Asociația Societatea Română de Cardiologie a desfășurat, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, un program educațional de informare și comunicare pentru sănătate sub denumirea „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”. Programul a avut ca scop informarea asupra hipertensiunii arteriale și s-a adresat elevilor din liceele și din școlile postliceale din București. De asemenea, s-a urmărit creșterea nivelului de informare al tinerilor asupra propriei sănătăți și a sănătății celor dragi, implicarea în viața comunității pentru îmbunătățirea stării de bine, dar și dezvoltarea de noi abilități. Aceștia au participat fie individual, fie ca echipă, putând coopta și alți elevi din alte orașe.

Cu mândrie și bucurie putem spune că SUNTEM CÂȘTIGĂTORI! Școala noastră a avut șase echipe înscrise în concurs; două dintre acestea s-au clasat pe podium! Prima echipă, coordonată de prof. Zelinda Bezeriță și prof. Corina Bucur, a fost formată din elevii: Elena Lavinia Solomon, Ana Iuliana Stoica, Nicolae Florin Constantinescu și Andrei Bercuș – clasa I D, calificarea asistent medical generalist. Ei au ocupat locul 1 și au câștigat o cameră video GoPro Hero și un tensiometru de braț, marca Omron, cu mini-imprimantă.

Cea de a doua, coordonată de prof. Sorina Negrei, s-a clasat pe locul al III-lea și a avut în componență elevii: Andreea Simona Simion, Elena Vlădescu și Mădălina Florentina Stan – clasa I i, calificarea asistent medical generalist. Premiul a constat într-un tensiometru de braț, marca Omron, cu mini-imprimantă.

Reprezentanții Societății Române de Cardiologie, coordonatori ai  Proiectului „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” au fost prezenți în școala noastră pentru a-i premia personal pe elevii câștigători.

Echipa clasei I D: „Trăim în secolul vitezei, suntem înconjurați de tehnologie și suntem mereu pe fugă; astfel, job-ul devine mai important decât sănătatea, iar ceea ce încercăm noi să transmitem este că hipertensiunea arterială este o problemă reală, tot mai prezentă în societatea contemporană și reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru populația adultă, activă din punct de vedere social și profesional.

Ne adresăm populației tinere/adulte, active din punct de vedere profesional, stabilită în mediul urban, în București, unde viața se desfășoară cu o viteză impresionantă, iar de cele mai multe ori, prin prisma vârstei, cele mai multe persoane aleg să neglijeze anumite simptome, dacă acestea apar, sau pur și simplu evită sau amână vizita de rutină la medicul de familie. Principala scuză în neglijarea sănătății este lipsa timpului, fapt ce evidențiază adevăratele priorități ale omului contemporan, mai exact: job-ul, dorința de reușită și teama de eșec, ce atrag după sine un stil de viață într-o continuă tensiune, altfel spus, un stil de viață nesănătos.

Schimbarea preconizată: Ne dorim ca această acțiune să aiba un impact favorabil asupra publicului țintă, altfel spus, să treazească interesul acestora față de propria sănătate, față de propriul stil de viață și, nu în ultimul rând, să se înțeleagă concis că puterea exemplului primează; astfel, o populație adultă, prudentă, participă direct la formarea unei noi generații responsabile.”

Echipa clasei I i: „De ce facem această campanie ? Ne dorim să fim Educatori pentru Sănătate, să dezvoltăm și să responsabilizăm în zona medicinei preventive, pornind de la ideea că e mai bine să previi decât să tratezi. O educație timpurie privind păstrarea sănătății reduce  semnificativ riscul de a dezvolta o boală cardiacă, de a încărca sistemul de sănătate cu un număr de bolnavi ce au constant nevoie de tratament.”

Felicitări tuturor participanților! Suntem mândri de voi!

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 172

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes