Manevrarea pacientului reprezintă un factor de risc semnificativ pentru apariţia afecţiunilor musculoscheletale în rândul personalului medical, vizând în aceeaşi măsură şi kinetoterapeuţii, fiind una dintre cauzele majore ale accidentelor datorate suprasolicitărilor. Lucrătorii în domeniul sănătăţii, care suferă de afecţiuni musculoscheletale, raportează frecvent ca şi cauză a acestora manevrarea pacienţilor, această sarcină fiind considerată ca foarte solicitantă pentru coloana vertebrală.

Potrivit unei recenzii realizate de Jensen, prevalenţa afectării coloanei vertebrale în rândul lucrătorilor în sănătate, care manevrează pacienţii, este de 3,7 ori mai mare faţă de cei care nu fac acest lucru frecvent.

Studiile despre încărcarea biomecanică a coloanei vertebrale a lucrătorilor în sănătate, în timpul manevrării pacientului, au demonstrat că sarcinile ridicate în aceste situaţii depăşesc limitele permise, stabilite de NIOSH (Institutul Naţional pentru Siguranţa Ocupaţională şi Sănătate din America).

Dintre tipurile de manevrări, repoziţionarea pacientului în pat şi ridicarea/transferul pacientului sunt considerate ca fiind cele mai stresante sau ca fiind cele mai frecvente cauze ale leziunilor determinate de manevrarea pacienlui.

Realizarea condiţiilor preliminare pentru o bună mobilizare/transfer necesare, suficiente şi interdependete, presupune cunoştinţe temeinice în tehnica medicală (evaluarea resurselor materiale), biomecanică şi semiologie (evaluarea stării şi resurselor pacientului), fizică, mecanică şi biomecanică (evaluarea resurselor cadrului medical), comunicare profesională (asigură cooperarea pacientului şi munca în echipă) şi, nu în ultimul rând, o bună cunoaştere a tehnicilor de îngrijire a pacientului.

Toate cele de mai sus au fost argumente pentru organizarea unei lecţii teoretico-demonstrative interdisciplinare, integrative, la iniţiativa doamnelor prof. Cristina Costache şi prof. Aurelia Șova – director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” şi cu participarea doamnei prof. Anca Mihai, pentru elevii claselor I C şi I D, calificarea Asistent Medical Generalist.

Vineri, 15 Martie a.c., pe parcursul a 3 ore, domnul prof. Gelu Costache, cu ajutorul unui bogat material audio-vizual şi a unui set cuprinzător de demonstraţii practice, în sala de demonstraţii a Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a exemplificat şi convins auditoriul de necesitatea cunoaşterii temeinice a multiplelor discipline ce se reunesc în tehnica manevrării, mobilizării şi transferului pacientului pentru a preveni şi diminua riscurile accidentărilor, atât ale pacientului, dar şi ale cadrului medical care efectuează tehnicile.

 

prof. Cristina Costache

foto: Vlad Năstase (clasa I C – AMG)

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 319

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes