Eleva noastră, Valentina (Niculescu) Căpraru – clasa III L – AMG – participă la cursul Tour of Flanders – Mental Wellbeing, organizat de Universitatea Vives din Kortrijk – Belgia, partener al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Valentina va parcurge un curs complet de Nursing în Psihiatrie în mediul online. Prima întâlnire a avut loc miercuri – 6 octombrie 2021.
Iată jurnalul acestei experiențe:
 
„06.10.2021 – orele 10.30 – 12.45 
prof. univ. Liesbet Van Bos &  prof. univ. Birgit Van Biesbroeck
Cursul: Tour of Flanders – Mental Wellbeing 
 
La această primă întâlnire ne-au fost prezentate structura cursului, metoda de evaluare finală, profesorii de specialitate (4 profesori de la universități diferite). De asemenea, au urmat prezentarile noastre, ale elevilor / studenților. 
Am fost 13 participanți din țări diferite, viitori asistenți medicali sau asistenți medicali practicanți din: România, Cambodgia, Olanda, Japonia, Belgia, Malta, Danemarca, Finlanda, Norvegia. 
Pe lângă aspectele personale (nume, școala în care activăm), ni s-au adresat două întrebări care ne-au introdus în tematica primului curs. Prima întrebare a fost: „Care este semnificația sănătății mintale pentru tine?” și cea de-a doua: „Ce te face să te simți bine?”. Majoritatea răspunsurilor date de cursanți au atins sfera familială, a existenței prietenilor, a timpului liber, a odihnei, a lipsei stresului. 
Aspectul care diferențiază acest curs de cele clasice este atmosfera prietenească creată încă de la prima întrevedere și interactivitatea din timpul cursului. 
Tematica primei întâlniri a fost Mental health care system – sistemul belgian. 
În Belgia, la fel ca în majoritatea țărilor dezvoltate, sectorul sănătății mintale a suferit mai multe reforme de la sfârșitul secolului al XX-lea. Scopul acestor reforme a fost de a readuce, pe cât posibil, persoanele cu tulburări psihice înapoi în mediul lor natal și în comunitățile sociale. Prin urmare, accentul a fost pus îngrijirile acordate în mediul natural de viață al oamenilor și nu doar pe îngrijirea de specialitate din spitalele de psihiatrie (s-a mizat mult pe dezinstituționalizare). Rolul asistentului medical în acest proces este unul foarte important, acesta având un rol activ. Asistentul trebuie să aibă atenția centrată pe pacient (există o individualizare a tratamentului în funcție de pacient) – să dea dovadă de respect, atenție, grijă, empatie și să dezvolte multiple calități precum acceptare, pozitivism, cunoaștere, toleranță, discreție, integritate. 
S-a făcut apel la  autenticitatea actului medical și s-a insistat pe integrarea aspectelor menționate, stabilindu-se clar că în lipsa acestor atribute, vindecarea reală nu este posibilă. 
De asemenea, ne-au fost enumerate diferite programe guvernamentale pe care o  persoană le are la dispoziție în cazul în care întâmpină dificultăți: există o linie telefonică pentru consiliere psihologică, o linie telefonică pentru suicid, psihologi, spitale specializate și multiple programe de prevenție.” 
 
Cursul Tour of Flanders – Mental Wellbeing se va desfășura pe parcursul semestrului I, săptămânal. Ultima întâlnire va avea loc pe 22 decembrie 2021. Vom reveni în curând cu alte informații din jurnalul de curs al Valentinei!
 
prof. Raluca Brad
 
 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 186

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes