„Cine are părinți, pe pământ, nu în gând…(…) / Cine are părinţi, încă nu e pierdut, / Cine are părinţi are încă trecut. / Ne-au făcut, ne-au crescut, ne-au adus până-aci, / Unde-avem şi noi înșine ai noştri copii.”
Versurile poeziei „Repetabila povară”, aparținând poetului Adrian Păunescu, ne răsună zilele acestea, în minte și în suflet, poate mai des și mai dureros…
Răspândirea infecției cu COVID-19 a dus la măsuri mult mai stricte, iar cei mai vulnerabili în fața acestei amenințări, persoanele vârstnice, au nevoie de ajutorul nostru, al celor tineri și cu un risc mai redus de complicații.
Părinții, bunicii cu vârsta peste 65 de ani, cei care ne-au alinat, ne-au răsfățat, ne-au bucurat copilăria sunt printre cei mai expuși la noul virus. Acum, ei au cea mai mare nevoie de noi! Nu-i uitați! Sunați-i! Țineți legătura prin telefon și ajutați-i cu cele necesare, lăsându-le la ușă cumpărăturile și evitând astfel contactul direct. Nu trebuie să se simtă abandonați.
Amintiți-vă de poveștile copilăriei! Lăsați-i să vă povestească….știți că le face plăcere! Ascultați-i depănând amintiri!
Amintiți-vă că bunicii erau primii la care vă refugiați când aveați o supărare. Acum ei sunt cei îngrijorați.
Este momentul să le arătăm cât îi iubim! Fiți solidari! Arătați-le că vă pasă!
Aveți grijă și de vecinii care sunt vârstnici și singuri în aceste timpuri mai complicate. Chiar dacă îi cunoașteți sau nu, sunați-i, întrebați-i ce nevoi au și încercați să îi ajutați. Respectul față de cei vârstnici este una din primele lecții ale copilăriei.
Alături de prof. Luminița Radu, elevi ai claselor I N și III K – AMG, au practicat exercițiul empatiei, generozității, disponibilității și responsabilității sociale. În cursul săptămânii trecute, au participat la activități de ajutorare a bunicilor singuri.
Elevii sunt implicați, îi ajută pe cei care nu pot merge la cumpărături sau la farmacie. De asemenea, contactează telefonic persoanele aflate în situații de risc pentru a nu se simți abandonate. Îi ajută să depășească mai ușor temerile și îi încurajează.
În discuțiile cu vârstnicii, subliniază faptul că izolarea în casă, la domiciliu, respectarea strictă a igienei și a distanței față de alte persoane sunt esențiale.
prof. Raluca Brad