Iarna este anotimpul bucuriei, cu miros de brad şi colinde care te poartă cu nostalgie pe drumul copilăriei, al poveștilor spuse la gura sobei.
De aproape 32 de ani, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” continuă o poveste de succes începută „într-o iarnă geroasă, în anul 1933, în localitatea Conțești, județul Dâmbovița.
10 februarie 1933, în mijlocul iernii, s-a născut Mioara Slăniceanu, fiica Elenei Duță și a lui Ion Slăniceanu, protagonista poveștii noastre.
Timpul a trecut și, poate nu chiar ca în povești, a dovedit că atunci s-a născut un om menit pentru A FACE, un OM care a adus valoare, prin toate activitățile întreprinse, în domeniile Educației și Sănătății. Omul despre care vorbesc este Doamna dr. Mioara Mincu.
Deși a fost pasionată de literatură, fapt pe care îl putem observa în numeroasele scrieri ale domniei sale, a absolvit Institutul de Medicină și Farmacie „Carol Davila” în anul 1958 (în prezent, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”). Doamna dr. Mioara Mincu a fost medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, pedagog și publicist.
Ajunsă în București, nu a uitat niciodată de locul natal, de oamenii din mediul rural și a fost o susţinătoare a femeilor de la sat. A promovat, ori de câte ori a avut ocazia, frumuseţea tradiţiilor satului românesc. Astfel, a creat sărbătoare în jurul domniei sale, de la București și până la Conțești, în apropierea datei de 15 octombrie, celebrând Ziua Țărăncii, Ziua Femeii din mediul rural. În prezent, tradiția continuă prin activitățile desfășurate de Fundația Umanistă „Dr. Mioara Mincu”, înființată în anul 2009, tocmai pentru a duce mai departe aceste frumoase povești.
Și dacă Doamna nu și-a uitat oamenii din satul natal, nici oamenii nu au uitat-o pe dumneaei; astfel că, începând cu anul școlar 2012 – 2013, școala generală din Conțești îi poartă numele – Școala Gimnazială „Dr. Mioara Mincu”.
În 1992, într-o lume a bărbaților, Doamna înființează Confederația Femeilor din România, un alt mod în care își demonstra aprecierea pentru femei.
1990 este un an al schimbărilor, al nesiguranței, al temerilor…dar, nu și pentru Doamna dr. Mioara Mincu! Domnia sa decide să pună bazele primei instituții de învățământ preuniversitar sanitar particular din România – Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, pe care a condus-o timp de 18 ani.
Un proiect extraordinar, un aport considerabil adus sistemului sanitar românesc și european.
31 de ani – „o viață de om” – ar spune unii, „peste un sfert de secol” – cum ar zice alții, 29 de generații de absolvenți sau peste 15.000 de asistenți medicali. Și cine știe câte vieți salvate! TOTUL datorită unui OM – dr. Mioara Mincu.
Acest proiect îndrăzneț a fost dus mai departe prin Fundația Umanistă „Dr. Mioara Mincu” și iată-ne aici împreună, astăzi.
Calitatea activității educaționale desfășurate în Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” se datorează echipei și doamnei prof. Aurelia Șova, care coordonează activitatea școlii de mulți ani, în calitate de director.
În anul 2012 s-a născut Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, fratele mai mic al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”. Acesta și-a deschis porțile adolescenților liceeni în anul 2020, sub aripa protectoare a doamnei director, prof. Anca Grecu.
Iată că am ajuns în decembrie 2021 cu o poveste începută în 1933, care ar fi putut să se încheie în anul 2008, dar care a mers mai departe. De ce? Cum? Pur și simplu pentru că lucrurile bune se întâmplă. Fiindcă a fost un om care a crezut în poveste și a adus-o la nivelul la care este astăzi, un om care a continuat o poveste scrisă cu pasiune combinând-o cu responsabilitate, management de calitate și oameni care iubesc poveștile bune.
Acest om este domnul director general, prof. dr. Alexandru Ioan Mincu, Președintele Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu”.
Suntem aici? Deci suntem parte din poveste… Să profităm de oportunitate și să scriem frumos, capitol după capitol, în această poveste care a începul în anul 1933.”
prof. Sorina Negrei (coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare, responsabil Clubul Absolvenților)
prof. Raluca Brad