Silvia Răcăreanu (Cazacu) – clasa 2 i AMG, eleva școlii noastre, participantă la programul European Nursing Module desfășurat la Berner Bildungszentrum Pflege – Berna, ne-a transmis noi impresii despre experiențele trăite în Elveția:
12 – 19 octombrie 2022, Berna – Biel / Bienne
Aventura ENM în derulare, zi după zi, cu evenimente și oameni noi. Zilele 3 și 4 din prima săptămână în programul ENM Elveția – octombrie 2022 au fost pentru mine, de fapt, a doua și a treia zi de practică la Spitalzentrum Biel-Bienne, spital de stat.
Dimineața, la ora 6.50, am intrat în spital direct la departamentul unde toți asistenții medicali se schimbă în uniforma pe care o iau pe baza legitimației, pentru pantalon dintr-un automat, iar pentru bluză din alt automat.
La ora 7.00 toată secția ATI Chirurgie Urgențe era în acțiune. Toată echipa, inclusiv medicii secției, a continuat să mă primească așa cum primesc studenții aflați în practică pe această secție: cu deschiderea că ești un coleg.
În cele două zile, am avut șansa să existe două asistente medicale care au vorbit fluent engleză. Cu ceilalți membrii ai echipei am comunicat în limba franceză. Ce am făcut 7 ore cât am stat alături de acești oameni? Am ajutat, m-am implicat din proprie inițiativă. Ei niciodată nu îți vor cere să faci ceva, dar te primesc alături când văd că te implici. Așadar: am pregătit setul de materiale necesare efectuării unei proceduri împreună cu o doamnă asistent medical. Am intrat alături de medicul chirurg, de medicii rezidenți, de asistentele medicale în salonul în care s-a efectuat procedura – montare cateter venos central. Am asistat și în România la practică, deci nu mi-a fost nimic străin din ce am văzut. Procedura s-a efectuat la fel.
Câteva ore mai târziu, am ținut de mână o pacientă de 19 ani, căreia asistenta i-a extras cateterul venos central pe care l-a avut pentru câteva zile. Pacienta avea emoții, însă am vorbit cu ea în engleză și am detensionat-o explicându-i că este pe mâini bune, fiindcă doamna asistentă are experiență și știe foarte bine să facă totul astfel încât să fie bine. Au fost momente unice pentru mine, fiindcă am susținut moral un om din altă țară, pe care cu siguranță nu îl voi mai vedea în această viață. Asta face un asistent medical: prin munca sa ajută la starea de sănătate a oamenilor pe care nu știu dacă vreodată îi vor mai întâlni de-a lungul vieții.
În ultima zi de practică a fost mai puțină activitate fiindcă nu au venit pacienți noi, iar ceilalți au fost stabilizați și transferați la saloane pentru tratament aferent până la externare.
Înainte de a pleca am lăsat un mesaj de mulțumire pentru întreaga echipă. L-am scris în cele 2 limbi străine care se vorbesc cel mai mult în secția ATI Chirurgie Urgențe Spitalzentrum Biel-Bienne: germană și franceză. Mi-am luat rămas bun și am plecat spre ieșire unde într-un plic am pus cheia de la vestiar și cardul de acces în spital. Am lăsat plicul în cutia special amplasată pentru Departamentul Resurse Umane.
În Elveția, oamenii se bazează pe ceea ce stabilesc și așteaptă să fie exact cum s-a discutat. Elveția: punctualitate și seriozitate.
Mesajul pe care l-am transmis echipei din secția ATI Chirurgie Urgențe Spitalzentrum Biel-Bienne:
„Experiența mea în Spitalzentrum Biel-Bienne, 11 – 13 octombrie 2022
Prima dată în această țară, prima dată în Unitatea de Terapie Intensivă – Urgențe. Oamenii din acest departament, ca umanitate, seamănă cu cei din ATI Chirurgie București. Deși sunt o străină dintr-o țară cu munți la fel de frumoși ca și cei din Elveția, secretarul șef al secției, asistentul medical adjunct-șef, asistentele medicale mi-au arătat lumea lor în care stau poate mai mult decât stau acasă cu familiile lor. Lumea Nursing-ului, lumea medicinei făcută la standarde înalte, cu profesionalism și seriozitate, este ceea ce am trăit în aceste câteva zile datorită acestor oameni cărora le sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce mi-au oferit. Medicii de la Terapie Intensivă Urgențe sunt ca un Far care ghidează toate navele de pe mare, indiferent dacă marea este calmă sau agitată. Asistentele medicale sunt tot ceea ce acest departament și-ar putea dori. Doamnele infirmiere care ajută la menținerea secției mereu curată și care asigură totul în ordine, au tot respectul meu, pentru că fără ele nimic nu ar fi la fel de bine. Cele două asistente, Annina și Franziska, mi-au spus mereu ce să fac și cum să fac, cu atâta naturalețe, sunt oameni atât de generoși în împărtășirea cunoștințelor, flexibili, proactivi, buni vorbitori de engleză, atenți în tot ceea ce fac, în concluzie: două asistente medicale din categoria sufletelor nobile!
Felicitări tuturor celor pe care i-am văzut timp de 3 zile în Secția de Terapie Intensivă Urgențe de la Spitalzentrum Biel! Vă mulțumesc pentru ceea ce sunteți și pentru cum m-ați făcut să mă simt: sunteți Ambasadorii Umanității!”
Zilele de luni și vineri din programul de 2 săptămâni al ENM la Universitatea Berner Bildungszentrum Pflege au fost alocate cursurilor cu subiecte de reflecție prin care fiecare participant a povestit în limba engleză despre ce a făcut la practică referindu-se la: descrierea, interpretarea și evaluarea personală a situațiilor, comportamentul avut, conexiunile culturale observate, valorile evidențiate.
În ziua de vineri, am avut o provocare să aducem fiecare un desen care să reprezinte experiența noastră trăită până la acel moment. Eu am desenat experiența mea cu pacienta de 19 ani.
ENM în derulare… În săptămâna a doua de practică am fost repartizată timp de 3 zile la clinica privată Hirslanden Klinik Linde din Biel Secția Urgențe. Aici am fost întâmpinată cu deschidere, am primit uniformă zilnic, am primit un card pentru a mânca gratuit la prânz, am participat la triaj, am însoțit pacienți la radiologie. Toate acestea le-am făcut alături de asistenta medicală Jennifer, cărei i-am fost repartizată. Am primit explicații diverse despre procedurile de înregistrare și urmărire a evoluției pacienților din clipa în care sunt înregistrați în sistemul informatic al clinicii până la părăsirea acesteia. Am văzut cum se recoltează probele pentru analize și cum sunt trimise la laboratorul propriu al clincii. Rezultatele analizelor apar foarte rapid în sistemul informatic, așa încât nimeni nu duce analizele la laborator și nici nu merge să ia rezultatele fiindcă se folosește o tehnologie de trimitere / primire computerizată a ceea ce este nevoie cu ajutorul unor capsule din plastic închise ermetic.
La fel ca și la Spitalzentrum Biel, succesul echipei este dat de comunicarea și sprijinul existent între medici, asistente și infirmiere. Am reușit după programul de practică, să ajung cu trenul în timp util în Berna unde am vizitat cea mai mare Catedrală din Elveția și Muzeul de Istorie Naturală. În Berna muzeele se închid la ora 17. Am vizitat de asemenea Muzeul Swatch și Omega din Biel.
20 – 21 octombrie 2022
Timpul face ceea ce știe el cel mai bine: să treacă și să mute în fișierul „Istorie personal” tot ce trăiește un om.
În penultima zi din programul ENM Elveția – octombrie 2022 am fost la clinica privată despre care am povestit. Am ajuns dimineața la ora 8 fix la raportul de gardă care are loc zilnic cu participarea medicilor și asistenților medicali.
Un aspect unic în Elveția este acela că asistenții medicali au posibilitatea să lucreze part-time în proporție de 50%, 60% sau între 80% – 100%, cu plata salariului aferentă timpului lucrat, astfel încât nu am întâlnit aceeași oameni în fiecare zi, ci doar pe cei care au optat să lucreze full-time, adică 100%.
Am participat alături de asistenta medicală Jeniffer la realizarea anamnezei pentru doi pacienți care au venit la Urgență: o doamnă care a invocat dureri în zona degetului mare de la mâna dreaptă și o altă doamnă care a acuzat dureri abdominale fiind însărcinată. Fiecărei paciente i s-a explicat cine sunt eu și li s-a cerut acordul să pot participa la investigațiile care s-au realizat.
În secția Urgențe, asistentele medicale sunt cele care discută primele cu fiecare pacient cerându-le detalii despre motivul pentru care s-au prezentat acolo. Ele completează o foaie cu anamneza pacientului, măsoară tensiunea, nivelul oxigenului, descriu dacă pacientul are sau a avut vreo problemă medicală de-a lungul timpului, dacă își administrează vreun tratament sau are alergii despre care are cunoștință. După completarea anamnezei, asistentele medicale prezintă medicilor de gardă ceea ce au aflat, iar medicii dispun prelevarea de probe pentru analize.
Ce este interesant la această clinică privată este că asistenta care completează anamneza nu este aceeași cu cea care recoltează probele pentru analize sau administrează tratamentul pacientului. O altă colegă asistent medical se ocupă de aceste proceduri.
Din nou s-a evidențiat rostul fiecărui membru din echipa medicală a secției și cooperarea dintre medici și asistenții medicali.
Acesta este secretul eficienței în domeniul medical din Elveția: să îți dorești să fii flexibil ca să poți face echipă cu ceilalți și astfel să ai rezultate profesionale frumoase.
La final de zi am mulțumit tuturor pentru că m-au primit frumos, mi-au explicat tot ce am întrebat și mi-au arătat lumea lor în care muncesc. Așa a fost ultima mea zi de practică în Elveția.
Ultima zi din schimbul ENM ne-a reunit cu temele făcute la Universitatea Berner Bildungszentrum Pflege. Am expus pe rând impresiile de pe urma celei de a doua săptămâni de practică, am fost provocați să facem echipe de câte 4 – 5 și să prezentăm atât verbal, cât și printr-un desen un caz la care am participat și care a avut impact asupra noastră.
Am prezentat apoi impresiile personale pentru întreaga perioadă petrecută în Berna și Biel.
La final am primit o diplomă care arată că am participat la cursuri și la stagiile de practică unde am fost fiecare repartizat primind astfel credite recunoscute la nivel internațional.
Am făcut ultima poză de grup, ne-am luat „La revedere!” cu îmbrățișări și cu sentimentul de părere de rău că s-a încheiat această perioadă.
Concluzia după aceste două săptămâni trăite în Elveția? Să fii deschis oricărei oportunități profesionale, să ai curaj să participi la schimbul European Nursing Module, să fii recunoscător oamenilor care decid să reprezinți România și Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” București, să știi foarte bine cel puțin o limbă străină (limba engleză este obligatorie).
Îți spun, dragă cititorule, așa cum ți-am povestit în Jurnalul meu ENM și cum ți-am arătat prin fotografiile mele și ale colegilor, Oana și Claudiu, că viața nu va întârzia să îți pună în mâini pașaportul spre o altă civilizație, dintr-o altă țară din frumoasa Europă!
Predau ștafeta pentru European Nursing Module – martie 2023 următorilor colegi care vor merge să reprezinte școala și țara noastră oriunde îi vor duce alegerile lor. Aștept să citesc cu drag și interes jurnalul vostru ENM. Succes! Vă mulțumesc!
Silvia Răcăreanu (Cazacu), 2 i AMG
prof. Raluca Brad