În perioada 19 – 23 octombrie 2020 se desfășoară Săptămâna Internaţională „Diversitate în îngrijiri” (Diversity in Care), la Universitatea de Ştiinţe Aplicate VIVES – Facultatea de Nursing (Kortrijk – Belgia), partener al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.

VIVES este o universitate cu sedii în trei mari oraşe din Belgia – Bruges, Roeselare şi Kortrijk, avȃnd o ofertă educaţională pentru peste 2.000 de studenţi în nursing şi peste 2.500 de studenţi în îngrijiri de sănătate.

Săptămâna Internațională „Diversitate în îngrijiri” (Diversity in Care) este o colaborare între campusul de asistență medicală Kortrijk și Roeselare. La invitaţia doamnei Nele Vandeputte, coordonator Internationalisation Health Care – Nursing & Midwifery, școala noastră participă la activitățile care au loc on-line pe tot parcursul evenimentului.

Alături de reprezentanţi ai unor importante universităţi din întreaga lume, cadre didactice și elevi ai școlii noastre iau parte la o serie de prezentări şi workshop-uri. Este o reală oportunitate pentru schimburi de informaţii și idei.

Globalizarea a transformat lumea într-o „metropolă complexă” cu provocări globale specifice care sunt din ce în ce mai interconectate și interdependente. În consecință, învățământul se confruntă cu provocări majore, întrucât instituțiile de învățământ sunt așteptate să educe elevii cu o atitudine cosmopolită față de lume. Având în vedere acest lucru, VIVES a conceput un cadru holistic privind angajamentul global. Aceasta pentru a încuraja discuția în cadrul instituțiilor de învățământ cu privire la modul de implementare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în strategia de internaționalizare a instituției. Angajamentul global reflectă o mișcare care depășește activitățile tradiționale legate de internaționalizare; înseamnă intrarea în colaborări cu parteneri din întreaga lume și implică din ce în ce mai profund angajamente pe termen lung, bazate pe reciprocitate și egalitate. Astfel, s-a dezvoltat o rețea care cuprinde 13 universități importante din zona Flandra, printre care și VIVES.

În cadrul prezentărilor din deschiderea evenimentului, subiectul principal a fost Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă,  adoptată de toate statele membre ale Națiunilor Unite în anul 2015. În centrul său se află cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), care reprezintă o cerere urgentă de acțiune a tuturor țărilor – dezvoltate și în curs de dezvoltare – într-un parteneriat global. Încetarea sărăciei și a altor privațiuni trebuie să meargă mână în mână cu strategii care îmbunătățesc sănătatea și educația, reduc inegalitățile și stimulează creșterea economică – toate acestea abordând schimbările climatice și lucrând la conservarea oceanelor și pădurilor noastre.

De ce ar trebui să fie informați asistenții medicali despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă?

Asistenții medicali au grijă de ceilalți – își aleg profesia pentru a îmbunătăți sănătatea persoanelor aflate în suferință. Aceasta este vocația lor, având la bază dinamica drepturilor umane și a justiției sociale.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă fac referire, de fapt, la sănătatea noastră. Neîndeplinirea lor  afectează sănătatea fiecăruia dintre noi, a comunităților în general. Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății nu sunt noțiuni noi pentru profesia de asistent medical.

Asistenții sunt de multe ori singurii profesioniștii din domeniul sănătății accesibili pentru mulți oameni în timpul vieții lor. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistență medicală pentru populația aflată în zone dezavantajate.

Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume și joacă un rol important în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Pe agenda webinariilor de săptămâna aceasta este și pandemia globală COVID-19, care a afectat toate obiectivele dezvoltării durabile. În zilele următoare vom reveni cu mai multe informații despre activitățile cuprinse în programul Săptămâna Internaţională „Diversitate în îngrijiri” (Diversity in Care).

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 167

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes