Eleva școlii noastre, Mariana Roman, anul II – AMG, a participat la schimbul de experiență European Nursing Module, desfășurat la Universitatea ZHAW, Winterthur, Elveția.

Aceasta este prima parte a jurnalului ei:

 

Schimbul de experiență din Elveția a avut loc în orășelul Winterthur la University of Applied Science, una dintre școlile pe care studenții le urmează pentru a deveni asistenți medicali competenți, recunoscuți și respectați.

Programul schimbului este de la ora 8:30 dimineața până la ora 16:00. Când am ajuns prima oară la școală, am fost impresionată de cât de bine poziționată și de mare este; când am pătruns în interior, nu mi-a luat mult până am descoperit și cât de bine dotată este. Pe lângă cantina școlii, cu o varietate de mâncăruri și sucuri naturale, am avut ocazia să ne desfășurăm activitățile interculturale în câteva săli de curs de mari dimensiuni, prevăzute cu tehnologie avansată.

Oamenii din Winterthur sunt foarte primitori și îți vin în ajutor atunci când ești în dificultate. Am descoperit extrem de multe calități și valori la acești oameni și toată liniștea din acest orășel m-a făcut să mă simt în siguranță, acceptată, îndrumată și îndemnată spre evoluție.

 

Luni – 2 martie

În prima zi petrecută în Elveția, am făcut cunoștință cu grupul de studenți, cu cele două coordonatoare ale proiectului, Susan și Judith, și cu organizatoarea schimbului, Sibylle. Femei excepționale, mereu cu zâmbetul pe buze, cu foarte multă experiență la nivel de schimb intercultural și cu o incredibilă putere de a-ți transmite un vibe pozitiv.

Ne-am cunoscut între noi prin diferite activități și jocuri, care ne puneau la încercare imaginația, îndrăzneală și capacitatea de a fi deschis către nou, cum ar fi: Bingo ENM și încă alte câteva activități ce implicau cărțile de joc. Aceste jocuri aveau că scop autocunoașterea, cunoașterea celorlalți, atenția distributivă, învingerea fricii de a vorbi în public și de a te face cunoscut de către ceilalți. La sfârșitul fiecărei activități, totul se transpunea și în profesia noastră de asistenți medicali și tot ce descoperam nou, la noi și la ceilalți, se transforma în lucruri de mare ajutor în a înțelege mai bine ce presupune această profesie, cu toate substraturile ei, pe care până acum nu le conștientizam.

 

Marți – 3 martie

A doua zi la școală s-a petrecut tot prin a desfășura activități interculturale, de cunoaștere la nivel de grup și individual. Am desfășurat activități de role play, ce presupuneau descrierea unor imagini, fiecare cu propria poveste, și mult brainstorming pe subiecte legate atât de diferențele culturale, dar și de profesia noastră. Tot în a doua zi, am făcut prezentarea României și a sistemului nostru medical, apoi studenții din Japonia au susținut prezentarea.

Seara am avut „intercultural dinner”, de care ne-am bucurat toți și am petrecut momente frumoase, fără bariere culturale.

 

Miercuri – 4 martie

În a treia zi petrecută la școală s-au făcut prezentările pentru Belgia, Germania, Bulgaria, UK și Danemarca și câteva alte activități de grup cu scop recreative și educațional. Din cauza epidemiei de coronavirus, vizita Centrului de demență, plănuită pentru această zi, a fost anulată.

 

Joi – 5 martie

În a patra zi a schimbului, coordonatoarele au venit cu idei noi de activități în grup. Una dintre activități presupunea lucrul în echipă cu temă specifică de dezbatere. La această activitate, echipa din care eu am făcut parte a ieșit învingătoare, iar coordonatoarele ne-au oferit drept premiu câte o husă de laptop. Ziua de joi s-a terminat mai devreme, astfel că, la ora 14:30 am putut merge împreună să bem o ciocolată caldă, la un pub din apropierea școlii. Din păcate, în toate zilele, de luni și până joi, afară a plouat și astfel a fost greu să facem un tur al orașului.

 

Vineri – 6 martie

Am avut organizată, din partea școlii, o excursie la Muntele Rigi, considerat de localnici Regele Munților din Elveția, având peisaje incredibil de frumoase. Pe lângă cele două trenuri, pe care a trebuit să le schimbăm, am mai luat un trenuleț de munte, care avea o rută specială de urcare, prin zăpadă și pe creste abrupte. Când am ajuns în vârful muntelui, am admirat peisajele spectaculoase și am servit masa. Am coborât până la baza muntelui cu același trenuleț, apoi am luat vaporul către orașul Luzern (Lucerna). Am petrecut restul zilei vizitând acest oraș și aflându-i tradițiile.

  

Impresii de weekend – sâmbătă și duminică am vizitat mai multe orașe din Elveția. Am urcat pe Muntele Gurnigel și am capturat o imagine superbă a munților înzăpeziți, ce împrejmuiesc așezarea Thun, de pe malul lacului cu același nume. Am vizitat orașul Berna, orașul Interlaken, așezarea Hasliberg și am avut o mică oprire prin Zurich. Am avut ocazia să mănânc preparatul lor traditional numit Fondue – brânză topită, servită într-un vas comun, peste o sobă portabilă, ce este încălzită cu o lampă; este consumată prin înmuierea pâinii în brânză, cu furculițe cu tulpini lungi. De asemenea, recunosc că nu mi-a lipsit ciocolata delicioasă.

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 526

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes