Studenții finlandezi, Esa Leikkari și Hanna Emilia Nybom, participanți în Proiectul Erasmus+ 2014-1-FI01-KA102-000279-„Effective Mobility – Creating Tomorrows Working Life”, dezvoltat în parteneriat cu Ami-Foundation, Amiedu din Helsinki, au încheiat cu succes prima săptămână petrecută în țara noastră.
În prima zi, Esa și Hanna au vizitat Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”. Prof. Raluca Brad și prof. Maria Dumitrică au susținut mai multe prezentări despre sistemul medical din România, despre Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și despre tradițiile, cultura și obiectivele turistice din țara noastră. La această întâlnire au fost prezenți și elevi ai școlii care au participat în anii trecuți la schimburi de experiență desfășurate în Finlanda, printre care: Gelu Costache (II B BFKT), Victorița Ilie (III A BFKT) și Delia Geanina Dinu (II A BFKT).
Oaspeții noștri, interesați de informațiile prezentate, au participat activ la discuții punând întrebări și solicitând informații suplimentare. Această întâlnire a fost un prilej bun de cunoaștere, de a stabili legături și chiar prietenii între elevii noștri și cei doi studenți finlandezi.
Esa și Hanna au primit detalii privind programul pe care îl vor avea pe parcursul celor 5 săptămâni. Programul acestora a fost conceput de d-na prof. Aurelia Șova, responsabil Catedra de Balneofiziokinetoterapie și va cuprinde stagii clinice, cursuri și seminarii susținute de profesori ai școlii, calificarea balneofiziokinetoterapie și recuperare, vizite la obiective turistice.
În cea de a doua zi, Esa și Hanna au fost însoțiți de către prof. Maria Dumitrică, elevii Dan Ionuț Laurențiu (II A BFKT) și Victorița Ilie (III A BFKT). Programul de stagiu clinic a debutat la Institutul de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan “, unde au fost întâmpinați de către d-na asistent șef Denis Stelea, o gazdă primitoare și extrem de comunicativă. A fost prezentată o scurtă descriere a spitalului și s-a vorbit despre personalitatea Anei Aslan și despre afecțiunile tratate în institut. Au fost vizitate sala de Masaj și cea de Electroterapie, au fost prezentate materialele, instrumentele și procedurile medicale. A fost o zi plină, în care oaspeții noștri au acumulat o mulțime de informații și au fost încântați de ceea ce au văzut. Au ținut să ne spună despre faptul că procedeele și metodele de tratament utilizate la „Ana Aslan” sunt diferite de cele utilizate în Finlanda.
Miercuri, 13.04.2016, însoțiți de către elevii Dan Ionuț Laurențiu (II A BFKT), Mihaela Alecu ((I B BFKT), Sorina Ladd (I C BFKT) și Victorița Ilie, Esa și Hanna au mers din nou la Institutul „Ana Aslan”. Le-a fost prezentată sala de Kinetoterapie din cadrul spitalului. În această sală, elevii au asistat la ședințele de gimnastică medicală conduse de către kinetoterapeuții din institut. Oaspeții au fost impresionați de modul de abordare a tratamentului și empatia de care dau dovadă terapeuții români.
După plecarea de la Institutul „Ana Aslan”, eleva Sorina Laad i-a însoțit pe studenții finlandezi la Muzeul Satului. Vizita a fost o experiență reușită, în cadrul căreia elevii au socializat și li s-a prezentat o parte semnificativă din cultura și tradițiile românești. La cererea oaspeților, ziua s-a încheiat cu o vizită la Ambasada Finlandei.
Joi și vineri, Gelu Costache (II B BFKT), împreună cu Esa și Hanna, au vizitat Centrul de îngrijire și asistență medicală Casa „Sfântul Andrei”. Aceștia au beneficiat de informații detaliate despre tehnicile medicale, tipurile de tratament, procedurile de mobilizare ale pacienților. Ziua s-a încheiat cu un feedback pozitiv din partea oaspeților noștri, care și-au exprimat dorința de a relua această activitate.
Prof. Raluca Brad
Prof. Maria Dumitrică