Exista un numar de alimente interzise indiferent de tipul de regim disociat pe care il veti urma si acestea sunt:
– produsele din faina alba (painea alba, pastele fainoase, produse de patiserie sau cofetarie ce contin faina, preparatele din carne sau alt aliment la care se adauga faina- snitel, cascaval pane);
– produse ce contin zahar sau miere (in general orice fel de dulciuri);
– orez decorticat, porumb si preparate din porumb (mamaliga, floricele), cartof – singura forma permisa din aceasta leguma fiind cea cruda; este interzis de asemenea si morcovul fiert;
– mustar, ketch-up sau maioneza din comert (e permisa maioneza facuta in casa din galbenus de ou, ulei si lamaie);
– fructele foarte dulci gen struguri, smochine, curmale, stafide; bananele daca se mananca mai mult de 2 bucati/zi;
– fasolea boabe in amestec cu alte alimente; se poate consuma singura doar sub forma de iahnie;
– carnea de porc si derivatele ei sub forma de mezeluri, organe;
– prajeli de orice fel;
– excesul de unt si smantana;
– alcoolul de orice fel; se poate in extremis consuma un pahar de vin alb la masa de seara;
– bauturile acidulate sau sucurile de fructe.
Exista de asemenea si un numar de alte recomandari care trebuie respectate:
– fructele nu se mananca in amestec cu alte alimente si in nici un caz la sfarsitul mesei; se pot consuma dimineata pe stomacul gol cu ½ ora inainte de celelalte alimente sau dupa cel putin 3 ore de la terminarea meselor; se poate servi o cina exclusiv din fructe si este recomadabil sa procedati cat de des se poate in acest fel; nu se vor consuma seara fructele bogate in vitamina C (portocale, kiwi, mere acrisoare); fructele se consuma ca atare si nu ca sucuri de fructe in cazul acestora existand riscul de a va ingrasa;
– nu se consuma lichide inainte de masa sau in timpul mesei, ci doar intre mese;
– daca veti pacatui mancand un aliment nepermis tip cartofi prajiti puteti contracara in parte efectul lui nociv consumand acest fel impreuna cu salata verde din abundenta;
– in general cand nu este vorba de un regim complet disociat combinatiile de alimente se vor ghida dupa un principiu simplu si de baza: nu se amesteca alimentele tip glucidic cu alimentele tip lipidic;
– repartizati-va alimentele in 3 mese pe care sa le serviti pe cat se poate la ore fixe si nu sariti o masa, decat poate pe cea de seara. Sarind peste o masa in timpul zilei la urmatoarea masa veti manca mai mult si poate mai prost. Desi nu exista o limita cantitativa in regimul disociat, incercati sa aveti cea mai bogata masa dimineata si cea mai frugala seara; in felul acesta odihna va fi si ea mai eficienta pe timpul noptii.
TIPUL I DE REGIM DISOCIAT (REGIMUL COMPLET DISOCIAT)
Se va consuma in fiecare zi un singur tip de alimente:
- carne/peste/oua : unul dintre ele sau toate 3 in aceeasi zi. Ouale este preferabil sa le consumati fierte eventual cu maioneza facuta in casa. Nu se recomanda mai mult de 8 oua intr-o zi. De preferat ca seara sa consumati preponderant peste.
- lactate: de evitat in aceasta zi untul si smantana foarte grasa, in rest se pot combina orice fel de lactate.
- legume – crude sau fierte, sub forma de salate sau tocanite; se pot si praji usor urmate de fierbere . Sunt admise orice fel de legume in afara de cele interzise, spre exemplu: telina, vinete, pastarnac, fasole verde, varza alba, broccoli, sparanghel, dovlecei, radacina de patrunjel, morcov crud (dat pe razatoare si preparat ca salata cu ulei si lamaie), etc si salate de orice fel: de rosii, castraveti, salata verde, ardei, varza alba etc.
- fructe care se mananca cu coaja; nu se consuma cele mentionate la interzise.
Fiecare tip de aliment se poate consuma atatea zile cate doriti sau puteti, important fiind sa nu amestecati pe parcursul unei zile cele 4 tipuri de alimente. Ordinea in care veti servi alimentele este la latitudinea dumneavoastra ( se poate incepe cu zi de legume si termina cu zi de carne de exemplu). Dupa ce s-au epuizat cele 4 grupe alimentare se reiau in orice ordine doriti.
Este obligatoriu ca pe parcursul acestui regim sa va hidratati bine consumand cel putin 2 l apa/zi, preferabile apa plata.
Regimul complet disociat se va urma pana la obtinerea greutatii dorite dupa care va fi urmat un regim partial disociat care poate fi folosit toata viata. Cei cu tendinta la ingrasare sunt candidati la aceasta dupa incetarea regimului disociat, asa ca alimentele de pe lista celor interzise se vor evita tot timpul. Se pot permite mici exceptii la intervale mari de timp. (o data pe luna de ex. Cartofi prajiti insotiti de o bogata salata de salata verde).
TIPUL II DE REGIM DISOCIAT (REGIMUL PARTIAL DISOCIAT)
Presupune aceleasi reguli generale ca si regimul total disociat, dar sunt premise asocieri ale acelorasi tip de principii alimentare :proteine , glucide sau lipide provenite din surse diferite. Lista alimentelor interzise este aceeasi.
Se recomanda 2 feluri de mic dejun:
A)
I ) Mic dejun glucidic:
– fructe mancate cu coaja cu ½ ora inainte de micul dejun propriu-zis;
– cereale integrale tip musli fara alt adios de stafide sau corn flakes de exemplu;
– lapte degresat;
– paine integrala;
– branza de vaci cu 0 % materii grase;
– iaurt degresat;
– la sfarsitul mesei ceai de fructe sau plante.
II) Mic dejun lipidic:fructe mancate cu coaja cu 1 ora inainte de micul dejun propriu-zis;
– oua fierte sau omleta
– mezel;
– branza si posibil si smantana pentru cei cu valori normale ale lipidelor si colesterolului;
– ceai la sfarsitul mesei.
III) Mic dejun glucidic compus exclusiv din fructe care vor fi bineinteles consumate cu coaja.
B) Pranz
Pranzul si cina pot fi asemanatoare cuprinzand carne si legume, de preferat sa consumati la masa de seara peste si nu alt fel de carne.
Meniul tip pentru pranz va fi urmatorul:
-cruditati;
– peste si/sau carne;
– legume premise;
– salata;
– branza;
– apa plata.
Cateva exemple de pranzuri :a) salata de ciuperci, pui fript, dovlecei gratinati, branza, apa sau ceai de plante
b) sardine in ulei, carnati, varza, branza;
c) ton in ulei, biftec tartar, salata verde, branza;
d) sunca de Praga, somon afumat, spanac, branza;
e) oua cu maioneza, antricot de vita, vinete, branza; etc
Alimente premise: antreuri: oua, mezeluri, salate (rosii, fasole verde, andive, castraveti, conopida), ridichi, praz, salata verde, telina, ciuperci, sparanghel, somon afumat sau proaspat, ton, sardele, scoici, crab, raci, creveti.
Felul principal: carne (fara ficat), mezeluri, peste (orice fel), pasare, iepure, homar, creveti, oua; pentru garnituri: unt, ulei de masline, ulei de arahide, margarina, maioneza, sare, piper, ceapa, usturoi, arpagic, verdeturi.
Legume: rosii, spanac, andive, salata verde, papadie, vinete, telina, varza, conopida, varza acra, fasole verde, nap, praz, ardei gras, dovlecei, broccoli, ciuperci.
C) Cina
Cina poate fi sora geamana cu pranzul daca alegeti o cina lipidica . Aceasta este o prima varianta. Cina mai poate consta exclusiv din fructe. In cazul unei cine lipidice este preferabil sa mancati peste si nu alt fel de carne. Mai exista posibilitatea unei cine glucidice care cuprinde:
– supa de legume (cu legumele premise)
– orez nedecorticat cu sos de rosii;
– salata preferabil din salata verde;
– si eventual se poate adauga la cele de mai sus branza de vaci cu 0% grasimi. Acest tip de cina insa poate permite aparitia unor greseli ( orez care sa nu fie nedecorticat sau branza de vaci cu continut si in grasime) si in felul acesta se poate compromite cura in intregime. Este mai sigur ca cina sa fie formata din amestec lipido- proteic asemanator cu pranzul pe baza de oua, carne fara grasime cum ar fi carnea de pasare sau pestele insotite de numeroasele legume premise.
In final cateva sfaturi: evitati glucidele rele:
– painea alba, fainoasele, faina si dulciurile;
– evitati toate alimentele glucido- lipidice: ciocolata, avocado, ficatul, alunele;
– eliminati zaharul total din alimentatie;
– nu mancati decat faina necernuta ( cu tarate);
– uitati de cartofi, orez alb si porumb si preparatele din aceste produse;
– renuntati provizoriu la alcool in orice forma;
– nu renuntati niciodata la o masa decat daca este masa de seara;
– nu beti lichide inainte de mese si in timpul meselor pentru a evita diluarea sucurilor digestive;
– nu mancati repede si fiti relaxati in timpul mesei pentru a asigura o buna digestie;
– nu folositi bauturi acidulate si sucurile de fructe fabricate industrial (contin zahar);
– asteptati 3 ore dupa o masa gludica inainte de a ingera lipide;
– asteptati 5 ore dupa o masa lipidica pentru a ingera glucide;
– mancati multe fibre alimentare (contin celuloza), salate, legume verzi, fructe cu coaja.