Cursul de midwifery susținut de d-na Lesley Bryden, de la New College Durham, din Anglia, prin Programul Erasmus +, acțiunea Staff Mobility for Teaching, s-a bucurat de mare succes în rândul elevilor Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”. Școala noastră urmează astfel linia ascendentă a deschiderii europene prin prezența constantă a unor invitați de la școli de renume din Europa.
Elevii de anul 3, specializarea asistent medical generalist, participanți la curs, au fost foarte interesați de informațiile prezentate și au solicitat detalii suplimentare d-nei Lesley Bryden.
„Este una dintre cele mai solicitante specialități. Implică o mare responsabilitate deoarece trebuie să gestionezi atât sănătatea mamei, cât și cea a copilului înainte, în timpul și după naștere. De aceea este necesară o specializare de 1 an și jumătate după terminarea studiilor. Este însă o profesie frumoasă, iar beneficiile sunt pe măsura efortului depus.”, a afirmat Lesley Bryden.
Prima zi în țara noastră a continuat cu o vizită la Palatul Parlamentului, unde d-na Bryden a fost însoțită de o echipă a școlii. Relațiile interpersonale nu se puteau concretiza mai bine decât într-un cadru nonformal, la o cină festivă în Centrul Vechi al Capitalei.
Ziua a doua a debutat cu o lecție deschisă susținută de d-na prof. Raluca Brad, la clasa I C – AMG, în sala de demonstrație. Cu această ocazie, d-na Bryden a văzut cum elevii noștri învață să comunice cu pacientul printr-un joc de rol. „În Anglia nu prea se mai pune accent pe lucrurile de bază, foarte importante de altfel, ci pe însușirea procedurilor și învățarea echipamentelor”, a spus d-na Lesley Bryden.
Pentru a sublinia mai în detaliu aspectele de instruire clinică observate în cadrul lecției demonstrative, invitata noastră, însoțită de eleva Codruța Tudor ( anul II D – AMG ) și de
d-nele prof. Anca Mihai, Cristina Costache și Larisa Bănică au vizitat Maternitatea Polizu. Acesta a fost locul ideal de observare a diferențelor și asemănărilor dintre cele doua sisteme de sănătate. D-na Lesley Bryden a fost impresionată de profesionalismul tuturor cadrelor medicale din spital, care ne-au sprijinit la fiecare pas și au răspuns cu multă răbdare tuturor întrebarilor.
După vizita de la Polizu, s-au alăturat echipei d-nele prof. Gina Tulache și Maria Pârlog, pentru o scurtă introducere în sistemul privat românesc, la Clinica Anima.
Pe parcursul celor două zile au mai avut loc discuții despre sistemele de sănătate din țara noastră și din Anglia, d-na prof. Raluca Brad susținând o prezentare despre sistemul sanitar românesc. De asemenea, s-a discutat despre perspectivele dezvoltării unui parteneriat solid, de lungă durată, ce va avea ca activități principale mobilități pentru profesori și elevi, dar și cursuri de perfecționare (masterclass) pentru elevii și profesorii școlii.
A fost un tur de forță de două zile, în care au fost implicați membri ai Comisiei de Proiecte și Programe internaționale, care au reușit să surprindă esența școlii noastre: profesionalism și implicare, dărurire pentru profesie, deschidere către noi oportunități de dezvoltare. Cu siguranță parteneriatul se va concretiza prin multe activități interesante, care să aducă un plus de dezvoltare elevilor și profesorilor școlii.
prof. Raluca Brad
{gallery}stories/2015/masterclass{/gallery}