Universitatea de Ştiinţe Aplicate VIVES – Facultatea de Nursing din Kortrijk și Roeselare – Belgia, partener al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a organizat evenimentul Săptămâna Internaţională – Diversitate în îngrijiri (Diversity in Care), în perioada 18 – 22 octombrie 2021.
Alături de reprezentanţi ai unor importante universităţi din întreaga lume, elevi ai școlii noastre au luat parte la o serie de prezentări şi workshop-uri. Iată o parte din impresiile lor:
Maria – Magdalena Nicolae – clasa 2 H – AMG: „Este pentru prima dată când particip la un astfel de eveniment, ceea ce îl face special pentru mine. A fost o experiență care mi-a creat diferite stări, precum anxietate, extaz, mândrie, frică, dar pe de altă parte mi-a provocat creativitatea și capacitatea de a comunica cu persoane din altă țară, exclusiv în limba engleză.
Voi începe cu atmosfera. Atmosfera este una primitoare, caldă, unde te simți integrat, fie că ești prezent fizic, fie că urmărești totul din spatele unui monitor. Partea tehnică nu a fost perfectă, dar unde este? La început au fost mici probleme de sunet sau de conexiune, dar asta nu ne-a împiedicat să fim curioși și să ne dorim să aflăm lucruri noi pe toată perioada acestei săptămâni.
Webinariile au fost extrem de interesante, am apucat să particip la 3 dintre ele. Am stat lipită de laptop, dorind să asimilez tot ce pot, ba chiar am și salvat prezentările puse la dispoziție. Am aflat despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, despre conștientizarea interculturală, despre cum să te porți cu pacienții (indiferent de rasă, vârstă, sex), despre mutilarea genitală la femei, dar și despre comunicarea eficientă în domeniul sănătății.
Ce mi-a plăcut mie cel mai mult au fost sesiunile de coaching și de meet and greet! Fiecare dintre noi a fost alocat unui grup; eu am făcut parte din grupul cu numărul 2. Am interacționat cu studenți ai facultății Vives și am vorbit despre noi, dar am și împărtășit experiențele noastre de pe parcursul evenimentului. Coordonatoarea mea din Belgia, Annelies, a fost extrem de prietenoasă și doritoare să mă ajute în cazul în care aveam nevoie de asta. Ne-a povestit din experiențele ei, mi-a dat sfaturi foarte utile.
Totodată, cred că acest eveniment ne-a unit și pe noi, elevii Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Doamna prof. Alina Ioniță ne-a încurajat pe toți să discutăm între noi, dar și să comunicăm cât mai mult și mai eficient, ceea ce este de apreciat la un cadru didactic.
Așadar, consider că experiența digitală Vives International Week nu se compară în totalitate cu cea fizică, dar în contextul actual a venit la momentul potrivit, ajutându-mă să comunic mai liber, să am și alte perspective, dar și să mă dezvolt pe plan personal și profesional!”
Iuliana Stan – clasa 2 E – AMG: „În toate cele 3 sesiuni, ale căror teme au fost: Health information in a multicultural world, Cultural awareness in nursing, The co-production model in mental health services, s-a regăsit ca laitmotiv comunicarea, atât cea verbală, cât și cea nonverbală. O bună comunicare ne ajută să facilităm perceperea mesajului de către pacient și să îndepărtăm barierele culturale, stereotipurile, să acționăm fară prejudecați.
Am avut ocazia să cunosc în detaliu cele 17 SDG (Sustainable Development Goals), iar asocierea lor cu sesiunile urmărite, m-a ajutat să îmi îmbogățesc cunoștințele pe care le aveam, să conștientizez și mai mult importanta aplicării și respectării acestora.
Odată cu participarea la acest eveniment, am primit reconfirmarea că pentru aplicarea SDG este nevoie de implicarea întregii populații, care trebuie să acționeze ca o echipă la nivel global. Este necesar să ne implicam cu toții pentru salvarea planetei și implicit a locuitorilor prin intermediul organizațiilor și al programelor guvernamentale de sprijin pentru țările aflate în dificultate.”
Vom reveni și cu alte impresii ale elevilor noștri.
prof. Alina Ioniță
responsabil Relații și Proiecte Internaționale
prof. Raluca Brad