Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și-a deschis din nou porțile pentru elevii liceelor din București și din județele limitrofe. Tema evenimentului  a fost „SĂNĂTATEA ÎN ADOLESCENȚĂ. TRIPS &TRIKS”.

Cu această ocazie, liceenii au descoperit o parte din tainele profesiei de asistent medical în cadrul unor ateliere demonstrative pentru calificările asistent medical generalist și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare. De asemenea, au participat și la un concurs cu premii.

Liceenii au interacționat cu elevii și cadrele didactice din  școala noastră și au avut ocazia să cunoască mai multe despre profesia de asistent medical.

Doamna prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a deschis evenimentul adresându-le îndemnul de a alege profesia de asistent medical, o profesie foarte căutată pe piața muncii.

De la doamna prof. Alina Grecu, liceenii au aflat mai multe despre campania de Admitere care este în plină desfășurare, dar și despre multele activități de care pot beneficia dacă devin elevii școlii noastre.

Prof. Cristina Costache, prof. Anca Mihai, prof. Natalia Chitic și prof. Daniela Vlădescu, alături de elevii voluntari de la calificarea AMG, le-au prezentat diverse tehnici de nursing: măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea pulsului, testarea glicemiei, injecția intravenoasă și injecția intramusculară. Liceenii au fost dornici să exerseze aceste proceduri și au dat dovadă de mult curaj.

Prof. Mariana Bărăscu și prof. Roxana Rădulescu, împreună cu elevii anului 2, calificarea BFKT, Andrei Valentina, Ciobănete Andrei și Stoica Cristian, au prezentat liceenilor riscurile utilizării incorecte și în exces a tehnologiei.

„Afecțiunile tot mai des  întâlnite la tineri precum cifoza, sindromul de tunel carpian, sindromul Textneck și obezitatea au fost explicate simplu, atractiv și interactiv participanților care au beneficiat și de o testare a rezistenței la efort. Feedback -ul a fost unul excelent, iar liceenii au reușit să răspundă corect la toate întrebările despre aceste afecțiuni în cadrul concursului din finalul întâlnirii.” – ne-a declarat prof. Mariana Bărăscu.

Au participat elevi de la Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru” Ciorogârla, Colegiul Tehnic Feroviar „Mihai I”, Liceul „Simion Stolnicul” Comarnic, Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”, Liceul Tehnologic „Ion I. C. Bratianu”, Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic „Elie Radu”.

Câştigătorii concursurilor s-au bucurat de premiile oferite din partea şcolii, iar feed-back-ul primit ȋn urma activităţilor a fost unul foarte bun.

„Am remarcat interesul crescut al elevilor de liceu pentru școala noastră, pentru activitățile și programele de care pot beneficia în calitate de elevi. Unii dintre aceștia și-au manifestat deja dorința de a se preînscrie încă de acum” – a declarat prof. Cristina Costache.

În cadrul Proiectului CAFENEAUA LIDERILOR, invitații noștri din liceele partenere au participat la workshop-ul cu tema: „ELEVUL, UN AGENT AL SĂNĂTĂȚII. MOTIVARE, RESPONSABILIZARE, PREVENȚIE”. Moderatorul întâlnirii a fost prof. Sorina Negrei.

Iată câteva idei conturate în cadrul întâlnirii:

Elevul este kilometrul zero în sistemul de învățămănt, în jurul căruia gravităm. Profesorul îl observă din toate direcțiile. Mai mult, profesorul este de multe ori un mediator între părinte și elev. Profesorul poate ajunge mai degrabă la elev decât propriul părinte.”

Cum îl facem pe elev să se îndrepte către sănătate

Mulți sunt interesați de sănătate din perspectiva aspectului. E important să îi conștientizăm în privința viciilor. Noi, profesorii, trebuie să le fim alături.” 

Sunt viciile o provocare pentru adolescenții de azi? Din păcate, consumul de alcool, de droguri, de tutun sunt tot mai întâlnite la vârste tot mai mici. De asemenea, din ce în ce mai des, tehnologia ajunge să fie principala dependență. Le dăunează grav și nu mai pot avea capacitatea de a exprima ceea ce simt, ceeea ce văd, nu se mai pot concentra pe o activitate.” 

„A avea relații vii, reale, sănătoase înseamnă sănătate…să încercăm să îi desprindem din mijlocul tehnologiei.”

Cum putem motiva elevii să poziționeze sănătatea pe primul loc, să conteze pentru ei?

Prin exemplul personal profesorul îi poate determina și pe ei să își schimbe perspectivele asupra sănătății. De asemenea, familia este foarte importantă în această ecuație.”

„Poate ar trebui să punem mai mult accent pe orele de sport. Lipsa de mișcare, consumul de alimente nesănătoase, a băuturilor carbogazoase fac foarte mult rău adolescenților de azi.”

„Adolescenții de azi nu mai au modele solide…”

„Trebuie să intervenim în relaționarea cu ei, au nevoie de ajutorul nostru de multe ori. Trebuie să fim alături de ei, să discutăm cu fiecare în parte…un minut – două să ne facem timp pentru ei. Poate de multe ori părinții nu au timp. Copiii sunt dornici de relaționare inclusiv cu profesorii.”

 „Ce gândește un adult despre sănătate? Am tot dacă am sănătate.”

„Cum vede adolescentul sănătatea? Pune accent pe aspectul fizic, deși nu întotdeauna acest lucru exprimă o stare de sănătate bună. De asemenea, starea de sănătate este influențată de obiceiurile anturajului; de exemplu, încep să fumeze sau să consume alcool din dorința de a fi acceptați.”

„Concluzia întâlnirii: Motivare + Responsabilate = Prevenție

Ceea ce este important este să obținem prevenția, educația pentru sănătate.

Pentru o societate sănătoasă avem prevenție și ar mai trebui: voință, conștientizare, educație pentru sănătate, investiții, valori. ”

Vom continua consolidarea parteneriatelor cu liceele din București și județele limitrofe, din dorința de a-i aduce pe elevii de liceu cât mai aproape de profesia de asistent medical și cu scopul de a le oferi suport în orientarea şcolară şi profesională, sub deviza Educaţie pentru Sănătate. De asemenea, prin Proiectul „Învățați să ajutați”, echipe formate din cadre didactice și elevi ai școlii prezintă liceenilor tehnicile de prim ajutor în situații speciale.

În același timp, este în desfășurare CAMPANIA DE ADMITERE în anul școlar 2023 – 2024! Dragi liceeni, vă așteptăm pentru preînscrire / înscriere! Detalii:    https://www.scoalacdavila.ro/admitere-2023-2024/

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 395

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes