doar cantitate ci și calitate a actului medical. Scopul acestui proiect a fost realizat cu succes, consider eu. Ne-am dezvoltat abilitățile lingvistice, culturale și sociale și nu în ultimul rând pe cele specifice pregătirii noastre la Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila”, mai spune I.Tomescu..
Colegă cu Issabelle, Ionica Pânzaru, elevă în Anul III G-AMG, afirmă că acest proiect a fost o nouă experiență, care i-a adus multe beneficii, i-a îmbogățit cunoștințele și a făcut-o să se simtă mai încrezătoare în ceea ce înseamnă ocuparea unui loc de muncă în domeniul sanitar, pe viitor.
„Fiecare din schimburile de experiență la care am participat mi-au confirmat faptul că nivelul cunoştințelor dobândite în această școală este unul înalt. M-am simțit stăpană pe ceea ce am acumulat în acești trei ani de studiu și am putut discuta cu asistentele medicale din clinicile din străinătate ca de la egal la egal. În Clinica Royal Artemis noi ca și grup ne-am simțit integrați ca o echipă, nu ca niște simpli elevi în practică, ceea ce ne-a dat aripi să credem că ne putem descurca oriunde în lume, în orice echipă am fi. Le suntem recunoscători medicilor şi asistenţilor ciprioţi pentru tot ce ne-au învățat, pentru că ne va fi de mare ajutor în carieră această experiență unică.
Proiectul în sine a fost o reușită si ne bucurăm ca am facut parte din el, de aceea recomand oricărui elev care dorește sa-și facă o viziune asupra sistemulelor sanitare din străinătate, să aplice la astfel de proiecte, pentru că se va întoarce cu un bagaj nou de cunoștințe, cu o altă viziune asupra sistemului sanitar si cu mai multă încredere în propriile puteri”, spune Ionica Pânzaru, care în luna octombrie a acestui an a participat şi într-un stagiu clinic în Danemarca.
O şcoală europeană este o şcoală care se ocupă de dezvoltarea profesională şi personală atât a elevilor cât şi a profesorilor săi. Pe lângă parteneriatele încheiate în vederea schimburilor de experienţă între elevi, şcoala noastră a fost implicată într-un parteneriat cu Universitatea Hyria Education – Fundaţia AMIEDU, din Finlanda pentru exemple de bune practici în domeniul asistenţei medicale. În anul şcolar 2013-2014, pofesorii Catedrei de Nursing ai şcolii noastre au organizat la Bucureşti un schimb de experienţă cu 6 profesori de nursing din Finlanda, în cadrul unui proiect Leonardo da Vinci VETPRO al Fundaţiei finlandeze AMIEDU, coordonat de prof. Larisa Bănică, Responsabil ENM al Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Articolul a fost preluat de:
Info-sanatate: Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila” – o scoala europeana | Comunicate de presa
Agerpres: Comunicat de presă – Școala Postliceală Sanitară ‘Carol Davila’ – AGERPRES