Universitatea de Ştiinţe Aplicate VIVES – Facultatea de Nursing (Kortrijk – Belgia), partener al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a organizat evenimentul Săptămâna Internaţională „Diversitate în îngrijiri” (Diversity in Care), în perioada 19 – 23 octombrie 2020.

Alături de reprezentanţi ai unor importante universităţi din întreaga lume, cadre didactice și elevi ai școlii noastre au luat parte la o serie de prezentări şi workshop-uri. Iată o parte din impresiile lor:

 

Alina – Paula Persideanu – 2 H – AMG: „Am luat parte la următoarele webinarii: W1 – Sarah Verhofstadt – In contact with the refugees; W2 – Said Mohammadi – A story about climate; W3 – Internship experience Europe – Valencia; W4 – Internship experience Intercontinental – Zambia.

Primul subiect abordat a fost experiența personală a lui Sarah Verhofstadt din cadrul unei organizații umanitare de ajutorare a refugiaților din taberele din Duinkerke. Aceasta ne-a povestit despre frumoasa lor misiune, dar și despre viața grea și nedreptățile de care au parte refugiații. M-a șocat și m-a înfuriat o poveste în care un medic nu a dorit să trateze un refugiat doar pentru simplul fapt că nu avea acte, ceea ce este contrar tuturor principiilor învățate în școală.

 Al doilea subiect a fost susținut de Said Mohammadi, care a vorbit despre schimbările geo-climatice din țara sa natală, Iran. Globalizarea masivă și forțată din timpul Șahului Mohammad Reza Pahlavi, dar și din timpul guvernării actuale au dus la schimbări dramatice, fără precedent, care au modificat definitiv viața a mii de oameni. Însă, în fața nemulțumirii poporului, actualul guvern este orb și surd, chiar pedepsind aspru orice nesupunere. Cu toate acestea, vor exista eroi invizibili ale căror fapte mărețe vor rămâne în inimile și pe buzele oamenilor și care nu și-au pierdut viața luptând în zadar.

 Al treilea seminar a fost despre experiența Milenei Hoorne în Spania, o experiență plină de curaj și ambiție, aceasta înfruntând bariere de limbaj și birocrație.

Al patrulea seminar a fost despre proiectul complex de ajutorare a mamelor și copiilor din Zambia, cât și despre Spitalul Saint Francis. Aici, la fiecare 5 minute, o femeie naște un copil cu malformații sau, în cele mai nefericite cazuri, pruncul moare. Ca într-un ritual dramatic, copilul este înfășurat într-o pătură specială și dat înapoi familiei pentru a-l îngropa.

Săptămâna Internațională „Diversity în care” a încercat să atingă cât mai multe probleme, cum ar fi: violența în cuplu, mutilarea genitală a femeilor în multe țări din Africa, recunoașterea semnelor traumelor și, bineînțeles, s-a discutat și despre COVID-19. Acest eveniment a fost ca o trezire la realitate, sădindu-mi în suflet dorința de a schimba, prin exemplul celorlalți. Am învățat că pentru a fi un bun asistent trebuie să ascultăm poveștile și experiențele celorlalți, să le înțelegem cultura, religia, dorințele, năzuințele, suferințele și trăirile și să nu îi judecăm. Nu știm ce război duc în suflet. Poveștile celorlalți pot fi pentru noi adevărate lecții călăuzitoare. 

Concluzia mea: „Oamenii nu își vor aminti numele tău, dar își vor aminti faptele tale.”

 Această experiență mă va ajuta pe viitor, întrucât voi cunoaște mulți oameni în cele mai diferite conjuncturi.

Cu siguranță mi-ar plăcea să particip și anul viitor. Mi-aș dori ca în 2021 seminariile să nu fie doar online, ci și să ne întâlnim cu studenții, profesorii și speakerii de la celelalte școli și facultăți. Îndrăznesc să spun că unele teme de interes ar putea fi: Traficul de organe, Traficul de persoane, Abandonul infantil sau Traumele provocate de viol. Vă mulțumesc!”

 

 

Liana Mihaela Boancă (Meftah) – 2 C – AMG: „Am avut deosebita plăcere și bucurie de a participa la acest schimb de experiență internațional, desfășurat online, unde am cunoscut oameni extraordinari, foarte bine pregătiți și în același timp modești. Pe lângă pregătirea profesională, au dat dovadă de empatie și implicare.

Webinariile la care am participat au avut ca teme: Diversitate în îngrijiri în contextul internațional și Pandemia Covid-19. Lucrarea personală a tratat tema: Healthcare in Romania. În cadrul grupului de lucru, format din studenți din Belgia, Olanda, Grecia și România, am dezbătut subiectele: Diversity in Care, Sustainables cities and communities, Gender equality. A fost o experiență interesantă și recomand participarea la asemenea activități.”

 

Vasilica Dinu – 2 A – AMG: „La Săptămâna Internațională VIVES am participat la 4 webinarii: 

– Intimate partner violence is an actual and global problem – prezentarea unei organizații din Belgia ce ajută victimele violenței domestice. Este trist să afli că violența domestică este de mare amploare și în zilele noastre. În Belgia, de exemplu, abuzul domestic produce 162 decese pe an! Am învățat care sunt factorii de risc ai violenței domestice și cum să ajutăm o victimă sau să ne ajutăm pe noi (dacă devenim una). 

– Wheel of care – o prezentare despre o mică echipă de asistenți medicali din Bruxelles (Belgia), ce oferă ajutor familiilor nevoiașe, la domiciliul acestora. Inedit este că ei se deplasează cu ajutorul bicicletelor electrice, economisind timp și resurse.

– Internship experience Europe – Valencia – experiența unei tinere studente din Belgia într-unul dintre spitalele din Valencia (Spania) 

– Internship experience Intercontinental – Zambia – experiența unei tinere studente din Belgia în Zambia, Africa.

Sunt încântată pentru că am avut oportunitatea de a participa la acest eveniment. Am învățat lucruri noi despre alte națiuni, despre alte culturi; am interacționat cu studenți din alte țări, am schimbat idei, experiențe și am lucrat împreună la un proiect online.

Aș repeta această activitate și m-ar interesa să particip și la alte schimburi internaționale. Consider că și aceste activități ne ajută să ne dezvoltăm abilitățile și, astfel, putem deveni asistenți medicali mai buni.”

 

Vom reveni și cu alte impresii ale elevilor noștri.

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 241

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes