Luni, 18 Aprilie 2016

Studenții finlandezi, Esa Leikkari și Hanna Emilia Nybom, însoțiți de Gelu Costache (elev în anul II B BFKT) au continuat stagiul clinic printr-o vizită la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”. După o scurtă introducere și prezentare oferită de doamna Angela Lupu, Director de Îngrijiri, oaspeții au fost preluați de doamna asistentă Rodica Iordache și conduși pe secția de recuperare medicală. Acolo li s-a prezentat amănunțit organizarea secției, procedurile specifice, cerințele și îndatoririle unei asistente medicale pe secţia de recuperare. Studenţii finlandezi au interacţionat cu doctorii şi pacienţii, asistând şi la anamneza unui nou internat cu elaborarea fişei pacientului. 

Vizita a continuat cu o trecere în revistă a complexului de proceduri ce intră în alcătuirea unui program complet de tratament fizical-kinetic, de la termoterapie, hidroterapie, electroterapie la masoterapie şi kinetoterapie. Un moment special a fost exemplificarea direct pe unul dintre studenţi a masajului terapeutic în contractură cervico-brahială.

Un alt moment a fost asistarea la un program kinetic special care se desfăşura atunci în sala de kinetoterapie. La program au luat parte 4 pacienţi, supravieţuitori ai incendiului de la „Colectiv”. Vizita s-a terminat într-o notă optimistă, entuziastă, studenţii finlandezi apreciind la superlativ amabilitatea, deschiderea şi profesionalismul cadrelor medicale, dar şi curăţenia şi bună organizare din Spitalul „Elias”.

Marţi, 19 Aprilie 2016

Urmând în succesiunea firească a programului de stagiu clinic oferit de şcoala noastră studenţilor finlandezi, dar şi în întâmpinarea dorinţelor lor de a vedea şi cunoaşte, ziua de marţi a fost rezervată vizitei Secţiei de Geriatrie-Gerontologie a Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias”.

Studenţii finlandezi Esa Leikkari, Hanna Emilia Nybom, alături de Gelu Costache (II B – BFKT) au fost întâmpinaţi de doctorii şi asistenţii secţiei cu multă deschidere. S-au vizitat atât cabinetele doctorilor şi asistenţilor, cât şi rezervele pacienţilor. De menţionat este că secţia aceasta este specializată în tratarea afecţiunilor cerebrale specifice vârstei a treia, de la Alzheimer la demenţe vasculare sau mixte. Totodată, pacienţilor li se asigură consult şi tratament de specialitate pentru patologiile asociate.

Un bun exemplu a fost asistarea la un program de gimnastică executat în sala de kinetoterapie a secţiei de o pacientă cu Alzheimer în faza incipientă, dar şi, printre altele, cu o gonartroză bilaterală. Vizita s-a încheiat cu o prezentare a programelor de Terapie Ocupaţională susţinute în sala dedicată acestui tratament, precum şi cu o şedinţă în sala de conferinţe, unde, după o scurtă reluare a informaţiilor oferite, s-au dat răspunsuri la întrebările apărute firesc, s-a încercat un feedback „la cald”, precum şi schiţarea unor paralele între sistemul de îngrijire a vârstnicilor din Finlanda şi cel din România.

Gelu Costache
Clasa II-B BFKT

{gallery}stories/2016/1819aprilie{/gallery}

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 166

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes