CARMEN – LAURA NECHIFOR
2002 – absolventa a Liceului Teoretic “Grigore Moisil” – sectia Matematica – Fizica intensiv, Engleza – Tulcea;
2006 – absolventa a “Universitatii de Stiinte Economice si Administrative” – Facultatea de Management – Galati;
2008 – prezent – eleva anul II – AMG, Scoala Sanitara Postliceala “Carol Davila” Bucuresti;
Analizand educatia urmata, nu m-am gandit niciodata ca as putea urma cursuri intr-un alt domeniu decat cel economic, insa viata are mereu surprize….iar in cazul meu a fost una placuta.
Intrucat traim intr-o lume in continua schimbare si miscare, consider ca educatia unui om nu trebuie sa se opreasca dupa finalizarea unei facultati sau a unui master, din contra ea trebuie sa continue atat cat este posibil de mult.
Evident ca nu m-am trezit intr-o dimineata si mi-am zis ca trebuie sa ma inscriu la scoala de asistente, ci altcineva a avut o contributie in acest sens. Am avut emotii mari pentru ca era un domeniu total nou si nu stiam daca voi face fata, daca voi reusi sa termin ceea ce aveam sa incep, dar mi-am zis ca nimic rau nu se poate intampla.
Motivele care au stat la baza alegerii Scolii Postliceale au fost multiple, insa cel mai important a fost programul flexibil care-mi oferea posibilitatea de a lucra in acelasi timp, pentru ca venind dintr-un alt oras….nu este chiar usor.
Pornind de la realitatea ca pacientul pe care il ingrijesti indiferent de vârsta (copil, tânar sau batrân), când ajunge in mâinile tale este o fiinta fara aparare care apeleaza la stiinta si calitatea ta, trebuie sa ai in vedere ca esti obligat sa dai dovada de mult profesionalism, confidentialitate, constiinta, daruire, modestie si responsabilitate profesionala.
Asistenta medicala trebuie sa arate un respect deosebit fata de viata omeneasca de la conceptie pâna la sfârsitul ei, sa aiba capacitatea de a face fata unui volum de munca crescut si un grad sporit de concentrare a atentiei, puterea de a-si stapâni emotiile si de a-si invinge teama in situatiile critice, capacitatea de a actiona cu promptitudine si eficienta in momentul in care viata depinde de decizia luata.
Calitatile native sunt indispensabile profesiei noastre. Asistenta medicala trebuie sa aiba puterea de a iubi oamenii, si sa-si practice meseria cu pasiune si devotament, sa vada in fiecare pacient un parinte, un copil, un sot, un frate si sa-i ingrijeasca cu daruire si devotament, sa-i acorde fiecaruia un zâmbet, o vorba buna, sa semene speranta, sa poata face ca fiecare pacient sa creada in el si sa-i redea demnitatea pierduta temporar. Profesia de asistent medical nu este doar o tehnica, ci un proces care incorporeaza elementele sufletului, mintii si imaginatiei.
In oct 2009 am avut norocul si posibilitatea de a participa in cadrul Modulului European de Nursing, la un schimb de experienta in Suedia, Boras
Desi este o tara destul de indepartata si cu o cultura diferita de a noastra, calitatile asistentului medical, aceleasi pe care le-am enumerat mai sus, le-am regasit si acolo si cu siguranta le voi regasi peste tot in lume.
Am vizitat Universitatea din Boras si am vazut mediul in care studentii isi desfasoara activitatea zilnica, salile de curs, salile de demonstratie, cantina si biblioteca.
Perioada de desfasurare a cursurilor pentru un asistent medical este de 3 ani, iar apoi se pot face mastere pentru diverse specializari. Practica in spital este foarte importanta atat pentru formarea elevilor ca viitori asistenti cat si la examenul final de obtinere a diplomei.
A fost o experienta din care am incercat sa invat cat mai multe lucruri. Sunt multe lucruri pe care le-am remarcat in acest schimb, insa cel mai important mi s-a parut scopul urmarit si anume: asigurarea serviciilor medicale de cea mai inalta calitate, si de a veni permanent in intampinarea nevoilor pacientilor.