În primele zile ale lunii martie, Școala Postliceala Sanitară „Carol Davila” a fost gazdă pentru 15 studenți veniți din Danemarca, Spania, Elveția și Belgia, în schimb de experiență, în cadrul programului internațional European Nursing Module – ENM.

Însoțiți de elevi ai școlii noastre din anii I, II și III, calificarea AMG, oaspeții au participat la un stagiu de instruire practică în Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan”.

Prezenți la sesiunea de reflecție organizată de coordonatorul ENM, prof. Alina Ioniță, studenții străini ne-au împărtășit impresiile lor și experiența acumulată în Spitalul „Sf. Ioan”, pe secțiile de Cardiologie, Nefrologie, Chirurgie, ATI și UPU.

Ariane Schlatter, University of Appplied Sciences, Winterthur – Elveția: „Încă de la primul contact cu profesorii și elevii din Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, am fost impresionată de primirea caldă. Experiența din spital…una cu siguranță inedită. Am putut remarca faptul că asistentele își fac datoria cu satisfacție, ceea ce m-a impresionat. Nu am simțit nicio clipă oboseala sau crisparea lor. De asemenea, consider că este un avantaj pentru asistentă faptul că sunt mai mulți pacienți într-un salon pentru că pot să vină în întâmpinarea nevoilor acestora mult mai prompt.”

Nathalie Posthuma de Boer, University of Appplied Sciences, Winterthur – Elveția: „În Elveția, auzi permanent sunetul clopoțelului. Asistenta e tot timpul în jurul pacientului. Aici e altfel. Asistenta își face treaba cu plăcere, îmi place mai mult în România. La noi, asistenții luptă, din păcate, cu starea de burnout.”

Ane Muñoz, Escuela Universitaria de Enfermería de Vitoria-Gasteiz – Spania: „Am trăit experiența stagiului la Spitalul „Sf. Ioan” cu emoție. Am observat profesionalismul cadrelor medicale. Ce e diferit de Spania: oamenii sunt într-o continuă mișcare. Am remarcat că regulile de igienă se respectă strict.”

Tess Hanssen, Karel de Grote University, Antwerp – Belgia: „Mulțumesc, în primul rând, coordonatorului ENM, dar și elevilor care ne-au fost alături. Diferența cea mai mare față de Belgia este că, la voi, nu se cere întotdeauna acordul pacientului pentru o tehnică sau procedură.”

Ilse Sølvkær Andersen, Silkeborg University College, Silkeborg – Danemarca: „Mă bucur că am ales România. Și, de asemenea, că am avut posibilitatea de a intra în contact cu sistemul de sănătate din România. Ce pot spune? În spitalele din România, asistenții nu își protejează deloc spatele atunci când manevrează pacienții. În Danemarca, asistenții se protejează întotdeauna pe ei, în primul rând. Un punct comun cu Danemarca, pe care trebuie să îl menționez, este faptul că în ambele țări asistenții își fac treaba cu mândrie și responsabilitate!”

Paloma Hernandez Picó, Rovira I Virgili University, Tarragona – Spania: „La Urgențe am remarcat strictețea regulilor de prevenție și comunicarea deschisă dintre asistenți și pacienți.”

Melani Cobos Medina, Rovira I Virgili University, Tarragona – Spania: „O deosebire între spitalele din România și Spania este legată de uniformele asistenților. În Spania, toți asistenții poartă uniforme albe și au ecusoane cu numele și poziția lor.”

Joel Busto, Escuela Universitaria de Enfermería de Vitoria-Gasteiz – Spania: „Recomand România tuturor elevilor care doresc o experiență deosebită! Clar sunt deosebiri între sistemul de sănătate din România și cel din Spania, dar au un punct comun: grija deosebită a asistentului față de pacient.”

Iratxe Ganzabal, Escuela Universitaria de Enfermería de Vitoria-Gasteiz – Spania: „M-a surprins plăcut colaborarea dintre cadrele medicale. A fost o experiență, poate, unică! Mulțumim organizatorilor programului și Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila!”

 

prof. Alina Ioniță

Responsabil Relații și Proiecte internaționale

Coordonator ENM

 

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este printre puţinele şcoli care oferă elevilor posibilitatea interacţiunii cu studenți din alte ţări, fie prin participarea la schimburile de experienţă, fie prin contactul pe care îl realizează cu studenţii în timpul activităţilor din şcoală. În cadrul Comisiei de Proiecte şi Parteneriate internaționale se desfășoară mai multe activităţi cu specific internațional. Cea mai importantă activitate este conturată de Modulul European de Nursing ( ENM ).

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este prima școală din București ce a devenit membru al modulului, activând din anul 1999.

Elevii noștri au fost singurii din reţea care au beneficiat constant de BURSĂ DE STUDIU, în valoare de 350 EURO, din partea şcolii.

În fiecare an şcolar, activitatea din cadrul ENM se desfăşoară în 3 perioade: octombrie, martie şi mai. În aceste perioade școala oferă BURSE pentru cei mai buni elevi ai școlii, care pentru două săptămâni vor efectua stagii de instruire clinică în cele mai bune şcoli de nursing și unități sanitare din Europa. În acelaşi timp, organizează activităţi pentru procesul de instruire clinică şi activităţi culturale pentru studenții străini care ne vizitează şcoala.

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 424

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes